Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 133 πρατηριούχοι τσιγάρων σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα και 700 αντιπρόσωποι σε όλη την  Ελλάδα απειλούν με προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο

«Η ψήφιση της διάταξης θα οδηγήσει σε μείωση κατά 45% της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και θα οδηγήσει 10.000 οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο»(ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ? 1500? ,10,000?  133 είναι οι πρατηριούχοι σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 700 αντιπρόσωποι σε όλη την  Ελλάδα )«E» 10/3

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγει η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Τσιγάρων, στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών ψηφίσει στη Βουλή τη διάταξη που καθορίζει τα ποσοστά κέρδους της καπνοβιομηχανίας, των πρατηριούχων και των περιπτερούχων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ηλίας Χατζηβασίλογλου σε συνέντευξη Τύπου διατύπωσε την πλήρη αντίθεση στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία θεωρεί καταστροφική για τον κλάδο και τις 1.300 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά τσιγάρων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι η ψήφιση της διάταξης θα οδηγήσει σε μείωση κατά 45% της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και θα οδηγήσει 10.000 οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο(ΨΕΜΑΤΑ 133 είναι οι πρατηριούχοι σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα και 700 αντιπρόσωποι σε όλη την Ελλάδα ).
Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί περιπτερούχοι είναι υπέρ της θέσπισης ελάχιστου περιθωρίου κέρδους. Ο κ. Δημοσθένης Σκληρός, που διατηρεί περίπτερο στην Καλλιθέα, υποστηρίζει ότι η διάταξη αυτή θα επαναφέρει το χρήμα στην αγορά τσιγάρων και οι αγορές θα γίνονται μόνο με ρευστό, ενώ σήμερα ανακυκλώνονται οι πιστώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ http://www.ethnos.gr
Το ποσοστό κέρδους τον τσιγάρων αιτία πολέμου
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος ανέφερε ότι μία λανθασμένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών βάζει λουκέτο σε μια αγορά 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,7 δισ. πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους.

Ρολά θα κατεβάσουν οι προμηθευτές - πρατηριούχοι τσιγάρων με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που καθορίζει τα ποσοστά κέρδους της καπνοβιομηχανίας των πρατηριούχων και των περιπτερούχων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος και Αττικής, Ηλίας Χατζηβασίλογλου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε ότι αν υπερψηφισθεί η διάταξη την επόμενη ημέρα οι πρατηριούχοι θα χάσουν το 50% των κερδών καθώς το ποσοστό τους μειώνεται στο 8,3% από 14,8% που είναι σήμερα. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε απολύσεις του προσωπικού, αφού τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης είναι υψηλότερα από τα έσοδά της.
Ανάλογα προβλήματα θα έχουν και υπόλοιποι 1.500 πρατηριούχοι και αντιπρόσωποι τσιγάρων σε όλη τη χώρα(ΨΕΜΑΤΑ 133 είναι οι πρατηριούχοι σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα και 700 αντιπρόσωποι σε όλη την Ελλάδα ).
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος ανέφερε ότι μία λανθασμένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών βάζει λουκέτο σε μια αγορά 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,7 δισ. πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους.
«Κατάρρευση»
Ο κ. Χατζηβασίλογλου βρήκε υποστήριξη από τον κ. Γιάννη Πλακόπουλο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτεριούχων, ο οποίος υποστηρίζει ότι στο ενδεχόμενο εξόδου των πρατηριούχων από την αγορά θα οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρο τον κλάδο. Προσθέτει ότι οι περιπτερούχοι μέσα από τις πιστώσεις που τους έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν οφείλουν το αστρονομικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα απαιτηθούν από τους πρατηριούχους και όταν αυτό δεν είναι εφικτό θα βγουν διαταγές πληρωμών για τους οφειλέτες. Ο κ. Γιάννης Πλακόπουλος λέει ότι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είχε εστιασθεί στις καπνοβιομηχανίες και στις πολυεθνικές εταιρείες και να διατηρούσε ανέπαφο το κέρδος των περιπτερούχων.
Πάντως, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι με την απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών καταστρέφει ένα υγιές δίκτυο και στη θέση του θα μπει κάποιο άλλο με ηγέτη ίσως τον πιο ισχυρό παίχτη της αγοράς.
Νίκος Θεοδωρόπουλος http://www.imerisia.gr

Αντιδράσεις από τους χονδρέμπορους

Καμπανάκι κινδύνου για την επιβίωση του κλάδου τους χτύπησαν οι πρατηριούχοι καπνοβιομηχανικών προϊόντων, με αφορμή διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή και αφορά τη θέσπιση ελάχιστων περιθωρίων κέρδους για τους εμπόρους της χονδρικής και της λιανικής αγοράς.
«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, τότε που το υπουργείο Οικονομικών ανέβαζε τη φορολογία στα τσιγάρα κάθε δύο μήνες», τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πρατηριούχων χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων Ελλάδας Ηλίας Χατζηβασίλογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου Τύπου χθες το πρωί. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τον κλάδο», συμπλήρωσε. Οι πρατηριούχοι υποστήριξαν πως η διάταξη θα οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας των πρατηριούχων κατά 45%.
Οπως επισημάνθηκε, ο μοναδικός κλάδος που δεν θα υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της διάταξης (εάν αυτή ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο) είναι αυτός της καπνοβιομηχανίας. Τα ποσοστά κέρδους της βιομηχανίας καπνού, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
Για τους πρατηριούχους ο κ. Χατζηβασίλογλου είπε πως «είμαστε 10.000 οικογένειες και συνεργαζόμαστε με 18.000 περίπτερα σε ολόκληρη τη χώρα»(ΠΑΛΙ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ... 133 είναι οι πρατηριούχοι σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα και 700 αντιπρόσωποι σε όλη την Ελλάδα ). 
. «Αν περάσει η διάταξη τότε θα δημιουργηθεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα», πρόσθεσε.
Αίσθηση προκάλεσε η άποψη πρατηριούχου που αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης να προστατεύσει την υγεία των πολιτών θεσπίζοντας νόμους κατά του καπνίσματος την ίδια στιγμή που προωθεί διάταξη που, όπως είπε, «σπρώχνει» τους καπνιστές στην αγορά φθηνών -και άρα ποιοτικά κατώτερων- προϊόντων καπνού.
Οι πρατηριούχοι προτείνουν αναδιάρθρωση των φορολογικών στοιχείων και ειδικότερα την αναπροσαρμογή των κρατικών φόρων που αφορούν το 84% της συνολικής φορολόγησης, έτσι ώστε να μειωθεί η διαφορά ανάμεσα σε φθηνά και ακριβά τσιγάρα και να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά.

peripterouhos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ