Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το ποσοστό κέρδους τον τσιγάρων αιτία πολέμου Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος ανέφερε ότι μία λανθασμένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών βάζει λουκέτο σε μια αγορά 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,7 δισ. πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους.

Ρολά θα κατεβάσουν οι προμηθευτές - πρατηριούχοι τσιγάρων με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που καθορίζει τα ποσοστά κέρδους της καπνοβιομηχανίας των πρατηριούχων και των περιπτερούχων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος και Αττικής, Ηλίας Χατζηβασίλογλου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε ότι αν υπερψηφισθεί η διάταξη την επόμενη ημέρα οι πρατηριούχοι θα χάσουν το 50% των κερδών καθώς το ποσοστό τους μειώνεται στο 8,3% από 14,8% που είναι σήμερα. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε απολύσεις του προσωπικού, αφού τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης είναι υψηλότερα από τα έσοδά της.
Ανάλογα προβλήματα θα έχουν και υπόλοιποι 1.500 πρατηριούχοι και αντιπρόσωποι τσιγάρων σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Ελλάδος ανέφερε ότι μία λανθασμένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών βάζει λουκέτο σε μια αγορά 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,7 δισ. πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους.
«Κατάρρευση»
Ο κ. Χατζηβασίλογλου βρήκε υποστήριξη από τον κ. Γιάννη Πλακόπουλο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτεριούχων, ο οποίος υποστηρίζει ότι στο ενδεχόμενο εξόδου των πρατηριούχων από την αγορά θα οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρο τον κλάδο. Προσθέτει ότι οι περιπτερούχοι μέσα από τις πιστώσεις που τους έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν οφείλουν το αστρονομικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα απαιτηθούν από τους πρατηριούχους και όταν αυτό δεν είναι εφικτό θα βγουν διαταγές πληρωμών για τους οφειλέτες. Ο κ. Γιάννης Πλακόπουλος λέει ότι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είχε εστιασθεί στις καπνοβιομηχανίες και στις πολυεθνικές εταιρείες και να διατηρούσε ανέπαφο το κέρδος των περιπτερούχων.
Πάντως, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι με την απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών καταστρέφει ένα υγιές δίκτυο και στη θέση του θα μπει κάποιο άλλο με ηγέτη ίσως τον πιο ισχυρό παίχτη της αγοράς.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

 www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ