Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Αυξάνονται τα επιτόκια, ακριβαίνουν τα δάνεια Σε αύξηση επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος θα είναι της τάξεως του 0,25%

Η αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τους δανειολήπτες κυμαινόμενου επιτοκίου, για εκείνους που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση των δανείων τους, αλλά και για εκείνους που θα συνάψουν συμφωνίες για νέα δάνεια, προμηνύεται από το προεδρείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυξάνονται τα επιτόκια, ακριβαίνουν τα δάνεια
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, σηματοδότησε την πρόθεση αύξησης του επιτοκίου αναφοράς άμεσα, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δε σηματοδοτεί έναρξη κύκλου διαδοχικών αυξήσεων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι η εξέλιξη του βασικού επιτοκίου, θα καθοριστεί με βάση την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι ανάλογα με την πορεία ενδέχεται τελικά να γίνουν διαδοχικές αυξήσεις.
Πολλοί μάλιστα αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα αύξησης έως και 0,75%, ενώ μέχρι και την Πέμπτη οι εκτιμήσεις συγκλίνανε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση ήταν της τάξης του 0,25%.
Ανάπτυξη
Η ΕΚΤ πάντως, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2011 στο 1,3-2,1%, ενώ για το πληθωρισμό οι νέες εκτιμήσεις της για το 2011 είναι στο 2-2,6% (έναντι της εκτίμησης 1,3-2,3%) και το 2012 στο 1-2,4% (έναντι 0,7-2,3%). Οι επιπτώσεις στα δάνεια και στην ικανότητα των δανειοληπτών να τα εξυπηρετήσουν, η αγορά θεωρεί ότι θα είναι σημαντικές, καθώς η ανεργία έχει αυξηθεί, οι μισθοί μειώνονται, ενώ παράλληλα οι τιμές ανεβαίνουν τόσο σε ανελαστικά, όσο και σε πιο ελαστικά προϊόντα.
Την αύξηση του βασικού επιτοκίου προεξοφλεί και το Εuribor 3μήνου το οποίο μέσα σε 8 ημέρες σημείωσε αύξηση 6,41%, φτάνοντας το 1,162%.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειολήπτες κυμαινόμενου επιτοκίου είχαν επωφεληθεί σημαντικά με τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 1%, καθώς όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα δάνεια όλων των κατηγοριών και οι πιστωτικές κάρτες, τιμολογούνται με το επιτόκιο Euribor 3μήνου, του οποίου η πορεία είναι ανάλογη με το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο.
Τράπεζες
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες, ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για τα νέα δάνεια, αλλά και σε ανατιμολογήσεις παλαιών.
Οι φόβοι για αύξηση των επισφαλειών είναι σημαντικοί, καθώς τα καθυστερούμενα δάνεια έχουν ήδη ξεπεράσει το 10% στα στεγαστικά δάνεια και το 20% στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι συνομολογούν ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται για το προσεχές διάστημα.
Η αύξηση αυτή θα ενσωματωθεί άμεσα και στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Παραδείγματα
Η μηνιαία δόση σε ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, 20ετούς διάρκειας, ?ε κυ?αινό?ενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) αντιστοιχεί σε 909 ευρώ. Οταν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, αυξάνεται στο 1,5%, σημαίνει ότι το επιτόκιο του δανειολήπτη θα προσαρμοστεί στο 4,5% και η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 949 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ παραπάνω το μήνα και 480 ευρώ παραπάνω το έτος.
Για ένα καταναλωτικό δάνειο 30.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 10 έτη και επιτόκιο 11,25%, η μηνιαία δόση είναι 418 ευρώ. Για κάθε αύξηση 0,25% στο επιτόκιο της ΕΚΤ, η μηνιαία δόση ανεβαίνει κατά 5 ευρώ. Αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 1%, τότε μεταφράζεται σε 20 ευρώ αύξηση στο μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου.


www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ