Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

7 λόγοι που τα βιβλία μας κάνουν καλό!

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Βιβλίου συγκεντρώσαμε 7 από τους εκατομμύρια λόγους για τους οποίους είναι καλό να διαβάζουμε βιβλία.

7 λόγοι που τα βιβλία μας κάνουν καλό!


 Το Βιβλίο είναι υλικός φορέας γραπτού ή και εικαστικού περιεχομένου. Παγκοσμίως εννοείται ως βασική κατηγορία έντυπου λόγου και αποτελείται από αριθμό συνδεδεμένων τεμαχίων χαρτιού και εξώφυλλο. Βιβλίο αποκαλείται επίσης το σύνολο του περιεχομένου του αντικειμένου αυτού ως πνευματικό έργο. Αν και η ύπαρξη του έντυπου λόγου χρονολογείται από την
απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας, το βιβλίο αποτελεί το κατεξοχήν μέσο διάδοσης της γνώσης από την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο έως και σήμερα. Η αξία και το περιεχόμενο του βιβλίου συνδέθηκε περισσότερο με τη λογοτεχνία, την επιστήμη, και τη θρησκεία. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας το βιβλίο εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες και σε μη υλικούς φορείς όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) και το ακουστικό βιβλίο (audio book). Τα βιβλία απαντώνται στην τυπογραφική βιομηχανία, στις εκδοτικές επιχειρήσεις, στα βιβλιοπωλεία, στις βιβλιοθήκες, σε ιδιωτικές συλλογές και αλλού.
 Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει το Wikipedia για το βιβλίο. Για τον καθένα μας όμως έχει διαφορετική ερμηνεία και θέση στη ζωή μας. Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε πάνω απο 1.000.000 λόγους γιατί τα βιβλία μας κάνουν καλό. Σας παρουσιάζουμε τους 10 πιο σημαντικούς:
 1. Tο βιβλίο μας προσφέρει ψυχαγωγία και ικανοποίηση. Μας γεμίζει με λαχτάρα και ανυπομονησία. Μπορεί να μας κάνει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας ανοίξει νέους ορίζοντες.
 2. Η ανάγνωση ενός βιβλίου μας βοηθά να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας. Μέσα από τα βιβλία μαθαίνεις πολλές εκφράσεις και λέξεις που δεν γνώριζες προηγουμένως.
 3. Το βιβλίο μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την ορθογραφία. Μέσα από το διάβασμα βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε καλύτερα.
 4. Τα βιβλία καλλιεργούν την φαντασία. Καλλιεργεί τη φαντασία μας και εξασκεί το νου στη δημιουργία εσωτερικών εικόνων. Την ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο, το μυαλό μας πλάθει εικόνες που τις περισσότερες φορές είναι καλύτερες και από ταινίες.
 5. Η ανάγνωση ενός βιβλίου περιορίζει την μοναξιά. Είναι η καλύτερη συντροφιά όταν είμαστε μόνοι. Είναι εύκολο να το παίρνουμε μαζί μας και να το διαβάζουμε οπουδήποτε.
 6. Το βιβλίο είναι ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μας προσφέρει κοινά αναγνωστικά βιώματα και κοινά πλαίσια αναφοράς.
 7. Γιατί μέσα από τα βιβλία ο άνθρωπος μαθαίνει να σκέφτεται πιο δημιουργικά, πιο εποικοδομητικά και πολλές φορές πιο ανθρώπινα. «Ακόμη και το χειρότερο βιβλίο, μπορεί να μας δώσει κάτι να σκεφτούμε». Wislawa Szymborska ( 1923-2012, πολωνέζα ποιήτρια, νόμπελ 1996).
 Κύρα Κάπη
http://lifestyle.gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ