Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Θέλετε να αυτοκτονήσουμε σε REAL-TIME;», ρωτούν οι περιπτερούχοι τον Παπανδρέου

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
b_300_0_16777215_0___images_eidiseis_2011_03_10_6f1am4stili.jpg«Εδώ και 12 μήνες βολοδέρνουμε από βουλευτή σε βουλευτή και από υπουργό σε υπουργό με αγώνες με απεργίες πείνας με φωνές στα Μ.Μ.Ε. και είμαστε πάλι στην αρχή. Τι πρέπει να κάνουμε για να καταλάβετε ότι κλείνουμε; Να βάλουμε το 0,10 (;) σε κάθε πακέτο τσιγάρα και να έρθει η ΣΔΟΕ να επιβάλει πρόστιμο; Να πεθάνουμε και εμείς σε απεργίες πείνας ή να αυτοκτονήσουμε σε REAL-TIME;», ερωτούν αγανακτισμένα τα μέλη της ένωσης καπνοπωλών- ενοικιαστών περιπτέρων πωλητών ψιλικών ειδών και τυποποιημένων ζαχαρωδών ειδών Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον υπουργό και υφυπουργούς Οικονομικών, το Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, το Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών, το Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, παραγωγικούς φορείς και βουλευτές όλων τον κομμάτων της βουλής. Σε ανοιχτή «επείγουσα» - όπως τη χαρακτηρίζουν - επιστολή προς τους παραπάνω, υποστηρίζουν πως εκεί θα καταντήσουν με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εγχώριων μεγάλων και πολυεθνικών εταιριών διότι δεν τους προστατεύουν σαν ανώτερα θεσμικά όργανα του κράτους.
«Εμείς δεν έχουμε λεφτά να πληρώνουμε και να βάζουμε ανοιχτές επιστολές σε εφημερίδες έτσι ώστε να επηρεάζουμε γνώμες, εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, εμείς δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε την επιχείρηση μας διότι και για αυτό χρειάζονται λεφτά, εμείς δεν έχουμε αφεντικά όπως κάποια θεσμικά και μη θεσμικά όργανα μας, εμείς δεν λέμε ψέματα», τονίζουν πιο κάτω τα μέλη της ένωσης σ’ ένα κυριολεκτικό παραλήρημα. Και συνεχίζουν: «Αντιθέτως με εσάς που ενώ έχετε υποσχεθεί θεσμοθέτηση 8% στην ανώτατη λιανική τιμή στα βιομηχανοποιημένα καπνά δεν την πραγματοποιήσατε. Στο σχέδιο νόμου «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ», άρθρο 47 παράγραφος 6 που ρυθμίζει το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε 8,3% - 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων, τελικά σε εμάς καταλήγει να είναι 4,5% στην ανώτατη λιανική τιμή, δηλαδή ένα ψίχουλο στον πεινασμένο, ενώ οι καπνοβιομηχανίες τρώνε με χρυσά κουτάλια το δικό μας ψωμί. Αυτό το λέμε για το 2009 και αρχές του 2010, όταν οι καπνοβιομηχανίες κέρδιζαν το 57% στην αποφορολογημένη αξία ενώ τώρα θα κερδίζει το 60,40% (αφού εμείς παίρνουμε 31,3% και η πρατηριούχοι το 8,3% σύνολο 39.60% )», προσθέτουν.
Ευθέως, ρωτούν τους αρμόδιους, αν πιστεύουν ότι εδώ και 12 μήνες εργάζονται υπέρ του απλού περιπτερά και ψιλικατζή ή υπέρ των καπνοβιομηχανιών. «Με τις μέχρι τώρα πράξεις σας φαίνεται ότι είστε υποχείρια των ισχυρών αλλά εκλεχτήκατε σε αυτή την θέση για να υποστηρίζετε τους αδυνάτους (περιπτεράδες - ψιλικατζήδες). Για αυτό στην ύστατη αυτή στιγμή πατήστε τους κερδοσκόπους και θεσμοθετήστε έστω και στην αποφορολογημένη αξία 37% ελάχιστο στη λιανική πώληση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων στους (περιπτεράδες – ψιλικατζήδες)», υπογραμμίζουν.

«Μαζέψαμε 100 υπογραφές και στις 2 το πρωί έγραψα την επιστολή»
Τα μέλη της ένωσης καπνοπωλών- ενοικιαστών περιπτέρων πωλητών ψιλικών ειδών και τυποποιημένων ζαχαρωδών ειδών Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σημειώνουν πως μπορεί ο λόγος τους να φαίνεται λαϊκίστικος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να εκφράσουν την απέραντη απογοήτευσή τους για τη μηδενική πολιτική τους βούληση. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ιακώβου, είπε πως δέχτηκε πλήθος τηλεφωνημάτων και κραυγές αγωνίας απελπισμένων συναδέλφων του, οι οποίοι του μετέφεραν την αγωνία για το μέλλον του κλάδου. «Κάναμε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη το βράδυ, μαζέψαμε 100 υπογραφές ‘αντίδρασης’ από μέλη και στις 2 το πρωί έγραψα την επιστολή. Ο κόμπος έφτασε στο κτένι γι’ αυτό και δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια», κατέληξε ο κ. Ιακώβου.


www.typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ