Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Καπνός το μεροκάματο-Μια ιδιότυπη «καπνοαπαγόρευση», εντελώς διαφορετική από αυτήν που έχει επιβάλει το υπουργείο Υγείας, έχει αρχίσει να παρατηρείται μεταξύ των περιπτέρων, των ψιλικατζίδικων και των καταστημάτων με είδη καπνιστού.

Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων, ελέω «μνημονιακών» μέτρων και επιπλέον φορολόγησης, οι θεριακλήδες ανά την επικράτεια άρχισαν να στρέφονται ομαδόν προς φθηνότερες μάρκες -κάτι που μπορεί να ευνοεί την τσέπη τους, αλλά όχι και τον... περιπτερά τους! Κι αυτό γιατί το καθαρό κέρδος από την πώληση ενός «φθηνού» πακέτου είναι σχεδόν μηδαμινό.
Μέσα στο 2010 οι μειώσεις των πωλήσεων στα τσιγάρα έφθαναν κατά περιοχές ακόμα και το 40%, την ώρα που τα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα (εκείνα με τιμές από 2,40 ευρώ μέχρι 2,70 ευρώ ανά πακέτο) αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους κατά 12%. Το πρόβλημα με αυτή τη μεταβολή έγγειται στο ότι το κέρδος του περιπτερούχου για κάθε πακέτο τσιγάρων που πουλάει είναι διαφορετικό από κωδικό σε κωδικό: αφαιρουμένων των φορολογικών επιβαρύνσεων και των επιμέρους ποσών που λαμβάνουν οι καπνοβιομηχανίες και οι πρατηριούχοι, το καθαρό κέρδος για τον περιπτερούχο φτάνει, για τα ακριβά τσιγάρα (των 3,80 ευρώ ), τα 12 λεπτά και για τα φθηνά τσιγάρα (από 2,40 ευρώ έως 2,80 ευρώ ), από 6 έως 9 λεπτά. Κάτι που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά, ενώ έχει επιτείνει το φαινόμενο της... εξαφάνισης συγκεκριμένων τσιγάρων από τις προθήκες.
Το ποσοστό κέρδους ανά πακέτο ήταν θεσμοθετημένο μέχρι το 1992, οπότε και καταργήθηκε. Σήμερα βρίσκεται στο 3,5%, ποσοστό που δεν ικανοποιεί τους περιπτερούχους γιατί, όπως υποστηρίζουν, «δεν είναι βιώσιμο». «Οι καπνοβιομηχανίες πιέζουν για συρρίκνωση του δικού μας κέρδους, ενώ εκείνες παίρνουν κανονικά το ποσοστό που τους αναλογεί.
Τα φθηνά τσιγάρα αποτελούν βέβαια μια αναγκαιότητα για τους καταναλωτές, αλλά δεν συμφέρουν τον περιπτερούχο. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να επαναθεσμοθετηθεί το ελάχιστο ποσοστό κέρδους μας. Υπάρχουν συνάδελφοι που ακόμα και το 90% του τζίρου τους τον κάνουν από τα τσιγάρα», λέει ο Σταμάτης Μαραγκός, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στον Νέο Κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 20.000 καταστήματα ψιλικών και τα 18.000 περίπτερα σ' όλη την επικράτεια, ένα ποσοστό 50-70% των κερδών τους προέρχεται από καπνικά προϊόντα.
«Ομως, δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό σωματείο που να διαπραγματεύεται και να πιέζει κυβέρνηση και πολυεθνικές. Ολοι ψάχνουμε τρόπους να τα βγάλουμε πέρα. Εγώ κάνω ακόμα και delivery προϊόντων στην περιοχή μου».
Αμισθοι «φοροεισπράκτορες»
Σύμφωνα με τους περιπτερούχους, η στροφή στις φθηνές μάρκες αγγίζει, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και το 40% των πελατών. Ετσι, πολλοί επιλέγουν απλώς να μη φέρουν τέτοια τσιγάρα στο κατάστημά τους. «Μ' αυτόν τον τρόπο ο περιπτεράς επιδιώκει να "ωθήσει" τον πελάτη ν' αγοράσει ένα πακέτο των 3,80 ευρώ , από το οποίο μένει ένα "μικρό κέρδος"», εξηγεί ο Ντίνος, συνιδιοκτήτης περιπτέρου. «Κάποιοι προφασίζονται ότι τους έχουν τελειώσει, άλλοι λένε ευθέως στον πελάτη πως δεν φέρνουν φθηνά τσιγάρα». Ετσι, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην υπάρχουν συγκεκριμένες μάρκες ακόμα και σε ολόκληρες γειτονιές. «Το κέρδος από τα τσιγάρα είναι ελάχιστο, δεν φτάνει να καλύψει ούτε το ΤΕΒΕ του ιδιοκτήτη», λέει ο Βασίλης, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ. «Στην ουσία αυτό που γίνεται είναι να συλλέγουμε λεφτά για το κράτος. Και 200.000 ευρώ τζίρο να κάνουμε από τα τσιγάρα, τα 165.000 ευρώ θα τα πάρει το κράτος. Φοροεισπράκτορες του κράτους είμαστε και, μάλιστα, άμισθοι. Εγώ αυτό βλέπω». *

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ