Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ευρωπαϊκή οδηγία, για λιγότερο κάπνισμα

Ευρωπαϊκή οδηγία, για λιγότερο κάπνισμαΤο σχέδιο της οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα, «να γίνουν λιγότερο ελκυστικά τα προϊόντα καπνού στους νέους ανθρώπους»
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Οικονομικοί λόγοι υπερίσχυσαν στην Ευρωβουλή, των επιχειρημάτων-θέσεων για την επικινδυνότητα των καπνικών προϊόντων στην υγεία, καθώς πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο της σχετικής οδηγίας που οδεύει προς το Συμβούλιο
Υπουργών για επικύρωση στα μέσα Μαρτίου.
Την τελευταία 30ετία εμφανίζεται ανησυχητική αύξηση των καπνιστών-στριών με ποσοστό 34,7%
Δεν είναι αμελητέα όσα προτείνονται προς απαγόρευση στα προϊόντα καπνού, αλλά δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν, σε χώρες όπως η Ελλάδα, τους νέους και τις γυναίκες από το κάπνισμα. Υπολογίστηκε ότι η «εξάπλωση» του καπνίσματος το 2012 είναι της τάξης του 45% στον ανδρικό πληθυσμό και 38% στις γυναίκες.

Την τελευταία 30ετία εμφανίζεται ανησυχητική αύξηση των καπνιστών-στριών με ποσοστό 34,7%, το υψηλότερο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γνωστή πολυεθνική έχει εκτιμήσει ότι η οδηγία καπνού μπορεί να επιφέρει συνολικά την απώλεια περισσότερων από 170.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και φορολογικών εσόδων ύψους 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Το σχέδιο της οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα, που εγκρίθηκε με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές, αποβλέπει «να γίνουν λιγότερα ελκυστικά τα προϊόντα καπνού στους νέους ανθρώπους». Και προτείνει: αύξηση των ποσοστών της επιφάνειας του πακέτου σε ό,τι αφορά το προειδοποιητικό μήνυμα υγείας σε 65%, από το σημερινό που είναι 30% μπροστά και 40% στην πίσω πλευρά της συσκευασίας.

Επίσης ψηφίστηκε να απαγορευτούν: τα αρώματα στα τσιγάρα και στους καπνούς για τα στριφτά, με το σκεπτικό ότι προσδίδουν μια χαρακτηριστική γεύση που κάνουν τα καπνικά προϊόντα πιο ελκυστικά. Εξαιρείται ο καπνός του ναργιλέ, ενώ δεν απαγορεύεται ως πρόσθετο η ζάχαρη για την παραγωγή καπνικών προϊόντων. Η μενθόλη πρόκειται να απαγορευτεί από το 2020 και μετά.

Βάσει του σχεδίου της νέας οδηγίας, όλες οι προειδοποιήσεις που αφορούν την υγεία θα έχουν τη μορφή εικόνων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Προβλέπεται εξάλλου η κατάργηση των συσκευασιών τσιγάρου που εμπεριέχουνν λιγότερα από 20 τεμάχια και είναι φθηνότερα -συνεπώς είναι προσιτά και στα παιδιά στις χώρες όπου πωλούνται.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα θεωρούνται είτε φάρμακα βοηθητικά για το κόψιμο του τσιγάρου είτε προϊόντα καπνού, που θα πρέπει η συγκέντρωση της νικοτίνης να μην ξεπερνά το όριο των 20 mg/ml. Και υπόκεινται στους διαφημιστικούς περιορισμούς που ισχύουν για όλα τα άλλα τσιγάρα -με ενισχυτική ασφάλεια για προστασία των παιδιών.

Μύδρους κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, κατηγορώντας την ότι «πρωτοστάτησε στην αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής αντικαπνιστικής νομοθεσίας, λειτουργώντας ως βασικός πλασιέ συμφερόντων των πολυεθνικών του τσιγάρου».

Ο κ. Αρσένης καταγγέλλει: «Παρά την πρόθεση του νομοθέτη για μείωση της θελκτικότητας των τσιγάρων, στην οδηγία πέρασαν ή παρέμειναν αρκετές προνομιακές διατάξεις για την καπνοβιομηχανία -με τη συνδρομή μας- όπως για παράδειγμα η απόρριψη της πρότασης για την κατάργηση των slim. Τα προϊόντα αυτά στοχεύουν στην αύξηση των καπνιστριών».

Ο ευρωβουλευτής καλεί την κυβέρνηση «να λογοδοτήσει δημόσια για τη στάση της και να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τις συναντήσεις υπουργών και στελεχών υπουργικών γραφείων με τις πολυεθνικές του καπνού».

Εκ διαμέτρου αντίθετη η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη, που συνοψίζεται στα εξής: «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η στάση μας έκαναν σαφές ότι η διαχωριστική γραμμή είναι η εξασφάλιση ίδιων συνθηκών για τα ελληνικά καπνά με ό,τι ισχύει για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

»Δεν νομοθετούμε την απαγόρευση πώλησης καπνικών προϊόντων, αλλά προσπαθούμε να αποτρέψουμε την προσέλκυση των νέων στο κάπνισμα και τον εθισμό σε τοξικές συνήθειες»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η θνησιμότητα που οφείλεται στο κάπνισμα στην Ελλάδα αγγίζει το 19,3%.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 700.000 θανάτους ετησίως. Ο μέσος όρος θανάτου των καπνιστών που φεύγουν πρόωρα από τη ζωή (ποσοστό 50%) είναι 14 χρόνια (νωρίτερα).

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν περιθώριο 18 μηνών να εντάξουν τη νέα οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο απο τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ. Και 36 μήνες για τις διατάξεις που αφορούν τις πρόσθετες γεύσεις. Για προϊόντα καπνού με γεύση μέντας η περίοδος προσαρμογής είναι έως το 2020.

Η επιλογή δική σας...
 enet.gr synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ