Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η επιστολή προς τους περιπτερούχους και καπνοπώλες του σωματείου Κρήτης.

«Τα  πράγματα πρέπει να λέγονται με τ’ όνομά τους . Τα ψέματα τελείωσαν με τα υπουργεία και τις καπνοβιομηχανίες. Σας  ανακοινώνουμε ότι η πλειοψηφία της τάξεως σε όλη τη Κρήτη(Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι) το 97%  λέει ΝΑΙ στα 0,10λεπτά. Μαζί μας είναι και οι πρατηριούχοι βενζινοπώλες, τα καταστήματα Αριάδνη και Φαιστός όπως  και οι τουριστικές περιοχές. Θα σας υπενθυμίσουμε τους νόμους που μας επιτρέπει να βάλουμε τα 0,10λεπτά για την επιβίωση μας .
Με τον υπ’ αριθμό 92/12 ΕΟΚ, 92/79 ΕΟΚ και 95/59ΕΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιλαμβάνει καμία διαβεβαίωση που να εγγυάται στους καπνοβιομήχανους, χονδρέμπορους  η  λιανοπωλητές  ένα ορισμένο περιθώριο κέρδους σε περίπτωση αύξησης των τιμών η του συντελεστή των φόρων). Έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο με τις διατάξεις του Ν.2960/2001(Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας, ΦΕΚ 265 Α) και τις υπ’ αριθμό 2008/118ΕΚ οδηγίας του συμβουλίου της Ε.Ε. Οι τελικές τιμές λιανικής πώλησης των καπνικών προϊόντων  με βάση την ενδεικτική τιμή πώλησης, προσθέτοντας πάνω σε αύτη το ποσοστό 8% κέρδους των λιανοπωλητών που έχουν δικαίωμα να το κάνουν με βάση του νόμου της ελεύθερης αγοράς. Το σίγουρο είναι ότι τα καπνικά προϊόντα δεν είναι είδος  πρώτης ανάγκης και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή ο αγορανομικός κώδικας ως την επιβολή ανωτάτων τιμών πώλησης. Αναχρονιστικούς Νόμους της δεκαετίας του ΄30 δεν υφίσταται. Γενικότερα η νομοθεσία περί ανταγωνισμού δεν προστατεύει την διατίμηση στα προϊόντα καπνού (έχει καταργηθεί η διατίμηση από 01/01/2011 ). Το ζήτημα είσπραξης του ΕΦΕΚ ότι θα απαιτήσει το Κράτος το ποσοστό που θα επιβάλουν στο κάθε πακέτο οι λιανοπωλητές ορίζεται ρητά στον τελωνειακό κώδικα ότι το σύνολο  της φορολογίας καταβάλετε από τον καπνοβιομήχανο στο κράτος. Άρα θέμα «αναδρομικά απαίτησης φόρου» δεν υπάρχει. Αν το κράτος θελήσει να καταβάλει ο λιανοπωλητής  των ΕΦΕΚ το ποσό διαφοράς που ορίζει ο καπνοβιομήχανος  τότε και ο λιανοπωλητής θα αναπροσαρμόσει τη λιανική τιμή εκεί που το κέρδος του θα είναι αξιοπρεπές και θα αποδίδει του ανάλογου ΕΦΕΚ(στη ταμειακή μας μηχανή χτυπάμε το +0,10λεπτα)είμαστε στην ελεύθερη αγορά και έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε όλοι. Σε μια ελεύθερη αγορά όπως θέλουν διαχρονικά την αγορά της χώρας ,οι κυβερνώντες το ότι δεν έχουν θεσπίσει και το ανάλογο φορολογικό πλαίσιο δεν σημαίνει ότι η αγορά πρέπει να τους ανέχεται.

Στις 15 Φεβρουαρίου όλα τα σημεία  πώλησης στα καπνικά προϊόντα τους θα έχουν την αυτοκόλλητη ταινία με τα αρχικά του σωματείου μας και το +0,10λεπτά. Από της 12 Φεβρουαρίου θα έχετε προμηθευτεί αφίσες για τους καπνιστές-καταναλωτές όπως και επίσης τις ταινίες σε καρολάκι. Το κάθε  καρολάκι έχει 1.000 ταινίες αυτοκόλλητες που θα στοιχίζει  ελάχιστα και θα ενσωματώνει την εισφορά στο σωματείο με σκοπό την κάλυψη των εξόδων του(ενοίκιο, γραμματέας, πάγια, δικηγόροι κτλ ) . Όποιος δεν έχει μηχανάκι που να προσαρμόζει στοιχίζει 30ευρω. Αν κάποιος συνάδελφος μετά από τόσες διευκρινήσεις που τεκμηριώνουμε από δικηγόρους του εμπορικού δίκαιου, δεν συμφωνεί μ΄αυτό σημαίνει ότι θέλει να κερδοσκοπήσει εις βάρους των υπόλοιπων συναδέλφων (όταν η πλειοψηφία είναι 97%) εσκεμμένα για πολλούς λόγους που το σωματείο γνωρίζει. Θα τονίσουμε το εξής: είναι η μοναδική ευκαιρία που πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να δώσουμε το μήνυμα σε αυτούς(εταιρίες-καπνοβιομηχανίες)που μας θέλουν διασπασμένους. Ας ξεχάσουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ μας  και ας κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον της επιβίωσης μας . Στη συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν έχει να χάσει κανείς τίποτα απεναντίας τα μαγαζιά μας θα έχουν το εμπόρευμα που πρέπει για να εξυπηρετήσει τον καπνιστή-καταναλωτή.
Συνάδελφοι ,
Το σωματείο Κρήτης ιδρύθηκε για να μη μείνουμε χωρίς επάγγελμα-εισόδημα τώρα και στο μέλλον που να μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση των οικογενειών μας . αν δεν ενωθούμε , το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό . Έχουμε δύναμη αλλά αν δεν τη πιστέψουμε θα μείνουμε στο δρόμο κάποιοι τώρα και κάποιοι στο μέλλον. Συνάδελφοι , όλοι οι Νομοί του νησιού μας όλα τα περίπτερα-ψιλικά ενωμένοι μια γροθιά διεκδικούμε την επιβίωση μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ