Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

H EΛΛΑΔA ΞΑΝΑΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Για να δούμε πόσες φορές ακόμα η Ελλάδα θα αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα. Μετά από μια έντονη φιλολογία, για το που και πως επιτρέπεται το κάπνισμα, μια συνέντευξη τύπου, ότι αυτή τη φορά ο νόμος θα εφαρμοστεί και φυσικά ποικίλες αντιδράσεις το ντέρμπι μεταξύ καπνιστών και αντικαπνιστών καλά κρατεί.

Σαφώς και θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο σε δημόσιες υπηρεσίες, σε νοσοκομεία σε σχολεία, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορεί ο γιατρός να σου έγραφε με το ένα χέρι την ιατρική συνταγή και με το άλλο χέρι κάπνιζε.
Tώρα όμως, μιλάμε για καθολική απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Πως είναι δυνατόν να περιφρουρείς τα δικαιώματα των αντικαπνιστών και από την άλλη να καταλύεις εντελώς, το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει; Βεβαίως, πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα του αντικαπνιστή που θέλει να ζει και να αναπνέει σε καθαρό περιβάλλον. Με το δικαίωμα του καπνιστή όμως, τι γίνεται; Γιατί από τη στιγμή που το κράτος μου πουλάει κάτι νόμιμα μου παρέχει και το δικαίωμα να καπνίσω. Δεν μπορεί το Κράτος να εισπράττει τους φόρους που του αναλογούν με την πώληση των τσιγάρων και από την άλλη να με καθιστά παράνομο επειδή καπνίζω. Ας κηρύξει παράνομη τη πώλησή του, έτσι ώστε να είναι παράνομη και η καθολική χρήση του.
Απαγορεύοντας καθολικά το κάπνισμα λοιπόν, προστατεύω τους αντικαπνιστές και στην ουσία ενοχλώ τους καπνιστές. Άρα;
Δε θα ήταν δίκαιο, να έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρηματίες να επιλέξουν σε ποια ομάδα θα απευθύνονται έτσι ώστε, οι ίδιοι οι πελάτες να γνωρίζουν που πηγαίνουν απολύτως συνειδητά; Και από την άλλη αφού ενδιαφέρεστε τόσο για την υγεία του λαού και όχι για τα έσοδα, δώστε κίνητρα τύπου Σαρκοζί, όπου σε όσους επιχειρηματίες αποφάσισαν να κάνουν τα μαγαζιά τους μη καπνιστών μείωσε το Φ.Π.Α από το 19,6 στο 5,5%. Επιπλέον, μειώστε και τους δημοτικούς φόρους. Εμείς όμως αντί να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα στους επιχειρηματίες να κάνουν τα μαγαζιά τους αντικαπνιστικά, προσπαθήσαμε να επιβάλλουμε το ανεκδιήγητο τσιγαρόσημο λες και θα βλάπτονταν λιγότερο η υγεία των πολιτών αν ο επιχειρηματίας πλήρωνε κάτι παραπάνω στο Κράτος.
Τελικά, το κυβερνητικό επιχείρημα περί προστασίας της υγείας των πολιτών πόσο ουσιαστικό και αληθινό είναι, όταν τα δημόσια νοσοκομεία κυριολεκτικά υπολειτουργούν και κυρίως, όταν ακόμα και αυτός ο νόμος μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε επιλεκτικά; Μια βόλτα σε κάποια Υπουργεία ακόμα και μέσα στη Βουλή θα σας πείσει. Ή μήπως θέλετε να μας πείτε ότι η υγεία μας απειλείται περισσότερο όταν καπνίζουμε σε εστιατόρια και δεν έχει και τόση σημασία όταν καπνίζουμε στα μπουζούκια και στα καζίνο; Μήπως γιατί εκεί μπορούν και κάνουν κουμάντο η εγχώρια και διεθνής μαφία και το Κράτος δε μπορεί να έχει τον έλεγχο;
Ας καταλάβουμε λοιπόν, σε όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκουμε ότι όσο είναι δικαίωμα των αντικαπνιστών να διαμαρτύρονται για την χαλαρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άλλο τόσο είναι δικαίωμα των χαρμανιασμένων καπνιστών, να διαμαρτύρονται και όχι να αντιμετωπίζονται, ως μια νέα τάξη παραβατών.
effiemavropoulou@hotmail.com 

ΠΗΓΗ:http://infognomonpolitics.blogspot.com:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ