Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οργιάζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Το λαθρεμπόριο στα καπνικά (τσιγάρα και καπνός) υπερδιπλασιάστηκε το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το 15%, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας των καπνικών προϊόντων, ενώ πάνω από 1.000 περίπτερα έβαλαν λουκέτο, υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι.
Με ανακοίνωση - επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, εν όψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το Σωματείο Ενοικιαστών Περιπτέρων Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση του λαθρεμπορίου, σε αδιέξοδο τους περιπτερούχους και οποιαδήποτε νέα ανατίμηση μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει.
«Οι έξι προηγούμενες συνεχόμενες αυξήσεις φορολογίας των καπνικών προϊόντων βελτίωσαν τα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους μόνο κατά 350.000 ευρώ έναντι του ποσού 1,4 εκατ. ευρώ που ήταν τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά έσοδα. Ομως, στον αντίποδα οδήγησαν σε αδιέξοδο έναν ολόκληρο ιστορικό κλάδο που απαριθμεί 100.000 ανθρώπους. Κάνοντας αναγωγή, το ποσό των 350.000 ευρώ με τον αριθμό των απασχολουμένων στον κλάδο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι κερδίσατε μόλις 3,5 ευρώ από τον καθένα μας. Αυτή είναι η αξία μας;», σημειώνει με πικρία η ανακοίνωση των περιπτερούχων.
Στροφή στα... παράνομα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, η αύξηση της φορολογίας και της τιμής πώλησης των καπνικών προϊόντων δεν οδήγησε σε μείωση των καπνιστών, αλλά κατάφερε να στρέψει τον καταναλωτή - καπνιστή «σε παράνομες αγορές, που μόνο έσοδα δεν αποφέρουν στη μικρή λιανική, αλλά και στα ταμεία του κράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ποσοστό του λαθρεμπορίου στα καπνικά υπερδιπλασιάστηκε κατά το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το 15%. Επίσης, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πάνω από 1.000 περίπτερα σε όλη τη χώρα κατέβασαν ρολά, που σημαίνει νέες απώλειες εσόδων για το κράτος (ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΦΠΑ κ.λπ.)».
Οι ενοικιαστές περιπτέρων, αναφερόμενοι στις φήμες για νέα μεγάλη αύξηση της τιμής των καπνικών (κατά 2 ευρώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μπεχράκη), υποστηρίζουν ότι οι καπνιστές δε μειώνονται με ανάλογα μέτρα, αλλά στρέφονται στα λαθραία και αμφιβόλου ποιότητας για την υγεία τσιγάρα, καθώς στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυχθεί μηχανισμοί πάταξης του λαθρεμπορίου.
Οι ενοικιαστές περιπτέρων υποστηρίζουν ότι μοναδική λύση αποτελεί «η αναδιάρθρωση - μείωση της φορολογίας, που είναι ο μοναδικός δρόμος για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας, την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας του εμπορίου αλλά και τη σταθερότητα των δημοσιονομικών εσόδων του κράτους».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ