Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΗΤΗ: Επειδή χαρακτηρίστηκε παράνομη η αύξηση κατά 10 λεπτά των τσιγάρων

Απεργία πείνας ξεκίνησαν χθες το απόγευμα εκπρόσωποι των περιπτερούχων του Ηρακλείου, με τη συμπαράσταση και των αδελφών σωματείων της υπόλοιπης Ελλάδας, μετά το σάλο που έχει προκληθεί από όργανα της πολιτείας και ιδιαίτερα του ΣΔΟΕ που χαρακτηρίζει παράνομη τη συγκεκριμένη ενέργεια να αυξήσουν κατά 10 λεπτά τα τσιγάρα.
Σάλος έχει προκαλέσει η κίνηση του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης να αυξήσει κατά 10 λεπτά τις τιμές στα τσιγάρα και είδη καπνού με τα όργανα της πολιτείας, τις καπνοβιομηχανίες, την Ένωση Καταναλωτών αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς να αντιδρούν σε αυτήν την ενέργεια.
Χθες το μεσημέρι εκπρόσωπος του Σωματείου του Ηρακλείου είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Κρήτης, ο οποίος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είναι αντίθεση με το γράμμα του νόμου, με αποτέλεσμα οι περιπτερούχοι να είναι υποχρεωμένοι από σήμερα να σταματήσουν τη χρήση της ετικέτας που φέρει την αύξηση +0,10 ευρώ.
Η πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, Ελένη Χαιρέτη υπογραμμίζει ότι είναι νόμιμο καθώς με το 10λεπτο δεν υπάρχει κερδοσκοπία και την ίδια στιγμή αποφασίζει να σταθεί μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας και να αρχίσει απεργία πείνας. Έτσι, από τις 8 χθες το βράδυ, η κ. Χαιρέτη μαζί με αρκετούς περιπτερούχους, οι οποίοι αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις αμέσως επόμενες ώρες, αντιδρούν σε όλο αυτόν τον πόλεμο -όπως οι ίδιοι λένε- και αρχίζουν επ' αόριστον απεργία πείνας.
«Δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτε. Είναι νόμιμη αυτή η διαδικασία. Ξεκινήσαμε από την περασμένη Τρίτη τη συγκεκριμένη μας κίνηση και ήταν ενήμεροι όλοι ο φορείς, ακόμα και η πολιτεία. Εγώ η ίδια είχα πάει στο υπουργείο Οικονομικών και είχα καταθέσει τα χαρτιά μου στις αρχές του Φλεβάρη. Ακόμα και ο καπνιστής - καταναλωτής δεν είχε κανένα πρόβλημα. Και ξαφνικά σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί αρχίζει ένας πόλεμος. Είναι νόμιμο γιατί είμαστε στα όρια της επιβίωσης και όχι στην κερδοσκοπία. Παράλληλα εμείς δεν επιβάλουμε στον πελάτη να μας δώσει τα 10 λεπτά. Είναι προαιρετικό. Τους πείραξε όμως τώρα η ετικέτα. Γι' αυτό κι εγώ, μαζί με όσους συνάδελφους βρίσκονται εδώ, θα κατασκηνώσω εδώ, έξω από την Περιφέρεια στην πλατεία Ελευθερίας και θα κάνω απεργία πείνας», ανέφερε μιλώντας στην «Τ» η κ. Χαιρέτη η οποία παράλληλα έχει τη στήριξη όλων των υπόλοιπων αδελφών σωματείων της Ελλάδος, ενώ καλεί και τα υπόλοιπα κλαδικά σωματεία του νησιού να συμπαρασταθούν σε αυτήν την ενέργεια.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Χαιρέτη, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του προς το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών της Κρήτης αναφέρει ότι η τιμή που αναγράφεται από τις καπνοβιομηχανίες πάνω στα τσιγάρα είναι η μέγιστη.
Κρατικός μηχανισμός
Πολλοί είναι οι περιπτερούχοι που σχολιάζουν την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη συγκεκριμένη ενέργεια.
«Μακάρι να κινητοποιούνταν ο κρατικός μηχανισμός σε σημαντικά θέματα, όπως κινητοποιήθηκε τώρα με το 10λεπτο. Αν γινόταν αυτό τότε δεν θα είχαμε προβλήματα σε αυτήν τη χώρα. Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει», αναφέρει ο Αντώνης Μπλεβάκης.
Ένωση Καταναλωτών
Αντίπαλο σε αυτήν την κίνηση έχουν και την Ένωση των Καταναλωτών οι περιπτερούχοι της Κρήτης, η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της «στην αυθαίρετη και εμφανώς έκνομη απόφαση των καπνοπωλών να διαθέτουν τα τσιγάρα κατά 10 λεπτά ακριβότερα».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Η ενέργεια αυτή παραβαίνει εμφανώς το νόμο περί ελεύθερου ανταγωνισμού αφού οργανωμένα και γενικευμένα ωθεί τα συγκεκριμένα προϊόντα σε συνολική αύξηση.
Η ενέργεια αυτή θα πρέπει πάραυτα να ανασταλεί από το συγκεκριμένο σωματείο καθώς μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και να ενθαρρύνει ομάδες επιτηδευματιών σε αυθαίρετη και εν πολλοίς αδιαφανή τιμολόγηση των υπηρεσιών ή εμπορευμάτων τους. Η αγορά μας βρίθει από την αδιαφάνεια των τιμολογήσεων αγαθών και υπηρεσιών και περισσεύουν τέτοιου είδους ενέργειες.
Οι περιπτερούχοι στην πλειονότητα τους είναι μια συμπαθής κατά τα άλλα τάξη βιοπαλαιστών μικροεμπόρων που σε πολλές διεκδικήσεις τους έχουν δίκιο. Επιτελούν σημαντικό έργο προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης στον καθένα μας όλο το 24ωρο, γι' αυτό και έχουν τη συμπαράστασή μας στα αιτήματά τους απέναντι στους μεσάζοντες προμηθευτές τους.
Δεν χρειάζεται όμως να μετέλθουν τέτοιες εμφανώς παράνομες πρακτικές διότι θα εκτεθούν σε σοβαρούς νομικούς κινδύνους.
Η Ένωση Καταναλωτών με την ευκαιρία αυτή, πιστή στην θέση της κατά του καπνίσματος, καλεί όλους τους καπνιστές να σκεφτούν και να αποφασίσουν να το διακόψουν. Αυτό είναι προπαντός ζήτημα υγείας αλλά είναι και οικονομικό θέμα τους χαλεπούς καιρούς τους οποίους βιώνουμε. Είναι ευκαιρία λοιπόν σήμερα κιόλας να αρχίσουν να σκέπτονται να διακόψουν το κάπνισμα».

Πηγή:http://www.2810.gr/crete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ