Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ των περιπτερούχων και των καπνοβιομηχανιών για τα περιθώρια κέρδους από την πώληση καπνικών προϊόντων.

<b>Περίπτερα:</b> Χωρίς  ακριβά  τσιγάρα από 1η ΣεπτέμβρηΠερίπτερα: Χωρίς "ακριβά" τσιγάρα από 1η Σεπτέμβρη
Οι περιπτερούχοι της Αθήνας σχεδιάζουν να σταματήσουν να εμπορεύονται από 1ης Σεπτεμβρίου τα καπνικά προϊόντα που διατίθενται με αυξημένες τιμές και έχουν περιθώριο κέρδους κάτω των 0,12 ευρώ

Η πρόθεση των περιπτερούχων της Αθήνας, όπου είναι συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός σημείων πώλησης, να σταματήσουν να εμπορεύονται από 1η Σεπτεμβρίου τα καπνικά προϊόντα που διατίθενται με αυξημένες τιμές και έχουν περιθώριο κέρδους κάτω του 0,12 ευρώ, -ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών συναδέλφων τους σε πολλές πόλεις της χώρας-, οξύνει ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών. Υπενθυμίζεται πως ήδη οι περιπτερούχοι σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έπαψαν να εμπορεύονται τα παραπάνω καπνικά προϊόντα από την 1η Αυγούστου, θεωρώντας τα ασύμφορα.
Επιπλέον, κατηγορούν τις καπνοβιομηχανίες αλλά και τους χονδρέμπορους πως η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν στοχεύει αποκλειστικά στο δικό τους κέρδος, αγνοώντας τον λιανοπωλητή, η κερδοφορία του οποίου έχει υποχωρήσει έως και 80% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα να απειλείται ευθέως η βιωσιμότητά του.
«Λουκέτα»
Όπως αναφέρει μιλώντας στην «Η» το μέλος της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, «η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική καθώς δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καλύψουμε ούτε τα λειτουργικά μας έξοδα και έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν. Περίπου 3.500 σημεία λιανικής έχουν κατεβάσει ρολά ενώ η κατανάλωση τσιγάρων συνεχίζει να υποχωρεί με ρυθμούς που αγγίζουν το 30%, όπως συμπληρώνει. Ο κ. Ιακώβου δηλώνει πως οι περιπτερούχοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους και ζητούν την εφαρμογή του νόμου Ν. 3943/2011 που ορίζει τα κατώτατα όρια κέρδους, ο οποίος παραμένει στα χαρτιά.
Επιτροπή
Στο μεταξύ, συνεδρίασε χθες η πανελλήνια συντονιστική επιτροπή των περιπτερούχων, προκειμένου να συζητήσει όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο αλλά και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη σύσταση σωματείου. Σήμερα, εκπρόσωποι των περιπτερούχων αναμένεται να συναντηθούν με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου, όπως το χωροταξικό και η απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Eκπρόσωποι του κλάδου, εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μετά και τις δεσμεύσεις του υφυπουργού οικονομικών Παντελή Οικονόμου για ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ειδικού Φόρου Καπνού στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ