Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Πρόεδρος Ο.Π.Κ.Ε 27/08/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι με τον τρόπο που χειρίζεστε τους όποιους Συναδέλφους σας δεν προσπαθείτε να κάνετε ομοψυχία και συσπείρωση στο κλάδο, αλλά αντίθετα δημιουργείτε ρήγμα στην ενότητα του κλάδου. Φαίνεται ότι ο συντάκτης των κειμένων του Greek Kiosk προσπαθεί να παραπλανήσει τους συναδέλφους του κλάδου μόνο με εντυπώσεις για τις δικιές του σκοπιμότητες. Αγαπητοί συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζεται ότι οι αγώνες δεν γίνονται στο διαδίκτυο αλλά στη πράξη. Έρχομαι σε συγκεκριμένη σύνταξη του κειμένου  και του video στις 26 Αυγούστου του 2011.
1.        Μετά την συνάντηση μας στην Αθήνα με το Υπουργείο βγήκα σε όλα τα κανάλια και ανέφερα τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαμε και φυσικά δεν παρουσιάσατε τίποτα από τις συγκεκριμένες συνεντεύξεις μου. Δεσμευτήκαμε να μποϋκοτάρουμε τα οικονομικά  τσιγάρα που είναι κάτω από το 3.5%  και όλα τα 25αρια πακέτα τσιγάρων από την 1 Αυγούστου 2011 προκειμένου να πιέσουμε Καπνοβιομηχανίες και τις εισαγωγικές εταιρίες να αυξήσουν γρήγορα τα περιθώρια κέρδους και πάλι  δεν παρουσιάσατε τίποτα ούτε από τις ανακοινώσεις μας αλλά  ούτε και από τις συνεντεύξεις μου.
2.        Στις 25 Αυγούστου του 2011 σε άλλο δημοσίευμα του Greek Kiosk με τίτλο η συσπείρωση του κλάδου δεν είναι εικονική αλλά πραγματική, καταλαβαίνει κανείς ότι η σκοπιμότητα του κειμένου να έχει επιλεκτική μνήμη για τα όσα αναφέρει ο συντάκτης, για παράδειγμα το συντονιστικό όργανο δεν συστάθηκε για να εξασφαλίσει ισορροπίες συνδικαλιστών ή συμφιλίωση του κλάδου, επίσης αναφέρθηκε αναληθές ότι επί ένα μισή χρόνο τα προβλήματα του κλάδου αφέθηκαν στα χέρια ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων χωρίς να επιφέρουν λύσεις.
·   Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την μείωση στα ποσοστά κέρδους των τσιγάρων  ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου του 2010 αυξάνοντας ουσιαστικά τον αναλογικό φόρο. Από τις 09 Φεβρουαρίου μέχρι και στις 25 Μαΐου πραγματοποιήσαμε 4 μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία πείνας στις 25 Μαΐου στη Λάρισα έξω από το γραφείο του Υφυπουργού κ. Σαχινίδη και με μοναδικό απεργό τον κ. Κώστα Κόγια και με την στήριξη από τις συμμετέχουσες ενώσεις που είχαμε.  Μέχρι και εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση αρνούταν πεισματικά να ανοίξει οποιοδήποτε διάλογο. Φυσικά όμως πριν κατέβουμε στην κινητοποίηση είχαμε  εξασφαλίσει την στήριξη 175 πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων τριτοβάθμιων όλων τον κλάδων και με εγγυητή τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Δημήτρη Ασημακόπουλο στις 26 Μαΐου πραγματοποιήσαμε παρουσία όλων των σωματείων του κλάδου και εκθέσαμε  τους έντονους προβληματισμούς μας. Πρέπει να καταλάβει κανείς ότι συντελεστές της μεγάλης δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι η Κυβέρνηση  και οι  Καπνοβιομηχανίες.
Η κυβέρνηση στη προσπάθεια της να πάρει χρήματα από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένταξε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα πλαίσια της συμφωνίας 

·   που υπέγραψε. Και φυσικά συνέχισε να βάζει και νέους φόρους στον Ε.Φ.Κ. με συνέπεια  στα τέλη του 2010 να παίρνει το 85,7% της συνολικής φορολογίας του  κάθε  πακέτου  τσιγάρου  περιορίζοντας ουσιαστικά  τα περιθώρια  κέρδους όλων.
·   Οι  καπνοβιομηχανίες & εισαγωγικές εταιρίες με την σειρά τους προκειμένου να μην χάσουν μερίδια αγοράς αντί να πραγματοποιήσουν αύξηση στις τιμές των πακέτων τσιγάρων μείωσαν τις τιμές δραματικά και συρρίκνωσαν ουσιαστικά τα περιθώρια κέρδους στους συναδέλφους μας.
Στη συνέχεια όλοι εμείς ενημερώσαμε όλα τα πολιτικά κόμματα, τους συναδέλφους των οργανωμένων και μη σωματείων, την καταναλωτική κοινωνία, ενημερώσαμε τα  Μέσα μαζικής ενημέρωσης, παράλληλα με τις μεγάλες προσπάθειες που  κατέβαλαν σχεδόν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία μας σε όλη την επικράτεια, όπου πραγματοποίησαν  κινητοποιήσεις, εξέδωσαν ανακοινώσεις, κατέθεσαν  έγγραφες προτάσεις,  και πραγματοποίησαν σειρά  παρεμβάσεων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο κ.α. καθώς και με την συμβολή  όλων καταθέσαμε 22 επίκαιρες ερωτήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, και παράλληλα πραγματοποιήσαμε και άλλες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 22 Οκτωβρίου 2010 και την απεργία πείνας στην Πλατεία Συντάγματος και Μητροπόλεως.  Με την συμμετοχή της Πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα και τις συμμετέχουσες ενώσεις  και με  απεργό πείνας τον κ. Κώστα Κόγια και με την στήριξη των συναδέλφων της συντονιστικής επιτροπής αγώνα της Αθήνας, και όλων τον συναδέλφων της επικράτειας. Όπου στις 26 Οκτωβρίου παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου αλλά και του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση να υπάρξει μείωση του αναλογικού φόρου.  Μέχρι και τότε είχαν πραγματοποιηθεί 2 συγκεντρώσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων  στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την παρουσία των Καπνοβιομηχανιών των Εισαγωγικών Εταιριών – Πρατηριούχων Αντιπροσώπων καθώς και των συναδέλφων μας Περιπτερούχων Καπνοπωλών. Στις 14 Δεκεμβρίου στο φορολογικό νομοσχέδιο υπήρξε μείωση του αναλογικού φόρου κατά δύο μονάδες από το 67% στο 65% και φυσικά δεσμευτήκαν οι Καπνοβιομηχανίες ότι  η μείωση αυτή θα  μετατραπεί σε περιθώριο κέρδους στους συναδέλφους μας. Επειδή λοιπόν οι 2 μονάδες του αναλογικού φόρου δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των συναδέλφων πιέσαμε την κυβέρνηση και εμείς και ο καθένας συνάδελφος με τον τρόπο του να φέρει Κυβέρνηση νομοσχέδιο όπου καθόριζε στο άρθρο 47 Ν. 3943/01/04/2011 ότι το 31,3%  της αποφορολογιμένης  τιμής θα πηγαίνει στους συναδέλφους μας. Όμως επειδή δεν υπήρξε  στο νομοσχέδιο η ασφαλιστική δικλίδα της τιμωρίας αλλά και  των προστίμων οι πρατηριούχοι προτίμησαν την συνολική απείθεια. Γι’ αυτές  τις προσπάθειες  του  αγώνα  η Ο.Π.Κ.Ε. έστειλε 516 πρωτόκολλα  εισερχόμενων και εξερχόμενων εγγράφων, και φυσικά  άλλα τόσα ίσως και παραπάνω έστειλαν όλες οι συμμετέχουσες ενώσεις όλης της επικράτειας καθώς και οι συνάδελφοι της συντονιστικής επιτροπής αγώνα της Αθήνας.
Άρα ο μηδενισμός των πάντων είναι σε αναληθή  βάση  και με επιλεκτική μνήμη.
1.        Στη συνάντηση για τη συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι όποιο κείμενο θα βλέπει το φως της δημοσιότητας πρώτα θα αποστέλλεται και μετά θα δημοσιεύεται. Μέχρι σήμερα δημοσιεύονται κείμενα χωρίς καν να υπάρξει έστω μια τηλεφωνική επαφή. Στη συνάντηση μας  αυτή δήλωσα ευθαρσώς ότι δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα διότι εδώ και 45 χρόνια δίνω καθημερινή μάχη για την επιβίωση όχι μόνο για το κλάδο μας αλλά και για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.   
Επίσης αξίζει να γίνει  μια μικρή αναφορά για τα τελευταία χρόνια παρουσίας μου στα κοινά δρώμενα του κλάδου.
Με την συσπείρωση και την συμπόρευση των υπαρχόντων φορέων ή πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις αυτού 

·         του κλάδου, στην πολύχρονη αυτή διαδρομή  ο κάθε συνάδελφος έβαλε το δικό του  λιθαράκι, τόσο για τις υπάρχουσες μισθώσεις, την παραμονή μέχρι την λήξη του συμβολαίου μας μετά τον θάνατο του δικαιούχου,  το  νομοθετικό κείμενο πωλούμενων προϊόντων, με το νομοθετικό καθορισμό  των σημείων πώλησης, τις διαστάσεις των περιπτέρων, την υγειονομική διάταξη, τις διαφημίσεις,  τις προεκτάσεις των τεντών, τους κοινόχρηστους χώρους και τις δημοτικές αποφάσεις, την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό κ.α. μέχρι και την ίδρυση Προμηθευτικού  Καταναλωτικού Συνεταιρισμού  του 1997 και που μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί άλλος κλαδικός Συνεταιρισμός κ.α. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα με συμπόρευση των  κατά τόπων Ομοσπονδιών  των Επαγγελματοβιοτεχνών, προσπαθώντας  να έχουμε φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων  όπως τα Επιμελητήρια, η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε κ.α. Άρα λοιπόν ο γενικός αφορισμός και η απαξίωση των πάντων δεν αρμόζει στο κλάδο μας,  και  φυσικά  πρώτο μέλημα μας έπρεπε  να είναι το πώς θα κτίσουμε σε όλη την χώρα πρωτοβάθμια σωματεία και στην συνεχεία Ομοσπονδίες και όχι να προσπαθούμε να διαλύσουμε της ήδη υπάρχουσες ενώσεις στο όνομα ενός Συντονιστικού Οργάνου. Τα χρόνια που έρχονται είναι αρκετά δύσκολα  και  θα δεχτούμε  ασφυκτικές πιέσεις ώστε να υπάρξει συρρίκνωση  επιχειρήσεων σε μια συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης όλων των επαγγελμάτων. Σε αυτή την προσπάθεια σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισαν  και οι ασκούμενες  κυβερνητικές πολιτικές, τόσο με τα προνόμια που τους χορήγησαν όσο και με την οικονομική στήριξη που τους έδωσαν  προκειμένου να επιβάλουν τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης με τα πολυμορφικά καταστήματα σε πολυμορφικούς χώρους.
  Αγαπητοί Συνάδελφοι, εάν δεν καταλάβει κανείς ότι ο μοναδικός δρόμος που απομένει είναι η ενότητα και η συσπείρωση όλων γύρω από τα κοινά προβλήματα του κλάδου, τότε τόσο η πολιτεία όσο και οι καπνοβιομηχανίες θα προσπαθούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να δημιουργούν προβλήματα. Η πρακτική του διαίρει και βασίλευε δεν βοηθάει σε κανέναν αντίθετα χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Όταν δεν καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης τόσο του κλάδου όσο και των υπολοίπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν δεν στρατεύεται η λογική του εμείς τότε και τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι τα αναμενόμενα. Εάν δεν υπάρξει ενιαία γραμμή με μια μόνο πρόταση  κανείς μα κανείς δεν μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά. Ο κλάδος μας δύναμη έχει,  μόνο που δεν την αξιοποιεί προς όφελος του. Ο καθένας προσπαθεί με το δικό του τρόπο να εκφράσει την πρόταση του. Πιστεύει κανείς ότι με τις πολλές φωνές ή και προτάσεις μπορεί να κερδίσεις τίποτα; Πιστεύει κανείς ότι στο διάστημα που πέρασε οι πολλές διαφορετικές προτάσεις βοήθησαν τον  κλάδο; Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει πολυτέλεια τους αλληλοεξόντωσης των ήδη υπαρχόντων συνδικαλιστικών οργάνων; Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κερδίσει κάτι χωρίς να υπάρξει συλλογικότητα χωρίς ενότητα χωρίς συσπείρωση, χωρίς συμπόρευση, χωρίς συστράτευση, χωρίς να υπάρξει μια και μοναδική πρόταση; Αντί να υπάρχουν αυτές οι αντιπαλότητες χρειάζεται να ρίξουν όλοι νερό στο κρασί τους και στην νεανική τους έξαρση προκειμένου να επιτευχτεί ένας και μοναδικός στόχος η βιωσιμότητα του κλάδου, το πώς θα παραμείνουν οι συνάδελφοι μας στις επιχειρήσεις τους, το πώς δεν θα μείνουν άνεργοι, το πώς δεν θα επιτρέψουμε  σε κανέναν να μας αφανίσει. Και φυσικά  χρειάζεται να  ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη όλων των συναδέλφων μας που είναι στο κλάδο. Οι  προτάσεις  μου συνεχίζουμε να ζητάμε από το Υπουργείο
την πλήρη εφαρμογή  του Ν. 3943/01/04/2011 καθώς και της ασφαλιστικές  δικλίδες
τις τιμωρίας και τον προστίμων, την οριστική  απαλλαγή  από την περαίωση. Για της δε Καπνοβιομηχανίες & εισαγωγικές εταιρίες  προτείνουμε την πλήρη εφαρμογή  του Νόμου, και μείωση από το 60,4%  στο  50%  έως  το 55% της αποφορολογιμενης τιμής.
Αυτές είναι η θέσης μου και οι απόψεις για  τον κλάδο που τόσα χρόνια υπηρετώ
Σας τις κατέθεσα στην αρχική συνάντηση  μας  αλλά  διαπιστώνω  ότι οι πρακτικές που ακολουθούντα  δεν είναι στην κατεύθυνση  της ευρύτερης συσπείρωσης και της ενότητας του κλάδου. Αδυνατώ να συμμετέχω σε συντονιστικό όργανο  που δεν σέβεται  τα εκλεγμένα όργανα των Πρωτοβάθμιων, Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων  Συνδικαλιστικών Οργάνων. Η συμμετοχή μου  ήταν κυρίως στην κατεύθυνση  της στήριξης αλλά και της ουσιαστικής  βοηθείας προκειμένου να υπάρξει  μια  οριστική  λύση στο αδιέξοδο  που έχει περιέλθει  ο  κλάδος μας. Εάν το συντονιστικό όργανο  πάει στην αρχική του σκέψη  σεβόμενο την αυτοτέλεια του κάθε οργάνου τότε είμαι πρόθυμος να βοηθήσω.  Ουδέποτε στήριξα προσπάθειες που δεν  είχαν γνώμονα  την ενότητα του κλάδου. Η παρουσία μου  όλα τα χρόνια ήταν με μοναδικό στόχο τα συμφέροντα  τον συναδέλφων και μόνο.  Άλλωστε οι περισσότεροι συνάδελφοι  γνωρίζουν πολύ καλά τον χαρακτήρα μου. Αγαπητοί συνάδελφοι  ο κάθε συνάδελφος μας μπορεί να  εκφράζει  ελεύθερα  της  απόψεις του  για τα μεγάλα  προβλήματα του κλάδου αρκεί να είναι  στην  κατεύθυνση  υπέρ των συμφερόντων των συναδέλφων μας, άλλωστε αυτή είναι και η ομορφιά της ελευθερίας του λόγου στην Δημοκρατία των Λαών.  

Με συναδελφικούς φιλικούς χαιρετισμούς.
Πρόεδρος Ο.Π.Κ.Ε
Κώστας  Κόγιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ