Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές και πόσους σταυρούς βάζουμε

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές και πόσους σταυρούς βάζουμεΣύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου εσωτερικών στις εκλογικές διαδικασίες θα ισχύσουν τα παρακάτω:

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ



Στις 25 Μαΐου 2014, ημέρα Κυριακή στη χώρα μας, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00



. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (21 έδρες). Οι δημότες σε όλη την Ελλάδα θα βάλουν στο ψηφοδέλτιο της προτίμησής τους 4 σταυρούς



Πώς ψηφίζουμε Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.



Η αναγνώριση των εκλογέων, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή.Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.



Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο). Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών.



Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.



Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:



α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν). Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πηγή : rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ