Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Πρεμιέρα σήμερα για το νέο «Ξυστό» λαχείο από τον ΟΠΑΠ

Πρεμιέρα σήμερα για το νέο «Ξυστό» λαχείο από τον ΟΠΑΠ
Ξεκινάει ανεπισήμως από σήμερα Παρασκευή η διάθεση των στιγμιαίων λαχείων (Ξυστό) από τα Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ. Επίσης από την περασμένη Δευτέρα, τα λαχεία που λαμβάνουν οι λαχειοπώλες, για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες, δεν προέρχονται από τη διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά από μια πλήρως ιδιωτική εταιρεία.
Η επίσημη έναρξη της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας της θυγατρικής του ΟΠΑΠ, δηλαδή αυτή της πώλησης των λαχείων, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 7 Μαΐου
.Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν τις διάφορες εκδόσεις του στιγμιαίου λαχείου κυρίως σε πλανόδιους λαχειοπώλες. Επίσης τα ίδια λαχεία θα είναι διαθέσιμα από περίπτερα και ορισμένα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Το στιγμιαίο λαχείο κυκλοφορεί σε τέσσερις τύπους, ανάλογα με την τιμή πώλησής του, δηλαδή του ενός, των δύο, των τριών και των πέντε ευρώ. Ανάλογα με τον τύπο του λαχείου ο παίκτης θα επιδιώκει έπαθλα που θα φτάνουν έως και 10.000 ευρώ στο πιο φθηνό λαχείο του ενός ευρώ και έως 500.000 ευρώ στο πιο ακριβό των 5 ευρώ.
Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ επιχειρούν να κρατήσουν τα λαχεία εκτός των καταστημάτων τους, πιέζοντας τη θυγατρική εταιρεία του οργανισμού για μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Συγκεκριμένα, τα «Ελληνικά Λαχεία» προσφέρουν προμήθεια 8% επί των πωλήσεων για το πρώτο έτος και επαναδιαπραγμάτευση της προμήθειάς τους μετά την παρέλευση του πρώτου 12μήνου. Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ ζητούν τα «Ελληνικά Λαχεία» είτε να εγγυηθούν την προμήθεια του 8% για τη 12ετία ισχύος της άδειας, είτε ο καθορισμός της νέας προμήθειας να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη τους. Με την αντίδραση αυτή, οι πράκτορες επιχειρούν να πιέσουν κυρίως τον ΟΠΑΠ όχι τόσο για το επίπεδο της προμήθειάς τους στα λαχεία, αλλά για εκείνο που θα συμφωνηθεί για τα υφιστάμενα παίγνια (ΚΙΝΟ, Πάμε Στοίχημα) και στα νέα παίγνια που τώρα προετοιμάζονται (online gaming, VLTs). Ουσιαστική επιδίωξη των πρακτόρων είναι η διάθεση των λαχείων από τα καταστήματά τους, η οποία είναι χαμηλότερης προτεραιότητας για τους ίδιους, να τοποθετηθεί στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης των προμηθειών στα άλλα παίγνια που είναι και πιο ζωτικά για τους ίδιους. Ο ΟΠΑΠ θεωρείται σίγουρο ότι, μετά και την επιβολή της φορολογίας του 30% επί των καθαρών εσόδων του (GGRtax), θα πιέσει για τη μείωση των προμηθειών όλων όσοι αμείβονται από τα παιχνίδια του, συμπεριλαμβανομένων και των πρακτόρων του.
Αυτό ήδη αποτελεί πραγματικότητα για τα Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., όπου η εταιρεία συμφώνησε στη μείωση των αμοιβών των Intralot και Scientific Games για τη συμβολή τους στην έκδοση των λαχείων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε λίγες ημέρες και στην αμοιβή που καταβάλλεται στην Intralot για την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης στον ΟΠΑΠ. Το νέο συμβόλαιο που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να είναι τριετούς διάρκειας αντί πενταετούς που ήταν εκείνο που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ, και φυσικά να περιλάβει χαμηλότερες αμοιβές για την Intralot.
Πάντως, οι όποιες πρώτες αρρυθμίες στη διάθεση των λαχείων που θα προκαλέσει η αντίδραση των πρακτόρων, αναμένεται σύντομα να ξεπεραστούν, καθώς η διανομή των λαχείων στην αγορά θα γίνει σε μεγάλο ποσοστό από τους αποκαλούμενους «κονταράδες» με τα λαχεία.
του Βαγγέλη Μανδραβέλη
Πηγή: www.synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ