Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πού ψηφίζω: Δείτε πού και πώς θα ψηφίσετε στις εκλογές 2014

Πού ψηφίζω: Δείτε πού και πώς θα ψηφίσετε στις εκλογές 2014
Ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις διπλές εκλογές, καθώς την επόμενη Κυριακή καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην τοπική αυτοδιοίκηση και την μεθεπόμενη Κυριακή, 25 Μαΐου, όσους θα αποτελέσουν τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρωβουλή.
Κατ' αρχήν να σημειώσουμε πως η ψήφος κα ι στις δύο εκλογές είναι υποχρεωτική, εκτός ορισμένων περιπτώσεων. Μάλιστα, οι πολίτες που αδικαιολόγητα δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα έχουν κυρώσεις της
παρ. 1 του άρθρου 117 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012). Η τιμωρία είναι φυλάκιση, από 1 μήνα ως 1 έτος.
Ποιοι εξαιρούνται
Δεν υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και εξαιρούνται των κυρώσεων οι πολίτες που τις ημέρες των εκλογών θα βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.
Που ψηφίζετε
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει μία ειδική εφαρμογή ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν εύκολα, με τη συμπλήρωση μόνο κάποιων βασικών στοιχείων, σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου.
Ο πολίτης συμπληρώνοντας μόνο το όνομα του, το επώνυμο αλλά και τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές αλλά και στις Ευρωεκλογές.
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες στην παρακάτω φόρμα και δείτε πού ψηφίζετε:
Ξεκίνησε η ενημέρωση "ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ" με τα εκλογικά τμήματα



Αν παρ' όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δήμο, στου οποίου τα δημοτολόγια είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
Πώς θα ψηφίσετε και πόσους σταυρούς έχετε δικαίωμα να βάλετε στο ψηφοδέλτιο
-Στις Δημοτικές εκλογές 2014
Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και, επίσης, με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.
Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από έναν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.
Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.
Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.
Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.
-Στις Περιφερειακές εκλογές 2014
Με τη σταυροδοσία, ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του:
• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.
• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.
• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και
• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.
-Στις Ευρωεκλογές 2014
Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4), κατ' ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς, στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ