Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι… φιλοξενούμενοι

Στο «στόχαστρο» της εφορίας οι… φιλοξενούμενοι
Από «κόσκινο» ετοιμάζεται να περάσει η εφορία τους… φιλοξενούμενους. Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, ο ένας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνει «φιλοξενούμενος».

Σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, σύμφωνα με την Καθημερινή, περίπου
1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι συμπλήρωσαν τον κωδικό της φιλοξενίας, αναγράφοντας και τον ΑΦΜ του προσώπου -φυσικού ή νομικού- που τους φιλοξενεί.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη φιλοξενία υποκρύπτει περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και, έτσι, προαναγγέλλονται έλεγχοι, οι οποίοι θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων κυρίως από ενοίκια ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του κοινωνικού μερίσματος.

Στη διαδικασία των ελέγχων, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, θα εμπλακεί και ο ΟΓΑ ο οποίος, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του μερίσματος, έχει το δικαίωμα να καλέσει τους φορολογούμενους που θα διεκδικήσουν το μέρισμα για να προσκομίσουν δικαιολογητικά.

Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και θα βασιστούν σε «κριτήρια κινδύνου». Αρμόδιος για την έκδοση της απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ενώ η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα για να προστατευτεί η μυστικότητα των ελέγχων.

 kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ