Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Φουντούκια: ιδιότητες και θρεπτική αξία

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με ιδιαίτερη γλυκίζουσα γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Η φουντουκιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο, που προέρχεται από την Νότια Ευρώπη και την Τουρκία, παράγει καρπούς περίπου τρία χρόνια μετά την φύτευση, ανθίζει κάθε άνοιξη και οι καρποί εμφανίζονται το φθινόπωρο.


Η λέξη φουντούκι έχει τούρκικες ρίζες και έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό λεξιλόγιο από τον καιρό της τουρκοκρατίας!

Τα φουντούκια είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια, αλλά παράλληλα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Τα 100 γρ φουντούκια παρέχουν 628 θερμίδες!
Είναι πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μόνο – ακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων του αίματος.

Συνδυάζει έλαια (κυρίως ελαϊκό οξύ), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, β- σιτοστερόλη, βιταμίνες και μέταλλα, κατέχοντας έτσι μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους άλλους καρπούς για την μοναδική ικανότητα του να προστατεύει από τις ασθένειες.

Η κατανάλωση 25-30 gr μόνο φουντουκιών καθημερινά, είναι αρκετή για να καλύψει καθημερινά τις ανάγκες σε βιταμίνη Ε, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν καλό τρόπο προστασίας από καρδιακά νοσήματα και καρκίνους. Επίσης, τα 70γρ φουντουκιών στο διαιτολόγιο επί 30 ημέρες, οδηγούν σε μείωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης, ενώ επίσης παρατηρείται αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης στο αίμα.
Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί και απαιτούνται επιπλέον έρευνες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Πρόκειται για ιδιαίτερα δραστικά μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνων και άλλων ασθενειών, που συνδέονται με το γήρας. Τα αντιοξειδωτικά του φουντουκιού βρίσκονται μέσα στο κυρίως σώμα του ξηρού καρπού, αλλά βρίσκουμε επίσης αξιόλογες ποσότητες στο λεπτό καφετί υμένα (φλοιό) που τα περιβάλλει.
Ως προς την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά τους, τα φουντούκια κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των ξηρών καρπών και των ελαιούχων σπόρων, μετά από τα καρύδια και τα πεκάν. Τα φουντούκια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων ταννίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδείς ενώσεις καθώς και βιταμίνη Ε.Τα φουντούκια επίσης, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Η βιταμίνη Ε, προλαμβάνει την διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προστατεύοντας τον οργανισμό από αναιμίες. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της βιταμίνης Ε των φουντουκιών είναι ότι, καταπολεμά παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν για καρκίνο. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη σχηματιστεί στο σώμα, τότε καταπολεμά τα βλαβερά κύτταρα.
Η β-σιτοστερόλη, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα φουντούκια, μειώνει την χοληστερίνη και εμποδίζει επίσης τον καρκίνο (μαστού και προστάτη).

Τα φουντούκια είναι επίσης, καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2 και Β6. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιμοποίηση και τη διανοητική υγεία, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την ανάπτυξη των παιδιών.

Στους καρπούς αυτούς βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες:
-Ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για υγιή κόκαλα και δόντια
-Σίδηρος, που είναι απαραίτητος
-Ψευδάργυρος, που παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των σεξουαλικών ορμονών
-Κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος

Tα φουντούκια προκαλούν αλλεργία σε ορισμένα άτομα – όπως και άλλοι ξηροί καρποί – και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, καθώς και η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν φουντούκια ή που παρασκευάζονται από αυτά. Για οιοδήποτε σχετική συμβουλή πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον γιατρό σας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ