Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Καβάλα: «Ναι» στο νερό της Νικήσιανης, «όχι» στην Πέραμο

Καβάλα: «Ναι» στο νερό της Νικήσιανης, «όχι» στην ΠέραμοΆρθηκε η απαγόρευση χρήσης του νερού για πόση και Παρασκευή τροφίμων στη Νικήσιανη Καβάλας.
Η απαγόρευση είχε τεθεί σε ισχύ από τις 8 Μαϊου 2013, προκαλώντας εντονότατες πολιτικές διαμάχες στην περιοχή του δήμου Παγγαίου.
Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο και για την Νέα Πέραμο, καθώς ούτε οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι η ποσότητα του
αρσενικού βρίσκεται κάτω από το όριο (παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει, στο παρελθόν, η διοίκηση της ΔΕΥΑ Παγγαίου για να καθαριστεί το νερό). Οι συγκεντρώσεις παραμένουν υψηλές για ανεξήγητη μέχρι στιγμής αιτία, και μοιραία μέχρι νεοτέρας μπαίνει... απαγορευτικό στη χρήση νερού στον οικισμό της Νέας Περάμου.
Όσον αφορά την Ελευθερούπολη, η κατάσταση παραμένει ρευστή καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα νέων δειγματοληψιών προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της ΠΕ Καβάλας: «Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό των αναφερομένων περιοχών της Π.Ε. Καβάλας (Νικήσιανης, Ελευθερούπολης, Νέας Περάμου) για τα πιο κάτω:
Α. Όσον αφορά στον οικισμό της Νικήσιανης Δήμου Παγγαίου, αίρεται η αριθμ. Πρωτ 07/1360/08-05-13 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας περί περιορισμού χρήσης του νερού του Δημοτικού Δικτύου Υδροδότησης για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ισχύει, και επιτρέπεται η κατανάλωση του νερού από το δίκτυο του οικισμού της Νικήσιανης, χωρίς περιορισμούς, διότι σε επανειλημμένες μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι η συγκέντρωση του στοιχείου αρσενικού πληροί σταθερά τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας.
Β. Όσον αφορά στον οικισμό της Ελευθερούπολης Δήμου Παγγαίου, και σε συνέχεια του από 14.04.2014 δελτίου Τύπου, αναμένεται σύντομα η προσκόμιση από την Δ.Ε.Υ.Α Παγγαίου αποτελεσμάτων αναλύσεων αναφορικά με την καταλληλότητα του νερού της νέας υδρευτικής γεώτρησης και της σύνδεσής της με το υπάρχον δίκτυο, προκειμένου να γίνει σχετική αξιολόγηση του νερού του δικτύου του εν λόγω οικισμού, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Καβάλας.
Γ. Όσον αφορά στον οικισμό της Νέας Περάμου Δήμου Παγγαίου, εξεδόθη η υπ' αριθμ. 07/1358/23.4.2014 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας με την οποία περιορίζεται για προληπτικούς λόγους, η χρήση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από το δίκτυο του οικισμού Νέας Περάμου στις λοιπές χρήσεις εκτός της χρήσης αυτού ως πόσιμου ή στην μαγειρική.
Η ΔΕΥΑ Παγγαίου, σύμφωνα με την αναφερόμενη απόφαση, παρακαλείται όπως ενημερώσει άμεσα το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για την αποτροπή χρήσης του νερού του δημοτικού δικτύου, στον αναφερόμενο οικισμό, για πόση και παρασκευή τροφίμων και τον περιορισμό της χρήσης αυτού μόνο για τις λοιπές οικιακές ή άλλες χρήσεις (ατομική υγιεινή, πλύση τροφίμων και σκευών, καθαριότητα κ.τ.ο.).
Η απόφαση ισχύει μέχρι της διαπίστωσης της καταλληλότητας του νερού της πηγής υδροδότησης (γεώτρηση στη θέση Μηχανικά) και εξασφάλισης ότι η συγκέντρωση του στοιχείου αρσενικού στο δίκτυο ύδρευσης του εν λόγω οικισμού θα βρίσκεται σταθερά κάτω του ορίου που καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή ≤10 μg/l και θα αρθεί με νεότερη και μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Καβάλας, η οποία και θα παρακολουθεί δειγματοληπτικά τη συγκέντρωση του στοιχείου αρσενικού στο πόσιμο νερό του οικισμού».

 gr.news.yahoo.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ