Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝΣήμερα δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τα Πρακτικά της Βουλής , των Βουλευτών που τοποθετήθηκαν υπέρ του κλάδου των Περιπτερούχων – Καπνοπωλών, σε σχετική τροπολογία που αφορούσε την αύξηση φορολογίας καπνικών λόγω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Οι παρενέργειες που θα έλθουν σε βάρος του συγκεκριμένου κλάδου από την νέα αύξηση είναι πολλές και ποικίλου ν διότι υπάρχουν  διαφορετικές ερμηνείες αλλά και κρύβουν ύποπτα παιχνίδια των καπνοβιομηχανιών
Η συντακτική ομάδα  του synpeka.gr ρώτησε τον Πρόεδρο του Συνδικάτου
Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής  κ. Γεώργιο Δούκα ο οποίος μας έκανε την ακόλουθη αποκλειστική δήλωση:
« Με την ψήφιση της νέας τροπολογίας αύξησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, δυστυχώς κρύβονται πολλά πίσω από αυτή την ενέργεια , τα οποία δεν ξέρει η κοινή γνώμη αλλά  και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα συναδέλφων  , που μου έχουν καταγγείλει ότι παρέλαβαν σήματα τσιγάρων, με νέες   τιμές οι οποίες δεν βρίσκονται πάνω στην ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υπουργείου Οικονομικών αλλά σε διαφορετικό μέρος του πακέτου. Το συγκεκριμένο θέμα ως θεσμικό όργανο παρακολουθούμε από πολύ κοντά, διότι εάν διαπιστωθεί ότι η ταινία του ΕΦΚ είναι από παλιά φορολογία καπνικών και τα πακέτα πωλούνται με νέα τιμή, έχουμε καραμπινάτη λαθρεμπορία καπνικών από τις καπνοβιομηχανίες.
Επειδή κατά το παρελθόν έχει συμβεί τέτοιο κρούσμα , με το οποίο φυσικά δεν  ασχολήθηκε κανένας, εάν διαπιστωθεί τώρα ότι έχουν κάνει το ίδιο, το Συνδικάτο θα καταγγείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το εν λόγω θέμα.
Ένα δεύτερο το οποίο διαπιστώνουμε από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και κάτι που ήδη καταγγέλλεται από πολλά ΜΜΕ είναι το εξής: Η νέα αύξηση 10 λεπτών σ’ όλα τα πακέτα των τσιγάρων δεν αφορούν στα έσοδα του Υπουργείου Οικονομικών , καθώς στα κρατικά ταμεία θα μπουν  μόνο 5 λεπτά πλέον ΦΠΑ, δηλαδή ένα ποσόν κάτι λιγότερο από 6 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνοβιομηχανίες παρακρατούν εμπορικό κέρδος   με την στρογγυλοποίηση 4 λεπτά εμπορικό κέρδος.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος παραγωγής ΕΝΟΣ πακέτου τσιγάρων κυμαίνεται – με βάση επίσημα έγγραφα που υπάρχουν στην κατοχή μας από αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ – από 4 έως 7 cents του Δολαρίου, καταλαβαίνει κανείς γιατί τρομακτικά εμπορικά κέρδη έχει με αυτό το colpo grosso    το καρτέλ των καπνοβιομηχανιών.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να καταγγείλω τον κ. Μπεχράκη Παναγιώτη, καθηγητή Πνευμονολογίας, ο οποίος με το πρόσχημα της υγείας , έπαιξε ένα βρώμικο ρόλο ως άνθρωπος του συστήματος, παρασύροντας  την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο να κάνει ένα ακόμα λάθος.  Ο κ. Μπεχράκης θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για άλλα θέματα τα οποία σιωπά ηθελημένα και είναι τα κάτωθι:

Γιατί ενώ γνωρίζει την σχετική οδηγία του Π.Ο.Υ. ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και την υπογραφή εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης  για αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων δεν έχει μιλήσει ποτέ γι’ αυτήν?
Η συγκεκριμένη οδηγία γράφει ρητά ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, τα καπνικά προϊόντα πρέπει να είναι κλειστή αγορά και να πωλούνται  από ειδικά καταστήματα με σχετική άδεια.

Τι έκανε ο κ. Μπεχράκης , όταν γνωρίζει τι λέει η οδηγία της Ε.Ε. όσον αφορά το πρόγραμμα eu-pilot  , το οποίο ρητά αναφέρει ότι τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα όσον αφορά την πώλησή τους από μεγάλες αλυσίδες S/M  πρέπει να βρίσκονται σε ειδικό χώρο, μη προσβάσιμο  σε ανηλίκους καθώς και μέσα σε συρτάρια  τα οποία δεν θα εμφανίζουν κανένα διαφημιστικό μήνυμα καπνικών.

Τι έκανε ο κ. Μπεχράκης όσον αφορά  την πρόσφατη Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. που τάσσεται κατά της απελευθέρωσης των καπνικών στην Ελληνικά Επικράτεια .?

Επειδή γνωρίζουμε τι συμφέροντα εξυπηρετούνται πίσω από τον κ.Μπεχράκη, δεν μπορεί να γίνεται από κατηγουμενος κατήγορος σε βάρος των περιπτερούχων, διότι αυτός και όμοιοι  του, ασελγούν στο πτώμα του κλάδου μας , φορώντας ατσαλάκωτα κοστούμια και να πουλάνε πνεύμα σε αμόρφωτους περιπτεράδες σε τηλεοπτικές εκπομπές, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη με το πρόσχημα ότι είναι « μορφωμένα Παχύδερμα»

Οι νεκρόφιλοι και οι κοπρολάγνοι του είδους του, σύντομα θα τύχουν της κατάλληλης   απάντησης , διότι οι Φαρμακοβιομηχανίες που εκπροσωπούν είναι θυγατρικές των Καπνοβιομηχανιών.

Κλείνοντας , να σημειώσω ότι την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και όσοι συναλλάσσονται με αυτή, την γνωρίζουμε πολλά χρόνια τώρα .»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙE΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΔ΄
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙE΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΔ΄
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙE΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014
Μαρία Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου / ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ AΚΑΡΝΑΝΙΑΣ / ΣΥΡΙΖΑ
Επιπλέον, θα ήθελα να πω κάτι τελευταίο: Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μη διασφαλίζει ότι το κόστος της αύξησης του ειδικού φόρου καπνίσματος δεν θα μετακυλιστεί στους περιπτεριούχους, οδηγώντας ουσιαστικά και αυτόν τον κλάδο σε περαιτέρω συρρίκνωση.
Κωνσταντίνος Ηλία Μπαρμπαρούσης / ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ AΚΑΡΝΑΝΙΑΣ / ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο, που όχι μόνο δεν προστατεύει τους αγρότες, αλλά τους επιβάλλει και δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα.
Θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα, κύριε Υπουργέ. Ένας νέος αγρότης, παντρεμένος, με δύο παιδιά, ο οποίος έχει μεικτά έσοδα 10.000 ευρώ, αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να τηρήσει βιβλία εσόδων-εξόδων. Ας υποθέσουμε ότι λαμβάνει και 5.000 ευρώ επιδότηση, δηλαδή συνολικά έχει περίπου 15.000 μεικτά έσοδα. Πάμε τώρα να δούμε τι έξοδα έχει αυτός ο άνθρωπος. Έχουμε και λέμε: Θέλει 7.000 με 8.000 ευρώ για έξοδα καλλιέργειας, ζωοτροφές, πετρέλαια και διάφορα άλλα. Αν πρέπει να πληρώσει και γύρω στις 4.000 ευρώ για να ασφαλίσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, τότε πάμε στις 11.000  με 12.000 ευρώ, συν το ποσό που θα δώσει στο λογιστή για να τηρήσει τα βιβλία, συν επιπλέον τεκμήρια για την επιδότηση που έχει ήδη λάβει και για τα έσοδα που υποτίθεται ότι έχει και είμαστε μια η άλλη, για να μην πω ότι μπορεί να είναι και μείον. Σας ερωτώ: Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει αυτός ο άνθρωπος;
Επίσης, δεν γίνεται η χώρα μας να έχει παραγωγή καπνού –και αναφέρομαι, εκτός των άλλων, και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, απ’ όπου και κατάγομαι- και να μην παρέχεται καμία προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ευθύνη της πολιτείας να ορίσει κατώτατη τιμή βάσει της οποίας θα αγοράζουν οι έμποροι το προϊόν από τους παραγωγούς. Είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους παραγωγούς από τους εμπόρους και όχι οι παραγωγοί μόνοι τους να κάνουν παζάρια και να παίρνει ο έμπορος το προϊόν τους όσο-όσο και τις περισσότερες φορές κάτω από την τιμή κόστους και μετά να έχουμε το φαινόμενο οι παραγωγοί να πωλούν μόνοι τους το προϊόν στη μαύρη αγορά, γιατί δεν έχουν άλλη λύση.
Εσείς οι ίδιοι τους οδηγείτε στην παρανομία, διότι εγώ θυμάμαι ότι τα προηγούμενα χρόνια που ο καπνός είχε μια συμφέρουσα τιμή και ενώ υπήρχε μεγάλη παραγωγή, η αγοραπωλησία στη μαύρη αγορά ήταν πολύ μικρή, σε αντίθεση με τώρα που, αν και δεν έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή, το μεγαλύτερο μέρος καπνού πωλείται στη μαύρη αγορά, διότι, όπως σας προανέφερα, οι έμποροι ζητούν το προϊόν κάτω από την τιμή κόστους. Και επειδή ο αγροτικός κόσμος πένεται, προτιμούν –και τους δικαιολογώ απολύτως- να πωλούν το προϊόν τους μόνοι τους, με ό,τι κινδύνους έχουν. Πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι χθες ήταν νομοταγείς πολίτες απέναντι στο κράτος και για τις όποιες φορολογικές απώλειες έχει το κράτος οι καπνοπαραγωγοί είναι οι τελευταίοι που φταίνε.
Επί της προσθήκης που αφορά την αύξηση του συντελεστή πάγιου φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων και ειδικού φόρου κατανάλωσης έχω να αναφέρω ότι με αυτόν τον τρόπο επέρχεται αύξηση του πάγιου φόρου κατά 5 λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων. Οι εικόνες κατοχής θα αυξηθούν, με το εμπόριο με τα χύμα τσιγάρα θα ανθεί πλέον σε αρκετά περίπτερα και ψιλικατζίδικα της χώρας. Αρκεί να βγείτε μια βόλτα στην Ομόνοια και θα δείτε να πωλούν λαθραία πακέτα τσιγάρων με 1 ευρώ.
Μέσα σε διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών, το 2010, επιβλήθηκε φόρος-χαράτσι τρεις φορές σαν ειδικός φόρος κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, παρά το γεγονός ότι η σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεπε ότι ειδικά για τη χώρα μας η φορολόγηση των καπνοβιομηχανικών προϊών θα έπρεπε να γίνει σταδιακά έως το 2016. Πρόκειται για μια εγκληματική παρέμβαση και παράνομη, που κάνει τα χατίρια των καπνοβιομηχάνων, καθώς δεν δίδεται κανένα περιθώριο κέρδους στους καπνοπώλες.
(CB)
(1PE)
Με τα μνημόνια και τις πολιτικές σας έχετε πλήξει κάθε ελληνική επιχείρηση που θέλει να επιβιώσει και να είναι σε μια υγιή και βιώσιμη κατάσταση. Τώρα πάτε με ύπουλο τρόπο να βάλετε χέρι και στους αγρότες, οι οποίοι είναι ήδη εξαθλιωμένοι.
Αν θέλετε να πιάσετε τους μεγαλοαγρότες που εσείς δημιουργήσατε, βρείτε έναν άλλο τρόπο και αφήστε τον κοσμάκη ήσυχο. Αν νομίζετε ότι με αυτά τα μέτρα βοηθάτε τους αγρότες που προτίμησαν να μείνουν στον τόπο τους, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Και αν νομίζετε ότι με αυτά τα μέτρα θα δώσετε ώθηση και σε νέους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους και να δουλέψουν εκεί, μάλλον είστε εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να καταλάβετε ότι η αγροτιά είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ήδη την έχετε πλήξει πάρα πολύ και θα έπρεπε χθες να είχατε λάβει σοβαρά μέτρα για να σταθεί στα πόδια του ο Έλληνας αγρότης και η πατρίδα μας να ξαναγίνει αυτάρκης.
Σταυρούλα Ιωάννη Ξουλίδου / ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
(SS)
Προχωρώ, κύριε Πρόεδρε, με την τροπολογία των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα. Είναι ουσιαστικά ένα μέτρο που επινοήθηκε από τη Συγκυβέρνηση μετά τον ορυμαγδό που ακολούθησε την επιβολή από 1.1.2014 του γνωστού εικοσιπεντάευρου σε κάθε  ασθενή που έπρεπε να εισαχθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.
Δεν θα σχολιάσω τις εκλογικεύσεις που ακολούθησαν την αντικατάσταση του παραπάνω ανάλγητου και απολύτως αποτυχημένου μέτρου. Εάν θέλει κάποιος από τη Συγκυβέρνηση να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τα αδικαιολόγητα, επικαλούμενος μάλιστα και αντικαπνικά επιχειρήματα, μπορεί ελεύθερα να το πράξει.
Άλλωστε δικαιολογίες μετά από ένα φιάσκο τέτοιου μεγέθους πάντοτε μπορεί να βρεθούν και μάλιστα πολλές. Εμάς, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν μας ενδιαφέρει η όποια δικαιολόγηση του κ. Γεωργιάδη ή του κ. Στουρνάρα. Μας ενδιαφέρει η εξήγηση του φαινομένου. Και η αιτία του φαινομένου των κυβερνητικών παλινωδιών που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είναι μία, η υποκρισία.
Σήμερα ακούσαμε ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι επιβεβλημένη, γιατί προστατεύει και τη δημόσια υγεία, λειτουργώντας μάλιστα ως «αντικίνητρο», όπως λέγεται, για τους καπνιστές. Μέχρι λίγο πριν από την απόσυρση του εικοσιπεντάευρου ακούγαμε τον κ. Γεωργιάδη να μας δηλώνει ότι το μέτρο ήταν επιβεβλημένο, για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας των άπορων και των ανασφάλιστων από το ΕΣΥ.  Έψαξα, λοιπόν, να δω στην υπουργική τροπολογία πού υποτίθεται ότι θα διατεθούν τα νέα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από την πρόσθετη φορολόγηση των καπνιστών, σε ποιον κωδικό του Προϋπολογισμού θα μπουν άραγε τα περίφημα 50 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξετε.
Όσο και να έψαξα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν βρήκα καμία απολύτως αναφορά στους άπορους! Δεν είδα πουθενά όλα όσα «σοσιαλιστικά» επικαλείται φωνασκώντας επί μήνες ο κ. Γεωργιάδης, όταν πρωτοξεκίνησε αυτή η συζήτηση πέρυσι.
Θυμίζω ότι ο Υπουργός Υγείας καταδίκαζε τότε ως ανάλγητους και άκαρδους όσους ζητούσαν την απόσυρση του εικοσιπεντάευρου, γιατί αυτό –υποτίθεται- θα πήγαινε στους πλέον φτωχούς συμπολίτες μας, που δεν θα είχαν τρόπο να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα νοσηλείας.
Σήμερα, όμως, επικρατεί απόλυτη σιωπή. Καμία αναφορά στα περυσινά παραμύθια, αλλά και καμία μεταμέλεια από κανένα μέλος της Συγκυβέρνησης για το συνεχιζόμενο εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Καμία ευαισθησία! Κανένας δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για όλα αυτά. Δεν ζητάτε καμία συγχώρηση από τους Έλληνες, ίσως γιατί ξέρετε ότι δεν πρόκειται να σας τη δώσουν. Ίσως γιατί η άφεση αμαρτιών δεν καλύπτει τους πολιτικούς, ιδιαίτερα εκείνους τους πολιτικούς που επέδειξαν ακραίο κυνισμό και αναλγησία, αντιμετωπίζοντας την κοινωνία με απόλυτα απαξιωτικό τρόπο.
Οι πολίτες, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, βλέπουν πλέον καθαρά ποιος τους υποτίμησε τη νοημοσύνη, ποιος είναι εκείνος που τους ενέπαιξε και τους αγνόησε με τον πιο υποτιμητικό τρόπο. Πλέον καμία συγγνώμη δεν πρόκειται να σας σώσει. Ό,τι κάνατε μέχρις εδώ το κάνατε. Είναι πλέον καιρός να αποδεχθείτε τη μοίρα σας και να ζητήσετε μόνοι σας την αυστηρή αλλά δίκαιη κρίση του ελληνικού λαού για τα απολύτως καταστροφικά πεπραγμένα σας.

Ειρήνη-Ελένη Δημητρίου Αγαθοπούλου / ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ / ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά μια άλλη τροπολογία αυτού του νομοσχεδίου, αυτή τη φορά κατατεθειμένη από την Κυβέρνηση, που ουδεμία βέβαια σχέση έχει με την αγροτική ανάπτυξη -αλλά πλέον είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες πρακτικές, να κατατίθενται τροπολογίες άσχετες με τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή- είναι η τροπολογία για την κατάργηση του 25ευρου στα νοσοκομεία και την αντικατάστασή του από την αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Πρόκειται για άλλο ένα μεροληπτικό, πολυδύναμο μέτρο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ολιγοπωλίων. Είναι αποδεδειγμένο από παλαιότερες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού ότι δεν αυξάνουν τα έσοδα, αλλά αντίθετα αυξάνουν το λαθρεμπόριο.
Επίσης, δεν διασφαλίζεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία ότι δεν θα ζημιωθεί ο περιπτερούχος με περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου. Και φυσικά είναι άλλο ένα παράδειγμα…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, ζητώ την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Για ένα λεπτό ναι. Ευχαριστώ.
ΕΙΡΗΝΗ – ΕΛΕΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ έχω πέντε λεπτά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές είχαν οκτώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κάτι έχω μαζί σας!
ΕΙΡΗΝΗ – ΕΛΕΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ που έχετε κάτι μαζί μου. Συνεχίζω.
Όσον αφορά αυτό το μέτρο για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων είναι άλλο ένα παράδειγμα της πολιτικής σας να μετακυλίετε τις δικές σας αδυναμίες στον απλό πολίτη. Αφού δεν έχετε το σθένος να αντιταχθείτε στους υπαλλήλους της τρόικας και να πείτε ότι η υγεία δεν θυσιάζεται ούτε ξεπουλιέται, προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να μπαλώσετε «τρύπες».
Σε ένα ανεπτυγμένο κράτος, όμως, όπως θέλει να λέγεται η Ελλάδα, χρειάζονται γενναίοι προϋπολογισμοί για τη δημόσια υγεία, ώστε όλοι οι πολίτες ειδικά σε περίοδο κρίσης να μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε όλοι ότι ούτε τα απαραίτητα έσοδα θα έχετε, αν εφαρμόσετε αυτό το μέτρο, αλλά και στο τέλος ούτε το 25ευρω θα γλιτώσει ο πολίτης

Βασίλειος Ηλία Καπερνάρος / ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ / ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο Πρόεδρος των περιπτεριούχων Ν. Αττικής , κ. Γεώργιος Δούκας
μού ενεχείρισε ένα έγγραφο στο οποίο με πληροφορεί, ώστε να ενημερώσω με τη σειρά μου εσάς, πώς διαλύεται η ομάδα των περιπτεριούχων και των γνωστών ψιλικατζίδων της γειτονιάς. Αυτοί οι άνθρωποι, πουλώντας τσιγάρα, με την ελπίδα κάποιος που θα πάρει τσιγάρα να πάρει και μία σοκολάτα, προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Και είναι πάρα πολλοί, είναι δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ, τι ζητούν αυτοί οι άνθρωποι; Θεωρούν ότι η τροπολογία τούς αδικεί ως λιανέμπορους τσιγάρων. Μιλάω για το 25% που καταργείται. Μιλάω για την τροπολογία που αφορά στα περίπτερα και στα καταστήματα των ψιλικών ειδών. Ζητούν λοιπόν να θεσμοθετηθεί κατώτατο ποσοστό στις τιμές των ειδών καπνιστού για το λιανεμπόριο.
Παραθέτουν και ένα παράδειγμα. Η καπνοβιομηχανία δίνει ονομαστική τιμή σε ένα πακέτο τσιγάρα 3,5 ευρώ. Από αυτά, τα 2,95 ευρώ πάνε στο φόρο. Τα υπόλοιπα 0,55 ευρώ μοιράζονται στην καπνοβιομηχανία, στους αντιπροσώπους της και στους λιανέμπορους, οι οποίοι είναι σαφώς ριγμένοι στη μοιρασιά.
Ακούστε, σε όλη την Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία ισχύει κατώτατο όριο 40% επί του αποφορολογημένου ποσού. Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι λιανέμποροι. Δηλαδή από το αποφορολογητέο ποσό στην Ελλάδα το 60,4% των 0.55 ευρώ πηγαίνει στην καπνοβιομηχανία, ενώ το υπόλοιπο 39,6% μοιράζεται στους αντιπροσώπους-μεσάζοντες των καπνοβιομηχανιών -κι εδώ πάλι έχουμε μεσάζοντες- και στους λιανέμπορους ως εξής: Το 20%-24,6% πάει στους αντιπροσώπους-μεσάζοντες και 15%-19,6% πάει στους λιανέμπορους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει παρατεταμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω σε λίγο.
Στις προαναφερθείσες χώρες της Ευρώπης, λέει ο κ. Δούκας, από το αποφορολογητέο ποσό οι καπνοβιομηχανίες λαμβάνουν το 60,4%, από το οποίο πληρώνουν τους αντιπροσώπους-μεσάζοντες οι ίδιες οι βιομηχανίες με 10%-12%. Τόσο πάει στους αντιπροσώπους-μεσάζοντές τους, ενώ το υπόλοιπο 39,6% πηγαίνει ολόκληρο στους λιανέμπορους. Εδώ, βεβαίως, δεν συμβαίνει αυτό. Πάει στους λιανέμπορους μόνο αυτό που είπαμε, με αποτέλεσμα να διαλύεται αυτή η τάξη.
Τελειώνοντας, πρέπει να αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει με τους μεσάζοντες. Το είχαμε θέσει και στην προηγούμενη συζήτησή μας. Υπάρχουν μεσάζοντες στα αγροτικά προϊόντα. Υπάρχουν μεσάζοντες ακόμα και στα τσιγάρα.
Απευθύνομαι σε εσάς για να δούμε τι θα γίνει με τους μεσάζοντες, διότι διαπιστώνω ότι έχετε μία ιδιαίτερα επιεική αντιμετώπιση προς τους μεσάζοντες. Και αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι και εσείς είστε μεσάζοντες μεταξύ των Γερμανών, της Μέρκελ και του Σόιμπλε, και του ελληνικού λαού. Ενεργείτε ως μεσάζοντες. Δεν ενεργείτε ως συγκυβέρνηση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξάρτητων Ελλήνων)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και εμείς ευχαριστούμε, γιατί ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι η ευγένεια δεν είναι αδυναμία, είναι δύναμη.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Σωστά, για αυτό και εγώ είμαι δυνατός.
Διαμάντω Εμμανουήλ Μανωλάκου / ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΩΣ / Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
Σε ό,τι αφορά στις τροπολογίες θέλω να μιλήσω πολύ σύντομα για την υγεία. Η τροπολογία που αντικαθιστά το χαράτσι των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία με χαράτσι στα προϊόντα αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση προς τα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι το χαράτσι θα το πληρώσουν μέσω των ταμείων των περιπτέρων και ψιλικατζίδικων. Αποτελεί υποκρισία ότι αυτό το μέτρο μειώνει το κάπνισμα. Ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα στους καπνίζοντες και τους μη καπνίζοντες, αλλά ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα αν καπνίζουν ή όχι και στην πλουτοκρατία υπέρ της οποίας παίρνονται αυτά τα μέτρα, ανεξάρτητα αν καπνίζει ή όχι
Δημήτριος Παναγιώτη Κοδέλας / ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ / ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος, όσον αφορά τα 25 ευρώ που αντικαθίστανται με το φόρο στα τσιγάρα, απλά να πω ότι είμαστε ενάντια σε αυτή την τροπολογία, καθώς δεν ξέρουμε από πού να φυλαχθούμε. Έχουμε να διαλέξουμε ή χαράτσι στο νοσοκομείο ή στα τσιγάρα. Σε κανένα από τα δύο!
Επίσης, το μέτρο αυτό θα συμπιέσει περαιτέρω τους περιπτερούχους, οι οποίοι έχουν απόλυτο δίκιο. Αυξάνεται το λαθρεμπόριο των τσιγάρων, συμπιέζονται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, και επιβάλλεται μια έμμεση φορολογία στον καταναλωτή.
Υποσημείωση συντακτικής ομάδας synpeka.gr

Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό στο synpeka.gr


 Πηγή: www.synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ