Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

«Καπνός το όφελος από την αύξηση στα τσιγάρα»

«Καπνός το όφελος από την αύξηση στα τσιγάρα»Παράγοντες της αγοράς φοβούνται στροφή των καταναλωτών στα λαθραία και μείωση των εσόδων του κράτους
Πτώση της κατανάλωσης η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10% στην αγορά των επώνυμων προϊόντων καπνού, με ανάλογη μ είωση και των εσόδων
του κράτους, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ότι θα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία με αύξηση κατά 5 λεπτών στην τιμή κάθε πακέτου τσιγάρων ή και 7 λεπτά για τη συσκευασία των 20 γραμμαρίων στον καπνό για τα στριφτά. Εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας αλλά και των ενώσεων καπνοπωλών κάνουν λόγο για απόφαση «πλήγμα» στη συγκεκριμένη αγορά καθώς πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης που μπορεί να επιφέρει εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση του λαθρεμπορίου.
Ηδη η εμπειρία από τις αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, στο παρελθόν έχει δείξει ότι όποτε υπήρχε αύξηση στις τιμές των τσιγάρων υπήρχε ταυτόχρονη μετατόπιση του καταναλωτικού κοινού από τα επώνυμα τσιγάρα στα λαθραία. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η νέα αύξηση κατά 5 ευρώ στα 1.000 τσιγάρα θα οδηγήσει σε απώλεια 10% των φορολογικών εσόδων τα οποία σήμερα αγγίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 3,2 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 320 εκατ. ευρώ, τα οποία αν συνδυαστούν και με τις πρόσθετες απώλειες των περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα λαθραία τσιγάρα, το συνολικό ύψος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2012, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων σημείωσε πτώση 36% και ο κλάδος του καπνού έχασε το 60% της αξίας του, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 2013 η παράνομη εμπορία τσιγάρων ανήλθε στο 20% της νόμιμης, έναντι 18,8% το 2012 από μόλις 5% το 2009.
Στελέχη της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος σημειώνουν ότι «πρόκειται για μια απόφαση η οποία είναι καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο. Πέντε λεπτά επιπλέον φόρος ακούγεται μικρή αύξηση, αλλά δεν είναι. Η συνολική φορολόγηση θα φτάσει στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου. Θα απομένει ουσιαστικά ένα 10% (3-4 λεπτά δηλαδή) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα - βιομηχανία, χονδρέμπορο και περιπτερά».
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για τους 50.000 εργαζόμενους στον κλάδο (στην καλλιέργεια καπνού, σε περίπτερα και ψιλικά και στη βιομηχανία) με προφανείς επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία είναι το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα. Ανάλογη είναι και η θέση στελεχών της εταιρείας Καρέλια που τονίζουν ότι η αύξηση των 5 λεπτών θα είναι πολλαπλάσια για τον καταναλωτή, καθώς σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του ΦΠΑ αλλά και των αναλογούντων φόρων, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα στρέψει τους καταναλωτές σε προϊόντα λαθρεμπορίου αμφίβολης ποιότητας αλλά χαμηλότερης τιμής.
Την ίδια ώρα με πρόσφατη επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Ανάπτυξης και η Ενωση Καπνοπωλών, Ψιλικών, Περιπτέρων Μακεδονίας επισημαίνει τους κινδύνους για την αγορά από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης και μιλά για καταστροφικές συνέπειες.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ. Πάντως όλοι οι εκπρόσωποι της αγοράς καπνικών προϊόντων υποστηρίζουν ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας των τελευταίων χρόνων έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα για τα ταμεία του Δημόσιου.
Βάσει των προβλέψεων, τα δημόσια έσοδα στο διάστημα 2009-2013 είναι μειωμένα κατά 1,2%, παρότι που ο φόρος αυξήθηκε κατά 53,3% και η μέση λιανική τιμή κατά 34%, αναφέρουν. Τονίζουν μάλιστα ότι η φορολογική πολιτική θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτυγχάνονται ταυτόχρονα οι στόχοι των εσόδων και της δημόσιας υγείας, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ενίσχυσης της παράνομης αγοράς, ενώ όπως λένε δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια στην καπνοβιομηχανία να απορροφήσει οποιαδήποτε αύξηση.
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5073983/kapnos-to-ofelos-apo-thn-aykshsh-sta-tsigara/

http://www.synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ