Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σβήνει το λαθραίο τσιγάρο...

Σβήνει το λαθραίο τσιγάρο...Την οδηγία της ΕΕ περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών για να μπει τέλος στο κύκλωμα που κοστίζει στη χώρα μας 800 εκ. ευρω το χρόνο.

Tου Χαράλαμπου Μπελιά

Την έκδοση της σχετι     κής οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες
στην χώρα μας προκειμένου να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή το σύστημα λεγόμενο ιχνηλασιμότητας που θα μειώσει δραστικά το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η λαθραία διακίνηση καπνικών προϊόντων στην χώρα μας οργιάζει, ελέω κρίσης, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο περίπου κατά 800 εκ. ευρώ τον χρόνο. Πόσο που για τα τρία τελευταία χρόνια ισοδυναμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, με το συνολικό χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα, δηλαδή περίπου σε δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ!

Όπως δήλωσε μιλώντας στην “R” ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης, αυτή τη στιγμή “είμαστε σε αναμονή της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καθορίζει το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Το περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή”.

Και αυτό ενώ στις Βρυξέλλες εξελίσσεται ένα υπόγειος πόλεμος με στόχο τον υπό διαμόρφωση νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα καπνικά προϊόντα. Οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν όσο μπορούν την εγκατάσταση συστημάτων ιχνηλασιμότητας λαθραίων τσιγάρων επιδιώκοντας παράλληλα την προώθηση ενός δικού τους συστήματος προκειμένου, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ελέγχουν οι ίδιες τον εαυτό τους. Δηλαδή οι ελεγχόμενοι να είναι και ελεγκτές! Ουσιαστικά οι καπνοβιομηχανίες δείχνουν να καταβάλουν εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να υπονομεύσουν τη νέα Οδηγία. Οι ίδιες βέβαια θα προτιμούσαν να μην υπάρχει καθόλου σύστημα ελέγχου. Ωστόσο επειδή αυτό πλέον δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, η προσπάθεια τους προσανατολίζεται το σύστημα αυτό να τεθεί υπό τον έλεγχο τους. Και αυτό σε πλήρη αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Π.Ο.Υ. για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων που υπέγραψε στις 2 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μεγάλη ασυμφωνία ανάμεσα στις μεθοδεύσεις των loby που ασκούν πιέσεις και στο πρωτόκολλο που υπεγράφη με τον Π.Ο.Υ. εντοπίζεται στο άρθρο 14 της Οδηγίας που επιτρέπει στην καπνοβιομηχανία να επιλέγει το σύστημα ιχνηλασιμότητας.Δηλαδή να βάλουν το δικό τους.Την ίδια ώρα το πρωτόκολλο του ΠΟΥ που υπέγραψε και η Ε.Ε. απαγορεύει ρητώς κάθε άμεση ή έμμεση εμπλοκή της καπνοβιομηχανίας.

Μεθόδευση

Η μεθόδευση έχει εντοπιστεί από κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία οι οποίες έχουν θέσει το θέμα με στόχο να τροποποιηθεί η Οδηγία και να ταυτιστεί πλήρως με το Πρωτόκολλο. Θέση την οποία έχει εκφράσει και ο Επίτροπος Tonio Borg.

Σημειώνεται ότι στην χώρα μας η εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων προβλέπεται στο νόμο 3943 του 2011, στην παράγραφο 3 του άρθρου 25. Ωστόσο ο σχεδιασμός και η προσπάθεια για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Την άνοιξη του 2010 αντιπροσωπεία τελωνειακών είχε επισκεφτεί τις αντίστοιχες αρχές της Τουρκίας προκειμένου να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος και είχε υποβάλει και σχετική έκθεση προκειμένου να προχωρήσουν ανάλογες οι διαδικασίες και στην χώρα μας. Όσοι γνωρίζουν μάλιστα επισημαίνουν ότι αν όλο αυτό το διάστημα είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε το σύστημα ιχνηλασιμότητας, θα είχαμε γλιτώσει εν’ μέσω κρίσης τουλάχιστον το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα ή κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο όπως είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και αυτό τη στιγμή που η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου δεν επιβαρύνει επιπλέον ούτε στο ελάχιστο την τσέπη του φορολογούμενου.

Δεν παραχαράσσεται

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας προβλέπει τη σήμανση των καπνικών προϊόντων με μια ταινία νέων προδιαγραφών που δεν παραχαράσσεται. Η ταινία “διαβάζεται” με ειδικό μηχάνημα και με τον τρόπο αυτό εντοπίζεται αμέσως η “εφοδιαστική αλυσίδα” του προϊόντος η οποία καθίσταται συνυπεύθυνη στην περίπτωση παράνομης εμπορίας. Έτσι όποιο τσιγάρο παράγεται ή εισάγεται στην χώρα μας από νόμιμες εταιρείες δεν θα μπορεί να διατεθεί λαθραία γιατί θα εντοπίζεται αμέσως ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας και ο διακινητής του προϊόντος. Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα λαθραία τσιγάρα παράγονται από νόμιμες εταιρείες για αγορές του εξωτερικού και γι αυτό δεν δασμολογούνται. Επανεισάγονται λαθραία και διατίθενται στην μαύρη αγορά αδασμολόγητα. Με το σύστημα αυτό κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν γιατί θα εντοπίζεται αμέσως όποιος εμπλέκεται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος αυτού.

Ο Έλληνας πολίτης για την λειτουργία και την εγκατάσταση του συστήματος αυτού δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Το ελάχιστο κόστος του συστήματος υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.). Για την ακρίβεια υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0.5% του Ε.Φ.Κ. Και βέβαια αν συνυπολογιστούν η ανάκτηση των εσόδων από το λαθρεμπόριο αλλά και η μείωση από την επιβάρυνση που προκαλείται στην Δημόσια Υγεία λόγω του καπνίσματος, και δη προϊόντων που δεν ελέγχονται, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά.
http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ