Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πως θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση για ισοδύναμο τέλος υπέρ του ΕΟΠΥΥ

Πως θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση για ισοδύναμο τέλος υπέρ του ΕΟΠΥΥΠριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το ανταποδοτικό τέλος για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση - τη ΝΕΡΙΤ. Θα είναι πε ρίπου 3€ !!!!!!
Παρά το ότι είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με το τέλος που πληρώναμε για την ΕΡΤ, υπήρξαν ερωτηματικά αλλά και κριτική τόσο για το ύψος και τον χρόνο που επιλέχθηκε η έναρξη της ισχύος του όσο και συνολικά για το εγχείρημα της δημιουργίας μιας νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Τα συνολικά έσοδα της ΝΕΡΙΤ - με «επίσημη» έναρξη τον Μάρτιο όπως έχει αποφασίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο - έχουν προϋπολογιστεί να είναι 190
περίπου εκατομμύρια. Αυτό αντιστοιχεί σε ανταποδοτικό τέλος 3 ευρώ για 12 μήνες ή 3,6 ευρώ για δέκα μήνες. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το ετήσιο κόστος για τον πολίτη θα είναι το ίδιο.
Αλλά βέβαια τα τρία ευρώ - επισήμαναν πολλοί αναλυτές αντιστοιχούν σε έσοδα 190 σχεδόν εκατομμυρίων την ώρα που το κόστος της ΝΕΡΙΤ θα είναι 100 περίπου εκατομμύρια. Έτσι η ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να έχει πλεόνασμα 90 εκατομμυρίων ευρώ!!!
Ο λόγος είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΔΕΚΟ οφείλουν να έχουν πλεόνασμα και να συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ωστόσο δεν είναι τόσο καινούργιο. Δεν καθορίζεται όμως πόσο θα πρέπει να συνεισφέρουν !!!!
Για τον ΕΟΠΥΥ απαιτούνται περίπου 45 εκατομμύρια € !!!
Θα μπορούσαν να αντλήσουν από αυτό το ταμείο τα χρήματα που είχαν ανάγκη για να καλυφτεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ .Έτσι δεν θα χρειάζονταν να γίνει νέα αύξηση στη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων .
Η αύξηση της φορολογίας των καπνικών , αφενός δεν θα ικανοποιήσει της προσδοκίες της κυβέρνησης για την υποστήριξη του ισοδύναμου μέτρου , αντιθέτως θα διογκώσει ακόμα περισσότερο το λαθρεμπόριο με συνέπεια τεράστια διαφυγόντα έσοδα !!! και αφετέρου θα αποτελειώσει τον κλάδο τον καπνοπωλών και κυρίως των περίπτερων αφού είναι το κύριο διακινούμενο προϊόν( 60-75 % περίπου) του τζίρου!!
Η κυβέρνηση βρέθηκε ανακόλουθη, πού δια στόματος του πρωθυπουργού διατυμπάνιζε ότι δεν θα υπήρχαν άλλοι φόροι έμμεσοι ή άμεσοι !!!!ήδη αυτοί που περιγράφω είναι ΔΥΟ !!!
Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν

Χρίστος Αντιβάκης

http://www.synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ