Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΕΙΔΩΝ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΦΑΣΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

e - mail : iakovou.con@hotmail.com

ΚΙΝ. : 6980406262 cosmote                www.peripterouhos.blogspot.com

( δικαστικά αναγνωρισμένο πρωτοβάθμιο επαγγελματικό σωματείο ν.1712/1987 με αριθμό μητρώου 9008 )



Θεσσαλονίκη ,27 Ιουλίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΦΑΣΗ

Προς ,

·         Μ.Μ.Ε.

·         Περιπτεράδες – Ψιλικατζήδες

·         Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

·         JTI - Japan Tobacco International

·         British American Tobacco (BAT)

·         Imperial Tobacco Hellas Α.Ε.

·         Philip Morris International’s (PMI) – Papastratos Ελλάδα

·         Καρέλια Α.Ε.

·         Συνεταιριστική Ελληνική καπνοβιομηχανία Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ)



Στης 21/07/2011 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου και συζητήθηκαν τα θέματα των εγγυήσεων, ποσοστών, διανομής τύπου και το φλέγον θέμα του νέου υποβαθμισμένου κατακρεουργημένου ποσοστού κερδοφορίας στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα (τσιγάρα). Λήφθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:

1.    Εφημερίδες

Έγινε ενημέρωση σχετικά με τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο θέμα του τύπου και ο κλάδος καθιστάτε σε στάση αναμονής για περαιτέρω εξελίξεις.

2.    Καπνοβιομηχανικά προϊόντα.

Σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο κλάδος μας μετά και την τελευταία μείωση κερδοφορίας μας στα τσιγάρα , έγινε διεξοδική συζήτηση, προτάθηκαν από το σώμα διάφορες λύσεις και στην ψηφοφορία που ακολούθησε με συντριπτική πλειοψηφία ,αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Άμεση αντίδραση με άρνηση αγοράς οποιουδήποτε καπνοβιομηχανικού προϊόντος (τσιγάρα) σχετίζεται με την νέα εξευτελιστική μείωση της κερδοφορίας μας, αρχής γενομένης την ημέρα κοινοποίησης του παρόντος Δελτίου Τύπου. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί θα επανέλθουν στα ράφια μας μετά την επαναφορά βιώσιμου ποσοστού κερδοφορίας και την έκδοση νέου Δελτίου Τύπου.

β) Διεκδίκηση βιώσιμου ποσοστού κερδοφορίας στα επίπεδα του 2009. Σύσταση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενη από δύο άτομα από την Ε.Γ.Σ. και ενός από το Δ.Σ. για υλοποίηση μακροπρόθεσμου σχεδίου αντίδρασης. Με κλήρωση και αναλογία 30% των τσιγάρων από κάθε καπνοβιομηχανία,

όπου τα μισά από αυτά θα αφορούν ην κερδοφορία του 2010 δηλ. το 3,5% και τα άλλα μισά το 2011 δηλ. 1,5% δεν θα αγοράζουμε τσιγάρα από τις εταιρίες που θα κληρωθούν. Στην αρχή για 15ημέρες για της τρεις πρώτες εταιρίες που θα κληρωθούν και το επόμενο 15ήμερο οι υπόλοιπες εταιρίες και τα τσιγάρα τους. Μετά το πέρας του πρώτου μήνα και με τον ίδιο τρόπο δεν θα αγοράζουμε σήματα και εταιρίες για ένα μήνα και στην τρίτη φάση για δυο και παραπάνω μήνες. Η όλη διαδικασία και τα αποτελέσματα των κληρώσεων θα ανακοινώνονται έγκαιρα με συνεχόμενα Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις. Πρωταρχική και πάγια θέση μας είναι η διεκδίκηση του 7,8% ποσοστού κερδοφορίας του 2009, το οποίο μελέτες απέδειξαν ότι είναι το ελάχιστο βιώσιμο ποσοστό και όχι τα εξευτελιστικά ποσοστά του 2010 και του 2011. Στης κληρώσεις θα καλούμε τα Μ.Μ.Ε., δικηγόρο και εκπροσώπους καπνοβιομηχανιών. Η έναρξη της παραπάνω διαδικασίας θα γίνει το δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου ώστε να υπάρξει  εύλογο χρονικό διάστημα για ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης με τις καπνοβιομηχανίες και το Κράτος.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υλοποίηση του παραπάνω εγχειρήματος και η επαναφορά του βιώσιμου ποσοστού κερδοφορίας είναι εφικτή.

v  Αιτούμαστε από την πλευρά του Κράτους

Την μείωση της αναλογικής φορολογίας από το 65% στο 60% ώστε η διαφορά που θα προκύψει να αυξήσει τα υφιστάμενα εξευτελιστικά ποσοστά σε ευπρεπή επίπεδα βιωσιμότητας.

v  Αιτούμαστε από την πλευρά των καπνοβιομηχανιών

1.    Την διαμόρφωση του ποσοστού κερδοφορίας των εταιρειών επί της αποφορολογημένης αξίας στο 55% , αφού αυτές διατηρούν τη δυνατότητα στοχευμένης κερδοφορίας , με την διαμόρφωση της λιανικής τιμής.

2.    Τον υπολογισμό της κερδοφορίας μας ανά φορολογική μονάδα ή ανά τεμάχιο τσιγάρου, μην αντέχοντας να πριμοδοτούμε άλλο από την κερδοφορία μας, την έκδοση πακέτων με παραπάνω από 20 τσιγάρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!

Συνάδελφοι, είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε όταν η πώληση των τσιγάρων με την σημερινή τιμολογιακή πολιτική είναι ασύμφορη και μας οδεύει κατευθείαν σε πτώχευση του κλάδου. Τα διλήμματα του τύπου π.χ. πώς θα πάνε τα τσιγάρα σε άλλα μαγαζιά (σουπερ μάρκετ), είναι αστεία και ανακριβή, όταν το ποσοστό είναι τέτοιο που κανείς σοβαρός επαγγελματίας δεν θα επένδυε στην πώληση τσιγάρων. Οι εταιρείες μας αντιμετωπίζουν στην πράξη ως είλωτες για να κάνουν τη δουλειά τους και όχι ως ισότιμους εταίρους στην αγορά των καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Είναι καιρός εμείς που απομείναμε, αν θέλουμε να υπάρχουμε και αύριο στο επάγγελμα, να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες διεκδίκησης. Διλήμματα του τύπου, μα θα πουλάει ο δίπλα ή αν θα το κάνουν όλοι κλπ μας καθηλώνουν στην απραξία δεχόμενοι αμαχητί τις τιμολογιακές πολιτικές των εταιρειών. Είμαστε υποχρεωμένοι να πείσουμε ακόμη και τον τελευταίο συνάδελφο, να μην αγοράζει τα τσιγάρα εκείνα που τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και στο κλείσιμο των περιπτέρων και ψιλικατζήδων.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γενική Γραμματέας

Κωνσταντίνος Ιακώβου                                                 Λαζαρίδου Όλγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ