Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΝΩ ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ «ΠΑΝΕ» ΣΤΑ 3 ΕΥΡΩ... «Φοροβόμβα» 100 εκατ. στην καπνοβιομηχανία

Δύο "βόμβες" έπεσαν στην αγορά των τσιγάρων τις τελευταίες ημέρες, αλλάζοντας εκ νέου το τοπίο. Η πρώτη αφορά τα φθηνά τσιγάρα που γίνονται ακριβότερα και θα πωλούνται τουλάχιστον προς 3 ευρώ το πακέτο από 2,5 ευρώ σήμερα.

«Φοροβόμβα» 100 εκατ. στην καπνοβιομηχανία
Δύο "βόμβες" έπεσαν στην αγορά των τσιγάρων τις τελευταίες ημέρες, αλλάζοντας εκ νέου το τοπίο. Η πρώτη αφορά τα φθηνά τσιγάρα που γίνονται ακριβότερα και θα πωλούνται τουλάχιστον προς 3 ευρώ το πακέτο από 2,5 ευρώ σήμερα.
Τα... θραύσματα της πρώτης βόμβας έπληξαν την ανερχόμενη δύναμη τα "25άρια" πακέτα. Η τιμή των 3,30 ευρώ πολύ σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, αφού η αύξηση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης στο 100% θα αφήνει μόλις τρία λεπτά διαθέσιμα, καθώς το κράτος θα εισπράττει τα 3,27 ευρώ ανά πακέτο.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η νέα τιμή στα 25άρια θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 3,8 ευρώ το πακέτο για να αφήνει κέρδη για την καπνοβιομηχανία, τους πρατηριούχους και τους περιπτερούχους.
Πάντως, η τιμή των 2,5 ευρώ το πακέτο προσέλκυσε νέους πελάτες, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να διπλασιασθεί και να φθάσει στα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,5%. Ανοδο του μεριδίου τους κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες είχε η κατηγορία των 3 με 3,3 ευρώ ανά πακέτο, στην οποία συμμετείχαν και τα 25άρια. Τα "ακριβά" τσιγάρα, εξαιτίας της βίαιης αύξησης των τιμών, έχασαν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους να πέσει στο 39% από 47% πέρυσι.
Η δεύτερη "βόμβα" που έσκασε στην αγορά των τσιγάρων είναι η υποχρέωση της καπνοβιομηχανίας να αποδίδει τους φόρους σε 28 ημέρες έναντι 56 μέχρι σήμερα.
"Ντόμινο"
Η απόφαση αυτή στραγγίζει την αγορά από χρήματα, καθώς το δίκτυο πρέπει να επιστρέφει νωρίτερα τα οφειλόμενα που υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ . Η κρατική εταιρεία ΣΕΚΑΠ, όπως και οι υπόλοιπες εισαγωγικές εταιρείες και η εγχώρια βιομηχανία, θα μειώσουν τον χρόνο είσπραξης των χρημάτων από τους πρατηριούχους και αυτοί με τη σειρά τους από τους λιανοπωλητές. Οι περιπτερούχοι θα είναι το μεγάλο "θύμα", όπως και οι καταναλωτές, αφού με δυσκολία θα βρίσκουν τα τσιγάρα της αρεσκείας τους. Στελέχη της αγοράς έλεγαν στην "Οικονομία" ότι τα περίπτερα θα διαθέτουν μόνο εκείνα τα τσιγάρα που θα έχουν ζήτηση, δηλαδή αυτά που θεωρούνται ταχείας κυκλοφορίας, ενώ αυτά που κατατάσσονται στη δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα μπορεί να βγουν από την αγορά, αφού κανένας ιδιοκτήτης περιπτέρου δεν θα δεσμεύει "ζεστό χρήμα" για προϊόντα που δεν θα υπάρχει αγοραστής.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ