Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Εβαλαν «λουκέτο» 3.500 περίπτερα-καπνοπωλεία Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναστολή δραστηριότητας στο 50% των 42-43.000 σημείων πώλησης των προϊόντων καπνού

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Σε 3.500 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα «λουκέτα» περιπτέρων - καπνοπωλείων σ' όλη τη χώρα, αποδιδόμενα κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων, που συνολικά φθάνει έως και το 20%-25%, επιφέροντας καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των μικρών αυτών επιχειρήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κ. Κόγια, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος, οι εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα κάνουν λόγο για αναστολή δραστηριότητας στο 50% των 42-43.000 σημείων πώλησης (περιλαμβάνονται και τα εποχιακά) πανελλαδικά, τα οποία εμπορεύονται προϊόντα καπνού.
Οι αρνητικότατες συνέπειες για τη λειτουργία αυτών των σημείων λιανικής έχουν τη «ρίζα» τους στο γεγονός πως το 70% των πωλήσεών τους είναι καπνικά προϊόντα, το 15% είδη κινητής τηλεφωνίας (κάρτες ανανέωσης χρόνου κ.ά.) και το εναπομείναν 15% όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Επιπρόσθετα, η τελευταία διεύρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης (αύξηση του ελάχιστου φόρου από το 75% στο 100%) έπληξε ακόμη περισσότερο τα φθηνά τσιγάρα, καθώς έκλεισε σε μεγάλο βαθμό η τιμολογιακή τους «ψαλίδα» με τα πιο ακριβά τσιγάρα.
Προ αδιεξόδου πλέον περιπτερούχοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συγκρότησης-λειτουργίας συνεταιριστικών σχημάτων, στα οποία με τη συμμετοχή ως μελών-εταίρων πολλών μικρών σημείων πώλησης, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας μέσα από μαζικές αγορές και επακόλουθη πίεση στους προμηθευτές.
Σ΄αυτή την κατεύθυνση ήδη στη Μαγνησία ενεργοποιήθηκε παλαιότερη πρωτοβουλία για τη σύσταση συνεταιρισμού περιπτερούχων και εδώ και λίγες ημέρες απέκτησε προσωρινή διοίκηση, η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα. Ετσι με την επωνυμία «Προμηθευτικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ειδών Περιπτέρου Ν. Μαγνησίας», ξεκίνησαν οι προεγγραφές μελών-καταστημάτων, φτάνοντας ήδη περίπου τα 150, ενώ ο στόχος είναι σταδιακά να ενταχθούν στην «ομπρέλα» του 300 σημεία λιανικής.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ