Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Απαντήσεις σε 9 απορίες για τον... ιδρώτα!

Απαντήσεις σε 9 απορίες για τον... ιδρώτα!Μπορεί να νιώθετε άβολα όταν ιδρώνετε, ωστόσο η εφίδρωση είναι μία απαραίτητη και προστατευτική λειτουργία για τον οργανισμό μας.

Δείτε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τι είναι ο ιδρώτας, πόσο και γιατί ιδρώνουμε, πώς πρέπει να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά, καθώς και άλλες απαντήσεις γύρω από το θέμα.

Τι είναι ο ιδρώτας;

Με την εφίδρωση ο οργανισμός ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν νιώθουμε θυμό, αμηχανία, φόβο ή κάνουμε κάποια άσκηση, η ροή του αίματος αυξάνεται, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται ιδρώτας από το δέρμα, η εξάτμιση του οποίου ρίχνει τη θερμοκρασία.

Ποια είναι τα συστατικά του;

Αποτελείται κατά 99% από νερό και το υπόλοιπο 1% είναι -μεταξύ άλλων- χαλκός, άλατα, κάλιο και νάτριο.

Πόσο ιδρώνει ένας μέσος άνθρωπος;

Υπό κανονικές συνθήκες χάνουμε περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα. Βέβαια, η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και η υφή του δέρματος. Σε γενικές γραμμές, άνθρωποι με ξηρό δέρμα έχουν λιγότερο ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ οι άνθρωποι με λιπαρό έχουν μεγαλύτερους πόρους και ιδρώνουν ευκολότερα.

Πώς θα πρέπει να αντισταθμίζουμε την απώλεια υγρών;

Όταν η άσκηση είναι μέτριας έντασης και δεν διαρκεί πάνω από 1 ώρα, το νερό είναι αρκετό για την αναπλήρωση του νατρίου. Αν, όμως, η δραστηριότητα διαρκεί περισσότερο, τότε ένας χυμός είναι πιο ιδανικός.

Περισσότερος ιδρώτας σημαίνει καλύτερη γυμναστική;

Η ποσότητα του ιδρώτα που αποβάλλει κάθε άνθρωπος συνδέεται με την ικανότητα του σώματός του να διατηρεί την κανονική του θερμοκρασία, επομένως δεν αποτελεί κύριο δείκτη της ποσότητας των θερμίδων που καταναλώνει. Επιπλέον, οι μύες δουλεύουν και το σώμα τονώνεται ακόμα και αν δεν ιδρώνετε, πάρτε για παράδειγμα το Pilates.

Οι γυμνασμένοι ιδρώνουν γρηγορότερα;

Όσοι ασκούνται συστηματικά ιδρώνουν πιο γρήγορα σε σχέση με όσους δεν ασκούνται, καθώς οι πρώτοι έχουν καλύτερη αερόβια ικανότητα, σωστή καρδιακή λειτουργία και ποιοτικότερη θερμορρυθμιστική ικανότητα.

Ποιοι ιδρώνουν περισσότερο;

Μπορεί οι γυναίκες να έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, ωστόσο η λειτουργία τους είναι εντονότερη στους άνδρες. Παράλληλα, οι άνδρες έχουν περισσότερους αδένες στην περιοχή από τον αστράγαλο και κάτω, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και έχει γρηγορότερο μεταβολισμό.

Γιατί μυρίζει ο ιδρώτας;

Στην πραγματικότητα ο ιδρώτας μας είναι σχεδόν άοσμος. Όταν υπάρχει, η δυσάρεστη οσμή προκαλείται από τα βακτήρια που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος. Κληρονομικότητα, λήψη ορισμένων φαρμάκων και διάφοροι ορμονικοί λόγοι, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για την κακοσμία.

Σας «έλουσε» κρύος ιδρώτας;

Τα φαινόμενο παρατηρείται σε περιπτώσεις φόβου. Σε αυτή την περίπτωση ο «κρύος ιδρώτας», δεν αποτελείται μόνο από τα συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς απελευθερώνονται και ορμόνες.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ