Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Απογραφή ή απογραφή

Λίγες ημέρες έμειναν για το τέλος του οικονομικού έτος 2011 όπου και ο κλάδος μας θα κληθεί να προβεί σε
απογραφή των εμπορευμάτων πριν την έναρξη του νέου έτους.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η απογραφή γίνεται είτε με πραγματική απογραφή, είτε με εικονική, λαμβάνοντας ως απογραφέντα το 10% των αγορασθέντων προϊόντων της προηγούμενης περιόδου.
Για όσους από τους συναδέλφους επιλέξουν την πραγματική απογραφή, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις, είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε πραγματική απογραφή επί τρία συνεχόμενα χρόνια, στο τέλος κάθε οικονομικής περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, καταγράφονται τα πραγματικά δεδομένα με αποτέλεσμα και η φορολόγηση που θα προκύψει να είναι και πάλι επί των πραγματικών δεδομένων.
Υπάρχει ωστόσο και η εικονική απογραφή, όπου θα προκύψουν ως απογραφέντα εμπορεύματα το 10%  των συνολικών αγορών της προηγούμενης περιόδου. Με την εικονική απογραφή αποφεύγουμε τον βραχνά της πραγματικής απογραφής, η οποία είναι αρκετά δύσκολη ως προς την πραγματοποίησή της, πολύ περισσότερο σ’ έναν μικρό χώρο σαν του περιπτέρου και με πληθώρα προϊόντων και σε μία περίοδο καθαρά εμπορική.
Με τον δεύτερο τρόπο, την εικονική απογραφή, αποφεύγουμε τον βραχνά της πραγματικής απογραφής,  αλλά για όσους την επιλέξουν ως εύκολο τρόπο, να γνωρίζουν πως η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει, θα είναι πολύ μεγαλύτερη των πραγματικών δεδομένων!!!    Δηλαδή, θα προκύψει πολύ μεγαλύτερος φόρος για καταβολή στα κρατικά ταμεία.
Για να γίνει κατανοητή η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση η οποία θα προκύψει με την εικονική απογραφή θα αναφέρω ένα παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε πως οι αγορές ενός περιπτέρου για το έτος του 2011 είναι 300.000€ και οι πωλήσεις 400.000€ τότε έχουμε: το 10% των αγορών είναι 30.000€ οι οποίες είναι φύση αδύνατον να υπάρχουν σε στοκ εμπορευμάτων και τα οποία αφαιρούνται από τις αγορές (300.000€ - 30.000€ = 270.000€). τελικώς η διαφορά αγορών πωλήσεων μεγαλώνει όταν από τις πωλήσεις αφαιρούνται οι μειωμένες αγορές κατά 30.000€ και αυξάνονται φαινομενικά κατά 30.000€ οι πωλήσεις και κατά συνέπεια και η φορολογία!!!
Θεωρώ πως το εν’ λόγω θέμα είναι πολύ σοβαρό και πως θα πρέπει ο κάθε συνάδελφος να το ερευνήσει και να το αναλύσει με τον λογιστή του όσο είναι καιρός. Παράλληλα ενημερώστε κάθε συνάδελφο ώστε να γίνει κατανοητό το θέμα, όταν ακόμη και σήμερα πολλοί εκ’ των συναδέλφων αλλά και εκ’ των λογιστών δεν το γνωρίζουν όσο θα έπρεπε.
Έχουν γίνει προσπάθειες προς το Υπουργείο Οικονομικών και σιγκεκριμένα έχει ενημερωθεί ο κ. Γιάννης Καπελέρης. Γενικός Γραμματέας-Γ. Γ. Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων, για την αλλαγή τις ισχύουσας διάταξης για τον κλάδο μας.
Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα από τα ισχύοντα.
http://peripterades.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ