Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο τύπου Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων Θεσσαλονίκης

ΚΑΠΝΙΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Κύριε Υπουργέ Δελτίο τύπου Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων ΘεσσαλονίκηςΕνόψει της κατάθε σης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το Σωματείο μας επιθυμεί να προβεί σε ορισμένες επισημάνσεις:
Οι έξι προηγούμενες συνεχόμενες αυξήσεις φορολογίας των καπνικών προϊόντων βελτίωσαν τα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους μόνο κατά 350.000€ έναντι του ποσού των 1.400.000€ που ήταν τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά έσοδα. Όμως, στον αντίποδα, οδήγησαν σε αδιέξοδο έναν ολόκληρο ιστορικό κλάδο που απαριθμεί 100.000 περίπου ανθρώπους.
Κάνοντας αναγωγή το ποσό των 350.000€ με τον αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι κερδίσατε μόλις 3.50€ από τον καθένα. Μοιραία λοιπόν αναρωτιόμαστε:
1. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΑΣ ΜΑΣ;
2. Έπρεπε να δημιουργηθεί όλη αυτή η αναστάτωση για το παραπάνω ποσό;
3. Είστε ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη;
4. Λύσατε ή βελτιώσατε, έστω κατ’ ελάχιστο, το δημοσιονομικό
πρόβλημα της χώρας μ’ αυτό το ποσό;
Αυτό που καταφέρατε, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο, είναι να στρέψετε τον καταναλωτή – καπνιστή σε «αγορές» παράνομες, που μόνο έσοδα δεν αποφέρουν στη μικρή λιανική αλλά και στα ταμεία του κράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ποσοστό του λαθρεμπορίου στα καπνικά υπερδιπλασιάστηκε κατά το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το 15%. Επίσης, ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πάνω από 1.000 περίπτερα, σ’ όλη τη χώρα, κατέβασαν ρολά, που σημαίνει νέες απώλειες εσόδων για το κράτος (ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΦΠΑ κ.λπ.), οι οποίες υπερκαλύπτουν τα όποια έσοδα αποκομίσατε.
Η έντονη φημολογία, των τελευταίων ημερών, περί μεγάλης αύξησης στην τιμή των καπνικών προϊόντων (μέσω νέας αύξησης της φορολογίας, αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να συμβεί αυτό) ανησύχησε ιδιαίτερα τόσο τα μέλη του Σωματείου μας όσο και όλους τους καπνοπώλες ανά την επικράτεια.
Οι δηλώσεις, μάλιστα, του κυρίου Μπεχράκη, περί αύξησης 2.00€ σε κάθε πακέτο τσιγάρων, με το πρόσχημα ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών, καταρρίπτονται από το επιχείρημα ότι οι καπνιστές δεν μειώνονται αλλά στρέφονται στα λαθραία και αμφιβόλου ποιότητας, για την υγεία, τσιγάρα.
Δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν έχουν αναπτυχθεί, όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μηχανισμοί πάταξης του λαθρεμπορίου, με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι να στήνουν «πάρτυ» εις βάρος των επαγγελματιών του κλάδου και των δημοσιονομικών εσόδων του κράτους.
Διαπιστώνουμε ότι οι τιμές πώλησης των καπνικών προϊόντων στη χώρα μας, έχουν φθάσει στο αποκορύφωμα. Οποιαδήποτε ανατίμηση μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει. Η συγκυρία είναι εξόχως αρνητική για οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.
Κύριε Υπουργέ, το Σωματείο μας, εδώ και πολλούς μήνες, σας έχει καταθέσει τις προτάσεις του που είναι αταλάντευτες πάνω στο καπνικό πρόβλημα. Η αναδιάρθρωση – μείωση της φορολογίας είναι ο μοναδικός δρόμος για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας, την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας του εμπορίου αλλά και τη σταθερότητα των δημοσιονομικών εσόδων του κράτους.
Ελπίζοντας ότι θα δείτε με υπευθυνότητα όλες τις παραμέτρους του θέματος και θα παραδειγματιστείτε από το πρόσφατο παρελθόν, αναμένουμε τις αποφάσεις σας.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ



http://www.synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ