Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση για αύξηση της τιμής τσιγάρων κατά 2 ευρώ

Αύξηση της τιμής των τσιγάρων, προτείνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, 
 προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών.
Ο κ. Μπεχράκης εκτιμά... ότι μία αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου στην Ελλάδα, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους, που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 235.000 αποφευχθέντες πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα σε βάθος χρόνου. Επίσης, 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα, τα οποία θα αυξάνονταν σε 1,1 δισ ευρώ, αν καταπολεμάτο το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού.
 Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, κατά το χρονικό διάστημα 2009 - 2011 καταγράφηκε μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1 %, και κατά 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, με την ημερήσια κατανάλωση να έχει συρρικνωθεί σημαντικά από κάθε καπνιστή. Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο της προσέλευσης καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, προσέλευση που αυξήθηκε έως και 50%. Ο καθηγητής, ωστόσο, επισήμανε την ολιγωρία της κρατικής διοίκησης στην υποστήριξη των φαρμάκων κατά του καπνίσματος.
tro-ma-ktiko    


http://eksypno.blogspot.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ