Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Με αφορμή... την υγεία, αύξησαν τα υπερκέρδη των καπνοβιομηχανιών!

Με αφορμή... την υγεία, αύξησαν τα υπερκέρδη των καπνοβιομηχανιών!Παρότι μας μιλούσαν για αύξηση 5 λεπτών, τελικά η αύξηση έφτασε τα 10 λεπτά στο πακέτο. Από αυτά τα 4 τα παίρνουν οι καπνοβιομηχανίες!
Το ΧΩΝΙ κρατάει η Χρυσάλκηστις Μπαλαμούτη
Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του απαξιωμένου κλάδου της μικρής λιανικής αποτελεί
η ντροπολογία ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ μέσα από την αύξηση κατά 10 λεπτών του ευρώ της τιμής του πακέτου τσιγάρων, που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Οπως υπογραμμίζει σύσσωμος ο κλάδος των λιανεμπόρων, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί επιχείρηση ολοκληρωτικής εξόντωσης του κλάδου και λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας ακόμα βατήρας για την εκτίναξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων στα ύψη, αφού ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων αναμένεται να στραφεί στη «μαύρη αγορά». Γεγονός που θα αποβεί μοιραίο για τους εναπομείναντες συνολικά 24.000 περιπτερούχους – ιδιοκτήτες ψιλικών, οι οποίοι βλέπουν το περιθώριο κέρδους τους επί την ονομαστική αξία του πιο κερδοφόρου προϊόντος τους να πέφτει κάτω από το 3%, όταν το 2009 διαμορφωνόταν στο 8,2%.

Μάλιστα, ο σφιχτός εναγκαλισμός κυβέρνησης - συμφερόντων καπνοβιομηχανιών φαίνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων – Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Αττικής (ΣΥΝΠΕΚΑ), Γιώργο Δούκα, από το ότι η νέα αύξηση των 10 λεπτών στα πακέτα τσιγάρων δεν αφορούν ουσιαστικά τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών. Στα κρατικά ταμεία θα μπουν μόνο 5 λεπτά (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ τα υπόλοιπα 4 λεπτά θα παρακρατούνται ως εμπορικό κέρδος από τις καπνοβιομηχανίες. «Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος παραγωγής ΕΝΟΣ πακέτου τσιγάρων κυμαίνεται από 4 έως 7 cents του δολαρίου, καταλαβαίνει κανείς τα τρομακτικά εμπορικά κέρδη που αποκομίζουν τα καρτέλ των καπνοβιομηχανιών από αυτό το colpo grosso» καταλήγει.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταθέτει το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής

Αχτίδα αισιοδοξίας παρ' όλα αυτά αποτελεί η κλήση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού απηύθυνε στο  Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής για να καταθέσει μεθαύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ενώπιον της. Αφορμή αποτέλεσαν οι καταγγελίες για τα «εγκλήματα» των εκάστοτε κυβερνώντω ν σε βάρος των λιανεμπόρων από τη δεκαετία του 90 μέχρι και σήμερα που συμπεριέλαβε στην πολυσέλιδη έκθεση που απέστειλε το Συνδικάτο σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου στις 21 Ιανουαρίου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ίδιο ευοίωνη εξέλιξη χαρακτηρίζεται και η δικαίωση χονδρεμπόρων καπνού Αθηνών και Πειραιώς από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Το Δικαστήριο αποδέχτηκε το δίκαιο των αιτημάτων των χονδρεμπόρων καπνού και επιδίκασε υπέρ τους τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει κατά της Phillip Morris, αναγκάζοντας την τελευταία να προμηθεύσει τα προϊόντα της και στους «κομμένους» από το δίκτυο διανομής της χονδρέμπορους. Ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για επιδίκαση αποζημιώσεων σε όσους ζημιώθηκαν από τον εν λόγω αποκλεισμό...


Βασίλης Καπερνάρος: «Ενεργείτε ως μεσάζοντες όχι ως συγκυβέρνηση»

Στην κατάφορη αδικία που επιτελείται σε βάρος των λιανεμπόρων τσιγάρων με την αύξηση της φορολογίας καπνικών, αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β Αθηνών των ΑΝΕ.Λ. Βασίλης Καπερνάρος. Οπως τόνισε στην εισήγησή του, είναι άδικο να μην έχει θεσμοθετηθεί κατώτατο ποσοστό στις τιμές των ειδών καπνιστών στο λιανεμπόριο τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Ιταλία, η Ισπανία και Γερμανία, το κατώτατο όριο επί του αποφορολογημένου ποσού υπέρ των λιανεμπόρων έχει διαμορφωθεί στο 40%.

Ο κ. Καπερνάρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ποσοστό που λαμβάνουν οι λιανέμποροι στην Ελλάδα από το αποφορολογημένο ποσό που μένει από τη συνολική τιμή ενός πακέτου τσιγάρων, για να υπογραμμίσει πως είναι οι πλέον ριγμένοι στη μοιρασιά. Οπως τόνισε, από τα 0,55 λεπτά του ευρώ το 60,4% πηγαίνει στην καπνοβιομηχανία. Το 20-24,6% στους μεσάζοντες – αντιπροσώπους των βιομηχανιών και το 15%-19,6% στους λιανεμπόρους. Για να ασκήσει τελικά κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός πως υπό την ανοχή της , μεσάζοντες ευημερούν από την πώληση αγροτικών προϊόντων μέχρι και τσιγάρων. «Διαπιστώνω ότι έχετε μια ιδιαίτερα επιεική αντιμετώπιση προς τους μεσάζοντες. Και αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι και εσείς είστε μεσάζοντες μεταξύ των Γερμανών, της Μέρκελ, του Σόιμπλε και του ελληνικού λαού. Ενεργείτε ως μεσάζοντες. Δεν ενεργείτε ως συγκυβέρνηση».
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο σε pdf μορφή
ΤΟ ΧΩΝΙ - 02/02/2014

ΠΗΓΗ:synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ