Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Αλλαγές στις συσκευασίες των τσιγάρων και του καπνού

Αλλαγές στις συσκευασίες των τσιγάρων και του καπνούΛιγότερο ελκυστικά για τους νέους θέλουν οι ευρωβουλευτές να γίνουν τα προϊόντα καπνού, χάρη σε νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν την προσεχή Τετάρτη 26/2.

Έτσι, το 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων
θα καταλαμβάνει η προειδοποίηση για την υγεία, σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί ου και Συμβουλίου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται είτε φάρμακα, αν έχουν θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες, είτε προϊόντα καπνού και θα διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία.

Οι πρώτες αλλαγές στις συσκευασίες των τσιγάρων έγιναν πριν 12 περίπου χρόνια και μεταξύ άλλων καθιερώθηκε ελάχιστη επιτρεπόμενη διάσταση των προειδοποιητικών σημάνσεων για την υγεία σε όλα τα προϊόντα καπνού και κοινή δέσμη εικονογραφικών προειδοποιήσεων μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν τα κράτη μέλη για να χρησιμοποιηθούν στις συσκευασίες. Ακολούθησαν αντιδράσεις από τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες προσέβαλαν δικαστικά την οδηγία, ωστόσο τα δικαστήρια επιβεβαίωσαν την ισχύ της οδηγίας.

Τι προβλέπει η νέα οδηγία

Με δεδομένο ότι 12 χρόνια μετά το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στην ΕΕ και σκοτώνει περίπου 700.000 ανθρώπους τον χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου της νέας οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε μέτρα αποτροπής των νέων από το κάπνισμα, όπως είναι οι αυστηρότερες προειδοποιήσεις υγείας και οι απαγορεύσεις συσκευασιών και αρωματικών ουσιών που είναι ενδεχομένως ιδιαιτέρως ελκυστικές για τους νέους. Πιο συγκεκριμένα, οι κύριες αλλαγές που προτείνονται στο σχέδιο οδηγίας αφορούν σε:

Συστατικά: Η πρόταση καθιστά παράνομη την προσθήκη οποιωνδήποτε «χαρακτηριστικών αρωμάτων» σε τσιγάρα, στριφτά τσιγάρα και σε μη καπνιζόμενο καπνό.

Επισήμανση και συσκευασία: Το σχέδιο νόμου θεσπίζει απαίτηση για συνδυασμένες εικονογραφικές και λεκτικές προειδοποιήσεις που καλύπτουν το 75% της εμπρόσθιας και της οπίσθιας όψης σε όλα τα πακέτα τσιγάρων και στριφτών. Η πρόταση απαγορεύει επίσης μια σειρά χαρακτηριστικών που μπορεί να παραπλανήσουν το κοινό σχετικά με τα προϊόντα: λεπτά τσιγάρα, όροι περιγραφής όπως "φυσικό", "βιολογικό" και παραπλανητικά χρώματα. Η μονάδα συσκευασίας τσιγάρων θα πρέπει να περιέχει κατ´ελάχιστον 20 τσιγάρα. Ελάχιστο μέγεθος 40 γρ. προτείνεται για τα σακουλάκια του καπνού για στριφτά. Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει επίσης μια σειρά ενισχυμένων διατάξεων σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλεια που απαιτείται για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αποκλειστικό αναγνωριστικό κωδικό για κάθε πακέτο και σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης όλων των πωλήσεων τσιγάρων.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η ισχύουσα οδηγία για τα προϊόντα καπνού δεν καλύπτει προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη αλλά προτείνεται πλέον η συμπερίληψή τους στο πεδίο εφαρμογής της νέας οδηγίας. Η Επιτροπή προτείνει προϊόντα με επίπεδο νικοτίνης που ξεπερνά ένα δεδομένο όριο, συμπεριλαμβανομένων άρα των περισσότερων ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά, θα πρέπει να περάσουν από διαδικασία έγκρισης ως φάρμακα. Εκείνα που δεν υπερβαίνουν το όρια θα μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά με προειδοποιήσεις υγείας.
http://www.businessnews.gr/article/2427/allages-stis-syskeyasies-ton-tsigaron-kai-toy-kapnoy

ΠΗΓΗ: synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ