Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ Βραδυφλεγής βόμβα 4 δισ. στον ΟΑΕΕ Κακώς διακόπηκε η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους έχουν οφειλές

ΒΟΜΒΑ στα θεμέλια του Οργανισμού Αυτοαπασχολούμενων Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) βάζει γνωμοδότηση του συνταγματολόγου και πρώην υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Αντώνη Μανιτάκη και του λέκτορα Νομικής του ΑΠΘ Ακρίτα Καϊδατζή, σύμφωνα με την οποία το υπερχρεωμένο ταμείο απειλείται, εφόσον γίνουν προσφυγές, να αποζημιώσει με 4 δισ. ευρώ τους 750.000 ασφαλισμένους του.
Η παρούσα γνωμοδότηση ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας









«Συμμετέχω και εγώ ή ισχύς εν τη ενώσει», που αποτελεί μια προσπάθεια του μέλους του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργου Φλωρά, για το συντονισμό των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα στη σχέση τους με το Ταμείο.
Το θέμα του ύψους της εισφοράς που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι καθώς και της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους έχουν οφειλές βρέθηκε στον «πυρήνα» της γνωμοδότησης.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, για τις εισφορές, όφειλε το υπουργείο Εργασίας να έχει μειώσει τις εισφορές του ΟΑΕΕ από το 2009 και μετά με δεδομένη την καταρράκωση των εισοδημάτων.
Θυμίζουμε ότι οι εισφορές αυξήθηκαν σημαντικά από το 2005 ώς το 2009 και έκτοτε παραμένουν σταθερές. Οφείλει ο υπουργός Εργασίας να μειώσει τις εισφορές και δεν επαφίεται στην καλή του θέληση. Κάθε άλλη πράξη είναι παράνομη.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Είναι απολύτως παράνομη η διακοπή της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές. Σήμερα 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στερούνται της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών. Πολλοί από αυτούς δαπανούν σημαντικά ποσά για να καλυφθούν, ενώ αρκετοί βρίσκονται στη δεινή θέση να μην μπορούν να περιθάλψουν τον εαυτό τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν την υγεία τους να χειροτερεύει επειδή ο ΟΑΕΕ και το υπουργείο Εργασίας παρανομούν.
Να αλλάξει θέση
Είναι αυτονόητο ότι η μαζική προσφυγή των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και η πιθανή δικαίωσή τους θα δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ.
Το υπολογιζόμενο ποσό των 4.000.000.000 ευρώ αφορά οφειλές στους 350.000 ασφαλισμένους που δεν λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά μέσο όρο δύο χρόνια (ανά έτος μέσος όρος περίπου 1.000 ευρώ χρέωση) καθώς επίσης και τις διαφορές που θα προκύψουν για 750.000 ασφαλισμένους από το 2009 έως σήμερα για την παράνομη διατήρηση των εισφορών στα ίδια επίπεδα και τη μη μείωση αυτών.
Το υπουργείο Εργασίας οφείλει αμέσως να αλλάξει θέση και να συμφωνήσει αμοιβαία επωφελείς λύσεις για το Ταμείο και τους ασφαλισμένους. Οι θέσεις των φορέων είναι εκπεφρασμένες και βρίσκονται σε κοινή γραμμή.
Αμεσα δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα προσφύγουν μαζικά στα Διοικητικά Δικαστήρια απαιτώντας την επιστροφή των εισφορών που αδίκως κατέβαλαν, την αφαίρεση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρείχε ο ΟΑΕΕ, τη μείωση των εξωφρενικών επιτοκίων που τους έχει χρεώσει ο ΟΑΕΕ, την αποζημίωση για κάθε επιβάρυνση της υγείας τους που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του ΟΑΕΕ (από τη μη παροχή ΙΦ περίθαλψης σε όσους οφείλουν), την αποζημίωση για το θάνατο ασφαλισμένων που οφείλετο στη μη παροχή ΙΦ περίθαλψης.
Με τα νέα δεδομένα και την πλήρη νομική τεκμηρίωση της παρανομίας του ΟΑΕΕ τα ποινικά δικαστήρια εναντίον των ασφαλισμένων θα «αδυνατίσουν» σημαντικά (λόγω λανθασμένης χρέωσης) και κυρίως τα σχεδιαζόμενα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα δυσκολευτούν πολύ να εφαρμοστούν (σοβαροί λόγοι για στήριξη ανακοπής).
Στόχος κανενός φυσικά δεν είναι η κατάρρευση του Ταμείου. Αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει ο υπουργός Εργασίας και η τρόικα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρανομούν με τόσο βάναυσο τρόπο εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.
Στόχος της γνωμοδότησης, όπως επισημαίνει ο κ. Φλωράς, είναι «να βοηθήσει την πολιτική ηγεσία και την τρόικα να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να επιμένουν σε πρακτικές που παραβιάζουν το Ελληνικό Δίκαιο».
Μεταξύ των αιτημάτων της κίνησης είναι η ρύθμιση χρεών σε 100-180 δόσεις και οι πρώτες 48 δόσεις να είναι της τάξεως των 50-70 ευρώ το μήνα.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ