Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ερχονται αυξήσεις στα τσιγάρα

Ερχονται αυξήσεις στα τσιγάρα Τέλος στον «πόλεμο τιμών» φαίνεται πως βάζουν οι καπνοβιομηχανίες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, προσανατολίζονται σε αύξηση της τιμής των τσιγά
ρων μέσα στο επόμενο διάστημα. Ύστερα από τις σημαντικές μειώσεις που έγιναν στις αρχές του έτους, η αύξηση των τιμών κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να μπει «φρένο» στις ζημίες που συσσωρεύουν σε καθημερινή βάση οι περισσότερες καπνοβι ομηχανίες. «Είναι μια διορθωτική κίνηση, αναγκαία με βάση τη σημερινή εικόνα των εταιρειών, η οποία έρχεται να ισορροπήσει την κατάσταση που σε κάποιο σημείο ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
Κάποιες εταιρείες μάλιστα, πωλούσαν κάτω του κόστους», σημειώνει άνθρωπος του χώρου, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του και προσθέτει πως και πάλι οι τιμές των τσιγάρων θα είναι φθηνότερες απ' ό,τι θα έπρεπε με βάση την υπέρμετρη φορολόγηση που έχει υποστεί ο κλάδος. Ήδη ορισμένες καπνοβιομηχανίες έχουν ανεβάσει τις τιμές τους, όπως η BAT με τα Stuyvesant τα οποία από 3 ευρώ το πακέτο των 25 τσιγάρων το ανέβασε στα 3,50 ευρώ.
Στροφή στα φθηνά
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση της τιμής του πακέτου δεν θα είναι μεγαλύτερη του 0,10 ευρώ. Και αυτό γιατί μια υπερβολική αύξηση θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα καθώς θα στρέψει τους καταναλωτές, των οποίων τα εισοδήματα πιέζονται ασφυκτικά σε φθηνότερες λύσεις όπως τα στριφτά αλλά και τα λαθραία, τα οποία παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο.
Υπολογίζεται πως το ποσοστό του λαθρεμπορίου στη συνολική αγορά καπνού πλησιάζει το 13%, όταν πριν από περίπου δύο χρόνια μετά βίας υπερέβαινε το 3%! Μάλιστα, η έκρηξη του φαινομένου έχει σημάνει «συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες αναζητούν νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι καπνοβιομηχανίες, αρχής γενομένης με την «Παπαστράτος», η οποία υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με το ΣΔΟΕ για την από κοινού αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.
Φορολογία
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν μετ' επιτάσεως την αναμόρφωση της φορολογίας που διέπει τα καπνικά προϊόντα προκειμένου να πάρουν «ανάσα» οι επιχειρήσεις του χώρου. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η υπέρμετρη φορολογία που έχει επιβληθεί έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» τον κλάδο καθώς έχει περιορίσει στο ελάχιστο το περιθώριο κέρδους όλης της αλυσίδας, από τις καπνοβιομηχανίες, τους χονδρεμπόρους έως τα τελικά σημεία πώλησης, δηλαδή τα περίπτερα και τα καπνοπωλεία. Στο μεταξύ, μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους περιπτεριούχους ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, η οποία ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του περιπτερά αλλά και την πώληση τσιγάρων.
Πηγές από την καπνοβιομηχανία, θεωρούν ότι η απελευθέρωση έγινε βιαστικά και κάτω από την πίεση της τρόικας και περιμένουν τις διευκρινιστικές εγκυκλίους προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Σε πρώτη φάση πάντως, δεν βλέπουν με καλό μάτι την παραπάνω απόφαση και τονίζουν πως κρύβει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, κυρίως της νεολαίας, καθώς ο οποιοσδήποτε θα μπορεί πλέον να πουλά τσιγάρα. Στάση αναμονής τέλος κρατούν και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς των καπνικών.
Πηγή: www.synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ