Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα βήμα πριν το "ΤΕΛΟΣ"

Τα αναπηρικά περίπτερα, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής,  προσφέροντας τόσο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσο και στους εκμεταλλευτές αυτών αλλά ακόμη και στο κοινωνικό σύνολο, διαφαίνεται να αλλάζει ριζικά ο σκοπός ύπαρξής τους.
Μετά τις απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την πρωτοφανή μείωση των ποσοστών κερδοφορίας, από την πώληση των καπνικών προϊόντων, μετά την πάροδο 2,5 ετών, είχε σαν συνέπεια το κλείσιμο τουλάχιστον το 1/3 των σημείων πώλησης τους.
Σήμερα, στο όνομα των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και στο όνομα της απελευθέρωσης όλων των επαγγελμάτων, έρχεται και η χαριστική βολή στον κλάδο μας, σύμφωνα με διατάξεις που προωθούνται ταχύτατα.
Από τη μία έχουμε την κατάργηση ευεργετημάτων σε κοινωνικές ομάδες, όπου μεταξύ αυτών είναι και οι ανάπηροι και θύματα πολέμου καθώς και η διαδοχή του ευεργετήματος, και από την άλλη την απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη, που σημαίνει την πώληση καπνικών προϊόντων από διάφορα καταστήματα, εκτός και αν… συμφέροντα προωθούν άλλες λύσεις και σίγουρα όχι προς όφελός μας!!!
Μετά την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των αναπηρικών περιπτέρων στους κατά τόπους Δήμου με το Νόμο  Καλλικράτη, μετά το Νόμο 3919/2011 που απελευθερώνει μεταξύ άλλων και το επάγγελμα του καπνοπώλη, μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από 6/7/2012 που εισηγείται την άρση περιορισμών στην αδειοδότηση άσκησης του επαγγέλματος του καπνοπώλη καθώς και στην αδειοδότηση εταιρειών (εταιρειών περιπτέρων), καθώς και με την επικείμενη κατάργηση ευεργετημάτων, τότε δρομολογούνται τα ακόλουθα:
·        Την σταδιακή κατάργηση των αναπηρικών περιπτέρων (όταν χηρέψει),   στον επιθυμητό αριθμό αυτών του κάθε δήμου. (Ο Δήμος Αθηναίων ήδη με κανονιστική απόφαση από το 2002 προβλέπει την κατάργηση θέσεων περιπτέρων που χηρεύουν).
·        Την μίσθωση των δημοτικών περιπτέρων πλέον, μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (και σίγουρα από εταιρείες).
Κατόπιν των παραπάνω, όχι μόνο διαφαίνεται, αλλά είναι βέβαιο το τέλος των αναπηρικών περιπτέρων και το καθεστώς μίσθωσης αυτών!!!
Το εξοργιστικό είναι πως ενώ όλα αυτά ήδη τρέχουν, δρομολογούνται, χωρίς κανένας από τους συναρμόδιους Υπουργούς να καλέσει τον κλάδο, που απαρτίζεται από χιλιάδες ατομικές καθαρά οικογενειακές επιχειρήσεις,  έστω και σε ένα προσχηματικό διάλογο.
Επίσης εξοργιστικό είναι το γεγονός, πως μετά τα παραπάνω σχέδια, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε καιρούς μάλιστα που είναι ζητούμενο η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Με απλά λόγια, κάποιοι και για μια ακόμη φορά, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, διαμορφώνοντας το δικό μας επαγγελματικό και κοινωνικό αύριο, στέλνοντας και εμάς  στην ανεργία, προς χάριν συμφερόντων !!!
Είναι καιρός σύσσωμος ο κλάδος να αντιδράσει δυναμικά έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να ανατρέψει τα καταστροφικά σχέδια για τον κλάδο μας και να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για το επαγγελματικό μας αύριο.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ