Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Έφτασαν στην... πηγή, αλλά δεν ξεδίψασαν ακόμη!

Έφτασαν στην... πηγή, αλλά δεν ξεδίψασαν ακόμη!

Ότι έχουν φτάσει στην πηγή, αλλά δεν μπορούν να ξεδιψάσουν, αισθάνονται οι περιπτερούχοι της Πάτρας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά την πρόσφατη και πολυαναμενόμενη από τον κλάδο τους ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κατά της φοροδιαφυγής, στο οποίο συμπεριλήφθηκε διάταξη που αφορά τα ποσοστά των κερδών τους επί των καπνικών προϊόντων, η οποία, όμως, μέχρι στιγμής, δεν εφαρμόζεται.

Η παράγραφος 6 του άρθρου 47, του προαναφερθέντος πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 23 Μαρτίου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 31 του ίδιου μήνα, αναφέρει επί λέξει: “Το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων” και προσθέτει ότι “η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι 31.12.2011”.

Εντούτοις, ενώ σύσσωμος ο κλάδος προσδοκούσε από την επομένη την υλοποίηση του νόμου, τα μέλη τους άκουγαν εν... χορώ τους πρατηριούχους να υποστηρίζουν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να δώσουν αυτό το ποσοστό. Στην αρχή τούς φάνηκε σαν ψέμα, αλλά, δυστυχώς γι' αυτούς, δεν κράτησε μόνο μία μέρα, όσο και η Πρωταπριλιά (η πρώτη μέρα της υποτιθέμενης εφαρμογής του νόμου), αλλά προβάλλεται σταθερά από τότε ως επιχείρημα, αφήνοντάς τους στον... αέρα.

Έτσι, όπως δήλωσε στο attacktv η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ενοικιαστών Περιπτεριούχων Πατρών “Οι Τρεις Ιεράρχες”, Άντζελα Καρπάνου, αναγκάστηκαν ν' απευθυνθούν και πάλι στο Υπουργείο, το οποίο υποσχέθηκε ότι τη Δευτέρα θα δώσει διευκρινίσεις, μέσω σχετικού δελτίου Τύπου.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι “δεν έχουμε παραδώσει τα όπλα”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν δεν δοθούν ικανοποιητκές εξηγήσεις, ο κλάδος θα σκεφτεί άλλους τρόπους αντίδρασης. Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την πικρία της ίδιας, αλλά και των συναδέλφων της, λέγοντας ότι είναι πολύ άσχημο “να φτάνεις στην πηγή να πιεις νερό, να ψηφίζεται η ρύθμιση που περιμένεις, να τη βλέπεις να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και μετά να μην βρίσκει πρακτική εφαρμογή”.

Ζήτημα “ζωής ή θανάτου”

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα ζήτημα κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου για χιλιάδες δραστηριοποιούμενους στον κλάδο πανελλαδικά, αφού η ραγδαία μείωση του ποσοστού κερδών τους στα συγκεκριμένα προϊόντα, που είχε επιβληθεί με προγενέστερη νομοθετική διάταξη, οδήγησε σε τεράστια συρρίκνωση των εσόδων τους, την ώρα που αυξάνονταν, ταυτόχρονα, οι δαπάνες τους, αλλά και μειωνόταν η αγοραστική δύναμη των πελατών τους, με συνέπεια πολλές εκατοντάδες περίπτερα ανά τη χώρα ν' αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Πάτρας, τα όσα ανέφερε στο attacktv η κυρία Καρπάνου είναι άκρως αποκαλυπτικά, αφού, όπως είπε, “περίπου 60 περίπτερα έχουν κλείσει το τελευταίο πεντάμηνο-εξάμηνο, σε σύνολο 230, που ήταν πριν τρία χρόνια μόνο στην Πάτρα”. Τώρα, παρότι έχουν προστεθεί και τα περίπτερα των τέως Δήμων Ρίου, Παραλίας, Βραχνεΐκων και Μεσσάτιδος, η δύναμη του Συλλόγου μόλις και μετά βίας ανέρχεται συνολικά σε 160-170.

Κατά τα λοιπά, όπως επισήμανε η κυρία Καρπάνου, “η αγοραστική δύναμη είναι πεσμένη γενικά, αλλά θα μπορούσαμε ν' αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, αν είχαμε διατηρήσει κάποια αξιοπρεπή ποσοστά κέρδους στα τσιγάρα”. Κι αυτό παρότι ο κλάδος απορροφά και τις μικρές αυξήσεις στο ΦΠΑ, προκειμένου να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές, στην εξαιρετικά δυσμενή αυτή συγκυρία.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει ζητηθεί βοήθεια για την τιμολογιακή πολιτική από το Υπουργείο Ανάπτυξης (απ' όπου έχει υπάρξει μια κατ' αρχήν θετική ανταπόκριση), ενώ αναφέρθηκε και στις ευρύτερες ανακατατάξεις που έχει επιφέρει ο “Καλλικράτης”, ακόμη και στο καθεστώς των περιπτέρων, αφού η αρμοδιότητα γι' αυτά πέρασε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (που έχει πάψει, βεβαίως, να υφίσταται) στους δήμους. Ωστόσο, ακόμη κι αυτό μάλλον έχει γίνει στα... χαρτιά. Για παράδειγμα, το αρχείο που υπήρχε στη Ν.Α. Αχαΐας για τα περίπτερα, δεν έχει φροντίσει να το παραλάβει κανείς...

Πηγή: www.attacktv.gr
www.greekkiosk.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ