Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αναμένουν στο …ακουστικό περιπτεράδες - ψιλικατζήδες

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μπορεί να έχει βγει στο ΦΕΚ η απόφαση που καθορίζει αναδρομικά μεταξύ άλλων, το κατώτατο όριο προμήθειας των χονδρεμπόρων και λιανέμπορων τσιγάρων, όμως περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες δεν έχουν πάρει α
κόμη τα ποσοστά που τους αναλογούν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών, Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, δήλωσε στον «Τ.Θ.» πως δικηγόρος διερευνά την υπόθεση και θα έχουν νεότερα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζουμε, πως βάσει του φορολογικού νομοσχεδίου, περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες θα παίρνουν στα τσιγάρα με τιμή 2,70, περίπου 12 λεπτά, με ανώτατη λιανική τιμή 4,48%. Στα τσιγάρα με τιμή 3,20, θα παίρνουν 17 λεπτά, με ανώτατη λιανική τιμή 5,19%. Στα τσιγάρα με τιμή 4 ευρώ, θα παίρνουν 24 λεπτά, με ανώτατη λιανική τιμή 5,96%.

Εν τω μεταξύ, έλεγχο στο σωματείο Μακεδονίας διενήργησε στις 22 Μαρτίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέλοντας να ερευνήσει την πιθανότητα σύμπραξης των επιχειρήσεων με εναρμονισμένη πρακτική και πιθανή νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού στα φλέγοντα θέματα του κλάδου, όπως είναι το καπνικό, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, εισιτήρια κ.τ.λ.. Το σωματείο, όπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, δεν έδωσε δικαίωμα αλαζονικής συμπεριφοράς και συμβουλεύονταν πάντοτε ειδικούς. Ο έλεγχος, σύμφωνα με το προεδρείο της ένωσης ήταν εξονυχιστικός και διήρκησε 5 ώρες. «Δεν σταθήκαμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε μορφή υγιούς ανταγωνισμού, καθώς λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια της προστατευμένης από το Σύνταγμά μας συνδικαλιστικής ελευθερίας. Ως υπεύθυνοι και υπόλογοι των πράξεων μας δηλώνουμε απερίφραστα ότι ως αμέτοχοι ψιλικατζήδες και περιπτεράδες στην αρχή και έως ενεργά μέλη του νεοσύστατου διοικητικού συμβουλίου ήμασταν και θα είμαστε υπέρμαχοι του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού και ομαλής λειτουργίας της αγοράς αρκεί να λέγεται και να είναι υγιής ο ανταγωνισμός σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων μερών και η Πολιτεία να καταπολεμά δια των οργάνων της κάθε μορφή στρέβλωσης από όπου και αν προέρχεται αυτή με την ίδια εγρήγορση και υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού θα είναι μία ακόμη απόδειξη της σωστής, ρεαλιστικής και ψύχραιμης λειτουργίας του σωματείου μας και ότι οι ελεγκτικές αρχές θα καταλάβουν πλέον ότι τέτοιου τύπου έλεγχοι θα ήταν ποιο αποδοτικοί και χρήσιμοι προς το κοινωνικό σύνολο εάν ελέγχονταν επιχειρήσεις και εταιρίες που με οποιοιδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο αποσκοπούν μόνο στο ατομικό τους συμφέρον βάζοντας σε περιπέτειες χρεοκοπίας όχι μόνο άλλες επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες αλλά το κυριότερο ολόκληρους κλάδους και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως το δικό μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών, Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας.


www.greekkiosk.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ