Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Γιατί μας τσιμπάνε τα κουνούπια: Καταρρίπτοντας τη θεωρία του «γλυκοαίματου»

Συναγερμός στην Καραϊβική από επικίνδυνο ιό που μεταφέρουν τα κουνούπιαΚάθε καλοκαίρι, δεχόμαστε «επίθεση» από τα ενοχλητικά κουνούπια και επιστρατεύουμε διάφορους τρόπους για να προστατευθούμε. Ωστόσο συχνά παρατηρούμε ότι εμφανίζουν και... προτιμήσεις στα άτομα που επιλέγουν να τσιμπήσουν. Με ποιο κριτήριο όμως επιλέγουν το επόμενο «θύμα» τους;

Σε σχετικό άρθρο το Reader's Digest, καταρρίπτει τη θεωρία του «γλυκοαίματου», επισημαίνοντας ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και όχι το άρωμα του σώματος είναι αυτό που προσελκύει τα κουνούπια. Οσο πιο «βαριά» δηλαδή αναπνέουμε, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπουμε και τόσο πιο πιθανό θύμα τους γινόμαστε.
Ωστόσο πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν ακόμη 6 λόγοι που έλκουν τα ενοχλητικά έντομα.
Αγαπούν τη μπίρα
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά τα κουνούπια μπορούν να καταλάβουν ότι έχετε καταναλώσει μπίρα, αφού αλλάζει η χημεία του δέρματος, αποτελώντας πόλο έλξης για αυτά.
Προτιμούν τα πόδια και τα χέρια
Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα κουνούπια τσιμπάνε κυρίως στα πόδια και τα χέρια και μάλιστα, 10 φορές περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Είναι... φυσιολάτρεις
Αν ζείτε σε σπίτι με κήπο ή μπαλκόνι με πολλές γλάστρες έχετε το ιδανικό σκηνικό για να εγκατασταθούν τα κουνούπια. Μάλιστα, όσο πιο σκοτεινό και υγρό είναι το μέρος, τόσο το καλύτερο για εκείνα.
Προτιμούν τις εγκύους
Οταν μία γυναίκα εγκυμονεί, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το γεγονός ότι η κοιλιά της έχει υψηλότερη θερμοκρασία, αποτελούν βασικούς λόγους, που προσελκύουν τα κουνούπια.
Αγαπούν τα πάρτι
Οταν τα κουνούπια μυρίζουν μια τεράστια μάζα διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή πολύ κόσμο σε ένα πάρτι θα έρθουν οπωσδήποτε και μάλιστα θα προτιμήσουν όσους στέκονται στην περίμετρο της ομάδας, παρά εκείνους που βρίσκονται στο κέντρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ