Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

''Ξέθαψαν την πίπα του πολέμου'':Η μείωση από την «Παπαστράτος» της τιμής του πακέτου «Μarlboro» κατά 50 λεπτά χαρακτηρίστηκε casus belli (αιτία πολέμου) από τους ανταγωνιστές


Ξέθαψαν την πίπα του πολέμουΟι καπνιστές πέρυσι γέμισαν τα ταμεία του κράτους αλλά άδειασαν αυτά των επιχειρήσεων που για πρώτη φορά εμφανίζουν ζημιές για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τα έσοδα από τη φορολογία των τσιγάρων ανήλθαν
2,9 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων τεσσάρων ετών. Πολύ καλά πήγαν και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ που έφθασαν τα 762 εκατ. ευρώ.
Για αφαίμαξη κάνουν στελέχη της αγοράς, τα οποία πλέον θεωρούν αβέβαιο το μέλλον τους στην Ελλάδα εξαιτίας των υπέρογκων φόρων που έχουν επιβληθεί στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού. Η καπνοβιομηχανία μετά το σφυροκόπημα φόρων που δέχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια οδηγήθηκε σε κινήσεις προστασίας από την μείωσης της κατανάλωσης, η οποία έφθασε στο 35% από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα.
Η Παπαστράτος, η πιο ισχυρή καπνοβιομηχανία της χώρας, έριξε κατά 50 λεπτά την τιμή πακέτου Marlboro, που διαμορφώνεται πλέον στα 3,5 ευρώ από 4 ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την εταιρεία. Η κίνηση της θυγατρικής της Philip Morris χαρακτηρίστηκε casus belli ( αιτία πολέμου) από την αγορά.
Το αντίπαλον δέοςΗ δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο η JTI έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 30 λεπτά τον καπνό OLD Holborn με αποτέλεσμα η τελική του τιμή να διαμορφώνεται στα 4,30 ευρώ από τα τέλη Ιανουαρίου 2012.
Το επιτελείο της JTI διαπιστώνοντας ότι το βασικό του προϊόν είναι κυρίαρχο στην αγορά των στριφτών, τόλμησε να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής. Πριν από τη φορολογική λαίλαπα τα στριφτά εμφάνισαν μερίδιο αγοράς κοντά στο 7% και σήμερα ανέρχεται στο 14%. Η ιαπωνική πολυεθνική όμως αφουγκράστηκε τις τάσεις της αγοράς και την κίνηση της Παπαστράτος και αποφάσισε να διαθέσει στην αγορά φακελάκι καπνού των 20 γραμμαρίων στην τιμή των 3,5 ευρώ.
Τα βήματα της JTI ακολουθεί και η Imperial Tobacco με τον καπνό DRUM , η οποία αναμένεται να κάνει τις ίδιες κινήσεις.
Ο καπνός μπορεί να αποτελεί μια συμφέρουσα οικονομική λύση, αφού το σακουλάκι των 25 γραμμαρίων μπορεί να βγάλει έως 32 τσιγάρα ωστόσο για τις εταιρείες παραμένει μια ζημιογόνα δραστηριότητα, αφού τα κέρδη των προηγούμενων ετών έγιναν φόροι και έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Η αναμέτρηση του πιο γνωστού τσιγάρου, του Marlboro, με τα φακελάκια καπνού θα αναδείξει τους νικητές και τους ηττημένους της νέας χρονιάς. Οι εταιρείες αναζητούν διέξοδο από τις ζημιές και επιθυμούν την επιστροφή τους στην κερδοφορία που κρίνεται αναγκαία για την επιβίωσή τους.
Ο φόρος 
Στα στριφτά ο φόρος ανέρχεται στο 94% της λιανικής τιμής και στα πακέτα τσιγάρων στο 84%. Στην πρώτη κατηγορία ο εισαγωγέας, ο χοντρέμπορος και ο περιπτερούχος θα μοιραστούν το υπόλοιπο 6% που απομένει. Δηλαδή το κέρδος για τους συμμετέχοντες ανέρχεται σε μερικά λεπτά του ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση ο φόρος ανέρχεται στο 84% και το υπόλοιπο 16% μοιράζεται στην καπνοβιομηχανία, στο χονδρεμπόριο και στους περιπτερούχους.
Ο άγνωστος χ για την αγορά των τσιγάρων είναι το ελληνικό Δημόσιο που θέλει να διαφυλάξει τα έσοδά του και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των τσιγάρων έχουν αυξηθεί έως 50% τα δύο τελευταία χρόνια εξαιτίας των αλλεπάλληλων φόρων.
Πάντως τη νέα χρονιά τα έσοδα του κράτους εκτιμάται ότι θα μειωθούν στα 2,8 δισ. ευρώ εξαιτίας και του λαθρεμπορίου τσιγάρων που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το 2009 υπολογιζόταν στο 4% και σήμερα έχει εκτιναχθεί στο 15% της συνολικής αγοράς.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ