Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Οι φόροι «έπνιξαν» την αγορά του καπνούΟι φόροι «έπνιξαν» την αγορά του καπνού

Γιώργος Μπλέτσας, Γενικός διευθυντής της JTI International Hellas
Για την ανάγκη να αλλάξει η δομή της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, προκειμένου να «ανασάνουν» οι επιχειρήσεις του κλάδου και να μπει «φρένο» στην έξαρση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, κάνει λόγο, μιλώντας στην «ΗτΣ», ο γενικός διευθυντής της JTI Hellas Γιώργος Μπλέτσας. Όπως επισημαίνει, οι συνέπειες από την αύξηση της φορολογίας είναι ήδη δραματικές, καθώς η κατανάλωση στη νόμιμη αγορά υποχωρεί κατά 25%, ενώ περίπου 2.000 λιανικά σημεία πώλησης και 70-80 χονδρέμποροι έχουν κατεβάσει ρολά.
Συνέντευξη στο Γιώργο Μανέττα

Αντιδράσατε έντονα ως κλάδος στη μεταρρύθμιση που έγινε πρόσφατα στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο να κλείσουν χιλιάδες περίπτερα και να σημειώσει έξαρση το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην αγορά και πώς προβλέπετε να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα;
Οι φόροι «έπνιξαν» την αγορά του καπνού
Δυστυχώς, επαληθευθήκαμε. Ο συνδυασμός της δυσανάλογης υψηλής φορολογίας στα καπνικά προϊόντα με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε περιορισμό των εξόδων τους και σε φθηνότερες εναλλακτικές, νόμιμες και παράνομες. Η συνολική κατανάλωση μειώνεται περίπου 2-3%, γιατί παρατηρείται έξαρση στην κατανάλωση των παράνομων καπνικών προϊόντων. Υπολογίζεται πως το λαθρεμπόριο τσιγάρων αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα κατά 15% και προέρχεται από τις γειτονικές χώρες, αλλά και από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Μέση Ανατολή, η Κίνα κ.ά. Στα αρνητικά προστίθεται και η άνοδος στις πωλήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση στη νόμιμη αγορά υποχωρεί κατά 25%, περίπου 2.000 λιανικά σημεία πώλησης σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν κατεβάσει ρολά, καθώς και περίπου 70-80 χονδρέμποροι. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι επισφάλειες να είναι σήμερα μεγαλύτερος κίνδυνος για όλες τις εταιρείες του χώρου. Όσον αφορά για το πώς θα κινηθεί η κατανάλωση το 2012, αναγνωρίζοντας το πλήγμα από το λαθρεμπόριο και την αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι προβλέψεις παραμένουν αρνητικές.
Μετά την αύξηση της φορολογίας, όλοι περίμεναν πως οι τιμές των τσιγάρων θα αυξηθούν κατακόρυφα, κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο πως η τιμή του πακέτου θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη -τουλάχιστον ακόμη- και μάλιστα πρόσφατα μεγάλη καπνοβιομηχανία έχει μειώσει την τιμή σε δημοφιλή μάρκας τσιγάρων. Θα δούμε και άλλες μειώσεις τιμών;
Η συγκεκριμένη κίνηση που έκανε γνωστή καπνοβιομηχανία, πιστεύω πως είναι προσωρινή. Δεν έχει επιχειρηματική λογική. Την βλέπω ως μια κίνηση προώθησης του προϊόντος σε μια άλλη τιμή και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι καπνοβιομηχανίες που προσφέρουν τα στριφτά τσιγάρα, μια εναλλακτική πρόταση εντός της νόμιμης αγοράς ανακοίνωσαν αύξηση τιμών μεταξύ 0,30 λεπτών και 0,50 λεπτών ανά φάκελο καπνού. Η ανατίμηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του φόρου.
Τι προτείνετε στην κυβέρνηση για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στον κλάδο σας;
Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διόρθωση της δομής του φόρου στα τσιγάρα και στα στριφτά. Και έχουν υπάρξει προτάσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και από τις εταιρείες και από το χονδρεμπόριο και από το λιανεμπόριο. Ευελπιστούμε πως το υπουργείο Οικονομικών θα πάρει σωστές αποφάσεις. Μια διαφοροποίηση της δομής, που θα μπορεί να προβλέπει και να διασφαλίζει τα κρατικά έσοδα και παράλληλα να δώσει «ανάσα» σε όλο τον κλάδο. Η φορολογία των καπνικών προϊόντων όπως είναι δομημένη σήμερα, οδηγεί στον αφανισμό τους παράγοντες που απαρτίζουν αυτόν τον κλάδο, δηλαδή τους περιπτερούχους, τους χονδρέμπορους και τις καπνοβιομηχανίες. Η συνολική φορολογία στα στριφτά είναι στο 94% της μέσης σταθμικής τιμής, με το 6% να είναι το περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό, το χονδρέμπορο και το λιανέμπορο, ενώ στα τσιγάρα είναι στο 84%, με το περιθώριο για το υπόλοιπο δίκτυο να διαμορφώνεται στο 16%.
Αυτό σημαίνει πως για κάθε πακέτο τσιγάρων των 3,50 ευρώ, ο φόρος είναι 2,90 ευρώ, ενώ στα στριφτά για το κάθε φάκελο των 4,30 ευρώ ο φόρος είναι 3,77 ευρώ. Η υψηλή φορολογία αποτελεί κίνητρο για να αυξηθεί το λαθρεμπόριο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες που έχουν υψηλή φορολογία στα καπνικά προϊόντα. Π.χ. στην Αγγλία η κατανάλωση παράνομων καπνικών προϊόντων αποτελεί το 30% της αγοράς, στη Γερμανία το 23% και στη Ρουμανία ανέρχεται σε περίπου 30%. Μια άλλη πρόταση είναι η κυβέρνηση να επικοινωνήσει ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην παράνομη αγορά είναι άγνωστης προέλευσης και ποιότητας με ό,τι συνέπειες έχει αυτό. Επίσης, η κυβέρνηση έχει την επιλογή να φορολογήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η απαγόρευση πώλησης από τα καταστήματα που έχει υποβληθεί είναι αστεία, καθώς όποιος θέλει να αγοράσει ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να το αποκτήσει από το ίντερνετ.
Ποιοι είναι οι άξονες, πάνω στους οποίους κινείται η στρατηγική σας για να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της ύφεσης; Πώς αναμένετε να διαμορφωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της JTI Hellas για το σύνολο του 2011;
Η εταιρεία μας συμμετέχει σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων καπνού που υπάρχουν στην Ελλάδα. Βασική επιδίωξή μας είναι η διαρκής βελτίωση των προϊόντων μας σε ανταγωνιστικές με το περιβάλλον τιμές. Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της JTI είναι πιεσμένα λόγω της γενικότερης αρνητικής συγκυρίας, ενώ υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε λόγω της τεράστιας έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. H JTI International εμπορεύεται και διαθέτει στην ελληνική αγορά τις παρακάτω μάρκες τσιγάρων: Winston, Camel, Mild Seven. Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται επίσης τα Benson & Hedges και τα Silk Cut.
Τι είπε για ...
Πρέπει να γίνει ο νόμος στόχος
Δράσεις για αύξηση θέσεων εργασίας
Τι πρέπει να αλλάξει για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο;
Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά στον άξονα της ανάπτυξης, με έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας και ταυτόχρονα στη διατήρηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εάν οι εταιρείες, ανεξαρτήτου δραστηριότητας, αρχίσουν να αποχωρούν, θα έχει συντελεστεί μια πολύ αρνητική και μη αναστρέψιμη εξέλιξη. Άρα είναι εξαιρετικής σημασίας ανάγκη όλες οι δράσεις που θα εφαρμόσουν στην κυβέρνηση να αυξάνουν τις θέσεις εργασίας. Όχι άλλη μείωση των θέσεων εργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα από το λαθρεμπόριο και την αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι προβλέψεις παραμένουν αρνητικές για το 2012
http://www.imerisia.gr
       www.synpeka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ