Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μπλόκο Κοντού στην πώληση της ΣΕΚΑΠ


Την οριστική και αμετάκλητη απόσυρση της Bommidala Εnterprises προκάλεσαν οι όροι Κοντού (ΣΕΚΕ) για την πώληση της ΣΕΚΑΠ. Η ανάκληση του ενδιαφέροντος του υποψήφιου νέου μεγαλομετόχου άνοιξε ένα απίθανο γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών: Την ώρα που το μέλλον της καπνοβιομηχανίας προδιαγράφεται χλωμό, με τη ρευστότητα να κινείται στο κόκκινο, ΑΤΕbank και Ινδοί δείχνουν να ερίζουν στο προσκήνιο για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο, ενώ πέπλο …
καπνού καλύπτει το ρόλο της ΣΕΚΕ στην όλη διαδικασία.
Η απόσυρση του ενδιαφέροντος των Ινδών ανακοινώθηκε με μια λιτή ανακοίνωση από την Αγροτική Τράπεζα στην οποία «φωτογραφιζόταν» ως κύριος υπεύθυνος η ΣΕΚΕ λόγω της άρνησής της να αποδεχτεί την προσφορά την Bommidala για το «πακέτο» των μετοχών της. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποίας, εκτός από εισροή ζεστού χρήματος στην εταιρεία, θα γινόταν και η μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ακολούθησε μια μέρα μετά μια ανακοίνωση του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου που σε ασυνήθιστο ύφος και με τον άκρως ειρωνικό τίτλο «Live your investment in Greece»,  εκφράζει την απογοήτευση του για την κατάληξη του ντηλ και κάνει λόγο για απόκρυψη χρεών 10 εκατ. ευρώ, καθώς και για χρωστούμενα αρκετών εκατομμύριων ευρώ σε φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το άνοιγμα της εταιρείας στην Αμερικανική αγορά πριν από 14 χρόνια. Oι υπαινιγμοί είναι σαφείς και αποδέκτης τους δεν είναι άλλος από την Αγροτική Τράπεζα.
Η τελευταία θα απαντήσει άμεσα με νέα ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η Bommidala ήταν γνώστης των υποχρεώσεων της ΣΕΚΑΠ στην Αμερική και ότι ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος χωρίς υπαιτιότητα της τράπεζας για τη ματαίωση της αύξησης κεφαλαίου. Η ΑΤΕ διευκρινίζει, επίσης, ότι η διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών (50,36%) έγινε με διεθνή δημόσια πρόσκληση, με όλους τους κανόνες της αγοράς και πλήρους διαφάνειας και για τη διαδικασία προσελήφθησαν εξειδικευμένες εταιρείες συμβούλων και νομικών υπηρεσιών.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ΑΤΕ δεν «ταυτίζει» τις απόψεις που εκφράζει στην εν λόγω ανακοίνωση το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο με την Bommidala Enterprises, «βλέποντας» πίσω από αυτή συμφέροντα τρίτων (ΣΕΚΕ;).
H ουσία, πάντως, είναι ότι η αποχώρηση των Ινδών αφήνει τη ΣΕΚΑΠ σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και στη ΣΕΚΕ. Πέρα από την απαξίωση των μετοχών της, ΣΕΚΕ και ΣΕΚΑΠ αποτελούν ουσιαστικά συγκοινωνούντα δοχεία…
Η ανακοίνωση της Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου
Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο εκφράζει την βαθιά του απογοήτευση για την οδυνηρή εξέλιξη της πρώτης – ιστορικής – προσπάθειας Ινδικής εταιρίας να επενδύσει στη χώρα μας.
Η Αγροτική Τράπεζα με ανακοίνωσή της ενημερώνει, ότι η Ινδική εταιρία Bommidalaαπέσυρε τη προσφορά της για την αγορά της Ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.
Πόσα έχασε η Ελλάδα;
Περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του 50% της εταιρίας και επιπλέον 17 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Επίσης στη συμφωνία προβλεπόταν η διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων των εργαζομένων αλλά και η δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας (!).
 Και γιατί ναυάγησε η Ινδική επένδυση;
Γιατί ξαφνικά απεκαλύφθη ότι η ΣΕΚΑΠ είχε και άλλα πολλά χρέη, 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε φόρους,  που η Ελληνική πλευρά τους τα απέκρυψε. Επιπρόσθετα, η ΣΕΚΑΠ χρωστούσε  αρκετά εκατομμύρια ευρώ φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το αποτυχημένο της άνοιγμα στην Αμερικανική αγορά πριν από 14 χρόνια. Είναι σαφές, ότι, εάν η Bommidalaαγόραζε τη ΣΕΚΑΠ αμέσως το Αμερικανικό δημόσιο θα κάτεσχε περιουσιακά στοιχεία της, αφού η Ινδική εταιρία έχει μεγάλες επενδύσεις στην Αμερική.
Δυστυχώς, η πρώτη Ινδική επένδυση κατέληξε σε κακό Ελληνικό παράδειγμα για την Ινδική αγορά.
Το Ελληνο-ινδικό επιμελητήριο σημειώνει ότι τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, τις επενδύσεις, την ώρα που διανύει την πλέον υφεσιακή περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και προπαντός την ποιότητα ζωής  των πολιτών, οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας εξακολουθούν να χειρίζονται το λιγότερο με ερασιτεχνισμό τα  ζητήματα της ανάπτυξης. Είναι οι επιλογές τους και τα μέτρα που λαμβάνουν, υπεύθυνα για αυτή την κατάσταση. Αν κάτι χρειαζόμαστε σήμερα είναι η αξιοπιστία. Και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της μέχρι στιγμής ειδησεογραφίας, δεν τη διαθέτουν. Κάποτε θα αντιληφθούν ότι οι επενδυτές δεν είναι υποψήφια θύματα αλλά μελλοντικοί συνεργάτες και εταίροι στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία.

Η απάντηση της ΑΤΕbank
Γνώστης των υποχρεώσεων της ΣΕΚΑΠ στην Αμερική ήταν σύμφωνα με την ΑΤΕbank, η Bommidala Enterprises, ενώ επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος χωρίς υπαιτιότητα της Τράπεζας για τη ματαίωση της αύξησης κεφαλαίου.
Οπως επισημαίνεται από την Τράπεζα, για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, λόγω δημοσιευμάτων του Τύπου που αναφέρονται στο γιατί κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός, ανακοινώνονται τα εξής:
H διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών (50,36%) της ATEbank στην ΣΕΚΑΠ (η οποία με ημερομηνία 31.12.2011 είχε αρνητικά Ίδια Κεφάλαια € 32 εκ., σύνολο υποχρεώσεων € 107 εκ των οποίων δάνεια € 80 εκ περίπου, κύκλο εργασιών € 29 εκ και αριθμό υπαλλήλων 252), έγινε με διεθνή δημόσια πρόσκληση και με όλους τους κανόνες της αγοράς και πλήρους διαφάνειας.
Για την διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας η ATEbank προσέλαβε εξειδικευμένη εταιρία Συμβούλων (Deloitte) και εξειδικευμένο νομικό γραφείο (Καρατζάς και Συνεργάτες). Οι υποψήφιοι επενδυτές αξιολογήθηκαν από την Τράπεζα, σε συνεργασία με τους παραπάνω Συμβούλους Πώλησης, μεταξύ δε της αξιολόγησης αυτής περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των υποψήφιων επενδυτών.
Η εταιρία Bommidala Enterprises Ltd (BEPL), η οποία αξιολογήθηκε ως φερέγγυα και αξιόπιστη ανακηρύχθηκε πρώτος προτιμητέος υποψήφιος σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Πριν την υποβολή της τελικής του πρότασης, κατά τη διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου που διεξήχθη, ο υποψήφιος επενδυτής έλαβε όλα τα στοιχεία, και τις πληροφορίες για την ΣΕΚΑΠ που ήταν σε γνώση της Μετόχου ΑΤΕbank.
Το θέμα των υποχρεώσεων της εταιρίας στην Αμερική έγινε γνωστό κατά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου με στοιχεία 31.12.2011 και ο υποψήφιος επενδυτής το αξιολόγησε κατά την υποβολή της τελικής προσφοράς του και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν. Σε καμία περίπτωση το θέμα αυτό δεν αποτέλεσε λόγο για την αποχώρηση του υποψηφίου επενδυτή όπως αναληθώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα.
Η Τράπεζα προς διασφάλιση των συμφερόντων της αλλά και των συμφερόντων των λοιπών μετόχων, των εργαζομένων και των πιστωτών της ΣΕΚΑΠ, παρά την γνωστή δεινή οικονομική θέση της εταιρίας αυτής που αναφέρεται ανωτέρω, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, την σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυσή της από τους επενδυτές(€ 30 εκ. σε μετρητά), την διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (και την ενδεχόμενη αύξησή τους) και την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας, γι αυτό και δέχτηκε να διαγράψει σημαντικό ύψος των δανειακών απαιτήσεών της.
Δυστυχώς, η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε γιατί, χωρίς καμία υπαιτιότητα της ATEbank, δεν λήφθηκε απόφαση για την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ στην Γενική Συνέλευση της 6.3.2012 (αναβλήθηκε υποχρεωτικά κατά το νόμο με αίτημα του άλλου βασικού μετόχου ΣΕΚΕ Α.Ε.) σε συνδυασμό με την μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ υποψήφιου επενδυτή και ΣΕΚΕ.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και στην σχετική επιστολή μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής που απέστειλε ο υποψήφιος επενδυτής στον Σύμβουλο Πώλησης, στην οποία, πέρα των ευχαριστιών για την άριστη συνεργασία που είχε με την ΑΤΕbank και τους Συμβούλους της, αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση. Όλα τα άλλα που περιέχονται στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Πάντως, η ATEbank, ως μέτοχος και ως βασικός πιστωτής της ΣΕΚΑΠ, εξετάζει κάθε δυνατότητα να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στις επόμενες ημέρες. Το ίδιο δε ευελπιστούμε να πράξουν και οι λοιποί μέτοχοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ