Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η κινητοποίηση της Κρήτης δεν είναι παράνομη. Στηρίξτε την!


Επικίνδυνα παιχνίδια κατά του σωματείου Κρήτης και ειδικά εναντίον της προέδρου του, κας Χαιρέτη εκτυλίσσονται κυρίως μέσω διάφορων σελίδων ηλεκτρονικής δικτύωσης.

Η ατολμία των «εργατοπατέρων» και των επίδοξων ομοίων τους, αλλά και ποιος μπορεί να ξέρει τους άλλους λόγους που θα έχουν για να προσπαθούν να διαρρεύσουν ότι η κίνηση του σωματείου Κρήτης είναι παράνομη!

Πάντως από πού προκύπτει ότι είναι παράνομο να θεωρηθεί η αναγραφόμενη τιμή ως ενδεικτική και όχι υποχρεωτική δεν μας το λένε!

Το άρθρο 100 αλλά και όλος ο Τελωνειακός Κώδικας, πουθενά δεν αναφέρει ρητά ότι η τιμή που ορίζει ελεύθερα ο καπνοβιομήχανος και τοποθετεί στην κάθε συσκευασία είναι η ανώτατη λιανική τιμή διάθεσης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων στον καταναλωτή.

Στην πράξη λοιπόν έχουμε ένα «νομικό κενό» το οποίο ανακάλυψε το σωματείο Κρήτης και το «εκμεταλλεύεται» ώστε να επαναφέρει ένα δίκαιο και βιώσιμο κέρδος, στο βασικότερο προϊόν του περιπτέρου και του καπνοπωλείου. Τα τσιγάρα.

Για να το κάνω ακόμα πιο κατανοητό θα πω ότι: αγορανομική διάταξη που να απαγορεύει την πώληση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε τιμή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη δεν υπάρχει!

Ορισμένοι θέτουν θέμα φοροδιαφυγής. Και εδώ υπάρχει «κενό».

Σε μια ελεύθερη αγορά, όπως θέλουν διαχρονικά την αγορά της χώρας οι κυβερνώντες, το ότι δεν έχουν θεσπίσει και το ανάλογο φορολογικό πλαίσιο δεν σημαίνει ότι η αγορά πρέπει να τους ανέχεται!

Επιπλέον στην περίπτωση των λιανοπωλητών καπνικών μέχρι τον Ιούλιο του 2010 υπήρχε το «κόλλημα» της μη ύπαρξης ταμιακής μηχανής στα περίπτερα. Έτσι δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν με ευκολία την κατάργηση της διατίμησης με αποτέλεσμα να υπάρχει και βάσιμη αιτία για την απαγόρευση πώλησης ακριβότερα από την αναγραφόμενη τιμή. Αυτό όμως το «πρόβλημα» ξεπεράστηκε με ευκολία… για τους κυβερνώντες που όμως γύρισε μπούμερανγκ και βοηθά τώρα τους λιανοπωλητές!

Ετέθη το ζήτημα είσπραξης του ΕΦΚ και η απειλή ότι θα απαιτήσει το κράτος τον ΕΦΚ στο ποσό που θα επιβάλλουν επιπλέον στο κάθε πακέτο οι λιανοπωλητές.
Και αυτό είναι μετέωρο, διότι ορίζεται ρητά στον τελωνειακό κώδικα ότι το σύνολο της φορολογίας καταβάλλεται από τον καπνοβιομήχανο στο κράτος, άρα θέμα αναδρομικά απαίτησης φόρου δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν «στέκει».

Αν το κράτος θεσπίσει πλαίσιο που ο λιανοπωλητής θα καταβάλει τον ΕΦΚ στο ποσό διαφοράς από την τιμή που ορίζει ο βιομήχανος, τότε και ο λιανοπωλητής θα αναπροσαρμόσει την λιανική τιμή εκεί που το κέρδος του θα είναι αξιοπρεπές και θα αποδίδει τον αναλογούν ΕΦΚ.

Αυτό είναι θέμα του κράτους, στην ελεύθερη αγορά έχουν δικαίωμα να το κάνουν!

Σίγουρο ακόμα είναι ότι τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα δεν είναι είδος βιοτικής ανάγκης και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή ο Αγορανομικός Κώδικας ως προς την επιβολή ανωτάτων λιανικών τιμών πώλησης.

Αναχρονιστικούς Νόμους της δεκαετίας του ’30 μην τους φοβηθείτε. Πρώτον δεν έχουν εφαρμογή στη γεωγραφική περιφέρεια της Κρήτης και δεύτερον, γενικότερα η νομοθεσία περί ανταγωνισμού δεν προστατεύει την διατίμηση στα προϊόντα καπνού.

Στη διάθεση του οποιουδήποτε θέλει να του καταρρίψω τον όποιο ουσιώδη, έστω και φαινομενικά, ισχυρισμό του για το αντίθετο. Περισσότερες διευκρινήσεις επί των εγγραφομένων παραπάνω μην ζητήσετε. Δεν θα λάβετε απάντηση ποτέ, απλώς και μόνο γιατί θέλω να προστατεύσω τον αγώνα!

Καλή επιτυχία Κρήτη!
Πηγή:http://peripteras.blogspot.com/2011/01/blog-post_1876.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ