![Πιπεράτα μήλα με καρύδια Πιπεράτα μήλα με καρύδια](https://s3.yimg.com/bt/api/res/1.2/B2Rzectw6tRjYjGMQizVjg--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9NDIxO2NyPTE7Y3c9NDIwO2R4PTA7ZHk9MDtmaT11bGNyb3A7aD0xOTE7cT04NTt3PTE5MA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/queen.gr/d31dfa8a1364e5d4fc2e39345d3d2805_M.jpg)
![Σπιτικό παγωτό με ρούμι και σταφίδες Σπιτικό παγωτό με ρούμι και σταφίδες](https://s.yimg.com/bt/api/res/1.2/oPHOI8cxrbF1OjhQ8XDaJw--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD00MjA7cT03NTt3PTQyMA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/queen.gr/08be49e946a417cb11f9fe86efe22c21_M.jpg)
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η κ. Παΐσιου, η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος είναι ένα σύνθετο θέμα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τρεις από τους βασικότερους είναι η
Είναι, όμως απόλυτα αυστηρή η ημερομηνία αυτή; Και τι γίνεται με τα τρόφιμα που αγοράζουμε «χύμα» και δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης επάνω στη συσκευασία; Δείτε τι λένε οι ειδικοί για κάποια από τα πιο κοινά τρόφιμα.
ΜήλαΠροβολή φωτογραφίας
Τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο. Ωστόσο, πρέπει να είναι σε ένα καλάθι μόνα τους, γιατί μαζί με άλλα φρούτα ή λαχανικά θα χαλάσουν πιο γρήγορα.
Παγωτό
Ανάλογα με το αν το παγωτό έχει γάλα ή όχι, συνήθως διατηρείτε από 2 έως 4 μήνες στην κατάψυξη.
Δημητριακά
Ισχύει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία, είτε ανοιχτούν είτε όχι. Ωστόσο, αν πρόκειται για δημητριακά που έχετε αγοράσει «χύμα» συνήθως διατηρούνται 2 με 3 μήνες αν η συσκευασία που έχουν τοποθετεί ανοιχτή και 6 με 12 μήνες αν παραμείνει κλειστή.
![Πώς θα καταλάβω αν τα αβγά μου έχουν χαλάσει; Πώς θα καταλάβω αν τα αβγά μου έχουν χαλάσει;](https://s1.yimg.com/bt/api/res/1.2/bXMTknDuNPKob02meFwz3Q--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9NDkzO2NyPTE7Y3c9NDIwO2R4PTA7ZHk9MDtmaT11bGNyb3A7aD0yMjQ7cT04NTt3PTE5MA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/queen.gr/cfad65ba878a8d58bf4600235faf5023_M.jpg)
Αλλαντικά
Το κατά πόσο ένα αλλαντικό έχει χαλάσει το καταλαβαίνουμε συνήθως από το μυρωδιά του και από το αν έχει πιάσει γλίτσα. Κατά κανόνα, πάντως, τα αλλαντικά που δεν είναι συσκευασμένα διατηρούνται 3 με 5 ημέρες στο ψυγείο και 1 με 2 μήνες στην κατάψυξη.
Αυγά
Τα αυγά είναι από τα «επικίνδυνα» τρόφιμα αν καταναλωθούν πολύ μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφουν. Αν, πάντως, πάρετε αυγά χύμα, αυτά συνήθως διατηρούνται 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.
Γιαούρτι
Αν αγοράσετε γιαούρτι χύμα, αυτό θα διατηρηθεί περίπου 1 με 2 εβδομάδες στο ψυγείο και 1 με 2 μήνες στην κατάψυξη.
Τρόφιμα σε κονσέρβα
Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους, πάντως κατά κανόνα διατηρούνται για έναν χρόνο είτε στο ντουλάπι είτε στο ψυγείο –εννοείται με τη συσκευασία κλειστή.
Τυρί
Το κίτρινο τυρί που αγοράζουμε χύμα ή σε φέτες από το σούπερ μάρκετ τρώγεται συνήθως μέχρι να σκληρύνει, ενώ η φέτα τρώγεται μέχρι να πιάσει απ΄έξω «κιτρινίλα». Θα το καταλάβετε, πάντως, και από τη μυρωδιά του.
Γάλα
Στο γάλα πρέπει να τηρείται η ημερομηνία λήξης, ωστόσο τα περισσότερα γάλατα μπορείτε να τα πιείτε και την επομένη.
Μέλι
Αν το μέλι διατηρείται σε καλά κλειστά δοχεία και μακριά από τον ήλιο (γιατί ο ήλιος καταστρέφει πολλά, από τα ένζυμά του), το μέλι μπορεί να παραμείνει «φρέσκο» για χρόνια.
Διαβάζοντας ετικέτες
Όταν αγοράζουμε τρόφιμα με ημερομηνία λήξης είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι λένε οι ετικέτες τους αναφορικά με την διάρκεια ζωής τους. Δηλαδή, εκφράσεις όπως «ανάλωση μέχρι» (use by) συναντώνται σε τρόφιμα ευαλλοίωτα, από μικροβιολογικής άποψης, στα οποία συνήθως αναγράφεται ημερομηνία λήξης και περιγραφή των συνθηκών διατήρησης που πρέπει να τηρηθούν.
Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας αναγράφεται είτε ως «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (best before ή best if used by), εφόσον περιλαμβάνει ημερομηνία, είτε ως ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος (best before end), αναγράφοντας συνήθως μήνα και έτος. Ωστόσο για τρόφιμα με διατηρησιμότητα μικρότερη από 3 μήνες αρκεί η αναγραφή της ημέρας και του μήνα, με διατηρησιμότητα μεγαλύτερη από 3 μήνες αλλά όχι μεγαλύτερη από 18 μήνες αρκεί η αναγραφή του μήνα και του έτους και τέλος για τρόφιμα με διατηρησιμότητα μεγαλύτερη από δεκαοκτώ μήνες αρκεί η αναγραφή του έτους.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου